Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri predsobe?

Pri opremljanju prav vsakega prostora v stanovanju ali hiši želimo, da prostor čim bolje izkoristimo. Opremiti ga želimo s pohištvom, ki bo zadovoljilo vse naše potrebe, tako glede uporabnosti kot tudi estetike. Da bomo predsobo uredili v čim bolj uporaben prostor, moramo dobro premisliti, kaj nam bo olajšalo prihod v dom in pomagalo pred odhodom, sploh kadar v naglici zapuščamo dom.

Splošna in obvezna oprema predsobe zajema:

  • omare za oblačila,
  • omare za čevlje,
  • ogledalo,
  • odlagalna površina.

Če razpolagate s prostorno predsobo, pa lahko obvezni opremi dodate še:

  • otroško opremo za predsobe – nižja stojala, nižje obešalnike – ter
  • površino za sedenje, ki bo olajšala obuvanje in sezuvanje.

 

Imate dovolj omar v predsobi?

Prvi pogoj za zadovoljstvo v prostoru je, da zares služi svojemu namenu, zato je potrebno dobro izbrati pohištvo. Pred nakupom dobro razmislimo, kakšne omare za predsobe potrebujemo. Pri nakupu moramo biti pozorni, da izberemo pohištvene kose, ki so tako estetsko zadovoljivi kot tudi uporabni. Kot že omenjeno, potrebujemo tako dovolj omar za oblačila kot tudi za obutev.

Izbirate lahko tudi med omarami z različnim odpiranjem, tako da se pred nakupom prepričajte, kaj ustreza vam in vaši predsobi.

 

Zagotovite si dovolj prostora v omarah

 

Za večje število sostanovalcev ali družinskih članov so primernejše večje omare, saj je nujno, da lahko vanje shranimo vse jakne in čevlje, katere uporabljamo na dnevni ravni. Če imamo v ostalih garderobnih omarah dovolj prostora, potem v predsobi temu ne rabimo namenjati toliko pozornosti, za velike ljubitelje in zbiratelje čevljev pa je nujno, da ima predsoba dovolj veliko omaro, v katero spravimo vse, kar nosimo v določenem letnem času. Enako velja za jakne, saj ne želimo, da le-te visijo vsepovsod. Omara naj bo priročna, da bomo lahko hitro obesili jakne, sicer bodo vse visele na obešalih na panoju, kar ne izgleda ravno najbolj estetsko in urejeno.

 

Poskrbite za odlagalni prostor predsobe

Prva stvar ob prihodu domov je odlaganje vsega, kar imamo v rokah. Pomembno je, da izberete dobro premišljen odlagalni prostor, kamor boste lahko odložili ključe, torbice in druge pripomočke. Poskrbite pa tudi za prostor, kamor boste lahko odložili večje prinesene stvari, katerih ne želite odlagati na tla.

Za odlaganje so uporabne nižje komode, v katere lahko spravite veliko parov čevljev, na vrhu pa z dekorativnim krožnikom poskrbite, da bodo ključi vedno na istem mestu čakali na vas. S tem si boste prihranili ogromno časa in energije! Ostale, večje stvari lahko odlagate na omaro zraven ali pa temu namenite lep stol ali skrinjo.

 

Se želite v predsobi tudi usesti?

Ideje za predsobo so različne, ampak zadnja leta moderne predsobe vsebujejo tudi obvezen prostor za sedenje. Ta je zelo uporaben za obuvanje in sezuvanje, pa tudi, kot smo že na vrhu omenili, za hitro odlaganje stvari. Poskrbeti moramo le, da je udobno. To lahko dosežemo z blazinami. S tem bomo zagotovili še, da ta prostor ne bo postal odlagališče jaken ali drugih stvari.

 

Velika okna in dodatki dajo piko na i.

 

Poskrbimo, da bo predsoba prehoden prostor

Predsoba je prvi prostor ob vstopu v naš dom. Pomemben je, ker nas lahko ob prihodu razveseli ali spravi v slabo voljo, odvisno od tega, kako funkcionalen in urejen je.

Poskrbeti moramo, da bo predsoba vedno prehodna. Prostor za čevlje oziroma omara za čevlje naj bo dovolj velika in prostorna, da nam jih ne bo pretežko postaviti na svoje mesto takoj po uporabi. S tem bomo zagotovili, da ne bodo ovirali prehoda. Ob odhajanju se nam namreč še prevečkrat mudi, zato ne potrebujemo še dodatnih ovir. Ravno tako ni priporočljivo, da v predsobo dodajamo veliko število dodatkov za dom ali drugega odvečnega pohištva.

 

Dodajmo ogledalo za zadnji pogled pred odhodom

Vedno se želimo v svet odpraviti urejeni! Zato poskrbimo, da imamo v predsobi nameščeno tudi ogledalo. Če je naša predsoba majhna, jo bo ogledalo tudi optično povečalo. Nekatere moderne predsobe imajo na omarah že nameščena ogledala, v katerih lahko na hitro še zadnjič preverite svoja oblačila in pričesko. Če vam predsobne omare z ogledali niso všeč, pa lahko ogledalo postavite tudi nad nekoliko nižjo komodo. Tovrstno ogledalo bo lepo popestrilo prostor in še vam ponudilo možnost zadnjega pogleda pred odhodom.

 

Ogledalo optično poveča prostor

Predsobe v živih barvnih odtenkih za prijetno bivanje

Seveda, je pomembna tudi izbira barvne palete vaše predsobe.

Pri izbiri barve morate najprej oceniti, koliko dnevne svetlobe doseže vašo predsobo ter katero vrsto talnih oblog imate. Dnevna svetloba in tla namreč vplivata na izgled barve sten. Izgled barve lahko vedno najprej preizkusite z barvnimi karticami.

S pravo barvo lahko prostor tudi optično povečate, kar je super novica za vse lastnike manjših predsob. V tem primeru je nujno, da posegate po svetlih barvnih odtenkih – bež, svetlo siva, bela. Jasne, svetle barve izgledajo prijazno in povabljivo. Za tiste, ki si drznejo biti drugačni, pa svetujemo, da posežete po nežnih pastelnih tonih, ki bodo predsobo v trenutku nekoliko bolj popestrili.

Če niste prepričani oziroma dvomite v svojo izbiro, naj vam namignemo, da je v tem primeru najbolje izbrati mehko in nežno barvno shemo. Želeno karizmo predsobe lahko namreč dosežete tudi z estetsko izboljšavo predsobe.

 

Estetske izboljšave predsobe

Da ne bo predsoba dolgočasna ali v enem barvnem tonu, jo lahko popestrimo z različnimi dodatki, ki bodo vnesli svežino in pozitivno energijo. Kot smo že omenili, jo lahko optično povečamo z ogledali in svetlo barvno shemo, enak učinek pa ima lahko tudi dobro izbrana preproga.

Za svežino lahko dodamo okrasno cvetje, kot je šopek svežih rož na omarici ali pa večje, samostojne lonce, ki lahko zapolnijo prazne kote. Če se odločite za temne omare, pa bodo prostor popestrile skrbno izbrane slike in blazine. Dekoracijo lahko barvno kombiniramo z ostalimi elementi, kar bo prostor še bolj povezalo v urejeno in estetsko celoto. 

 

Z vami smo delili nekaj konkretnih nasvetov, več različnih stilov omar pa si lahko ogledate tukaj. Ni dileme, izbrati morate omare, ki bodo za vas kar najbolj funkcionalne. Prav vsako pohištvo pa lahko še nadgradite z dobro premišljeno postavitvijo pohištvenih kosov v prostoru in ostalim interierjem.

Opremljate tudi druge prostore svojega doma? Brez skrbi. Za vas imamo na našem blogu pripravljenih malo morje vsebin z različnimi nasveti. Vabimo vas, da si preberete še:

V naši spletni trgovini pa lahko najdete bogato ponudbo različnega pohištva za vaš dom. Poskrbite za urejeno dnevno sobo, prostorno kuhinjo in jedilnico, sproščujočo dnevno sobo in uporabno predsobo. Vse na enem mestu!