Največje napake pri nakupu prenosnika

Marsikdo je pri nakupu prenosnika že naredil napako, ki jo je kmalu obžaloval. Pravzaprav pri nakupu prenosnih računalnikov hitro pride do napak. Pogosto se znajdemo, ko hitimo čez nakup novega prenosnika, saj nas je stari prenosnik pustil na cedilu, ko smo to najmanj pričakovali.

Zaradi šolskih, službenih in drugih obveznosti ga poskušamo nemudoma nadomestiti z novim. Hitimo v najbližjo trgovino, slabo ocenimo, kakšno zmogljivost prenosnika sploh potrebujemo oziroma smo na tesnem s financami, zato posežemo kar po prvem prenosniku, ki ga vidimo v akcijski ponudbi.

Tovrstnih neprijetnih scenarijev je ogromno. Vse to so značilnosti nepremišljenega nakupa, ki v večini primerov vodi do nezadovoljstva uporabnikov. Seveda je pri vsakem nakupu najbolje pridobiti osebna priporočila strokovnjakov. Ker pa to ni vedno mogoče, smo za vas pripravili kratek pregled največjih napak pri nakupu prenosnika. Z našim seznamom bo možnost za vaše bodoče nezadovoljstvo precej manjša.

 

Prenosnik 2-v-1

 

Izognite se 6 najpogostejšim napakam pri nakupu prenosnika

Kaj pa je pri vsem tem najboljša novica? Z minimalnim trudom se lahko enostavno izognete največjim napakam pri nakupu prenosnika. Mednje spadajo:

 

  1. IZBRALI BOSTE NAJCENEJŠI PRENOSNIK

Danes lahko vsekakor najdete prenosnike po zelo ugodni ceni, ki bodo nudili vse osnovne funkcije za dobro delovanje.

Ugodna cena pa še ne pomeni, da bo izbrani prenosnik zadovoljil vaše uporabniške potrebe. Namesto nakupa najcenejšega prenosnika na trgu se najprej osredotočite na iskanje tistih modelov, ki najbolj ustrezajo vašim pričakovanjem in potrebam. Nato modele razvrstite po ceni in se na podlagi razpoložljivih sredstev odločite za zmagovalca. Pri tem upoštevajte kakšen po prevladujoč namen uporabe novega prenosnika.

 

  1. OSREDOTOČENI BOSTE ZGOLJ NA ENO LASTNOST

Velik delež uporabnikov pri nakupu dobi t. i. tunelni vid. To pomeni, da se uporabniki osredotočijo zgolj na en tehnični podatek prenosnika, pri tem pa pozabijo, da je za splošno oceno prenosnika pomembno povprečje številnih tehničnih značilnosti.

Še posebej v primeru, ko za prenosnik ne želite odšteti preveč, izberite tisti model, ki zagotavlja splošno dobro uporabniško izkušnjo.

 

  1. PREPRIČANI STE, DA VELIKOST NI POMEMBNA

Velikost je pri nakupu prenosnika ključnega pomena.

Večji zaslon pomeni boljšo uporabniško izkušnjo pri gledanju filmov, igranju igric in pri zahtevnejši uporabi, npr. montaži videov in slik. Velikost zaslona vpliva tudi na velikost tipkovnice in sledilne ploščice.

Po drugi strani pa velikost zaslona vpliva na to, kako zlahka (ali stežka) boste prenašali svoj prenosnik. Manjši zaslon pomeni lažji prenosnik. Le-tega boste povsem enostavno shranili v nahrbtnik ali torbo in ga prinesli s seboj na sestanke, predavanja ali domov.

 

  1. PREPRIČANI STE, DA STA PRENOSNIK IN TABLICA V ENEM NAJBOLJŠA IZBIRA

To vsekakor ne velja za večino uporabnikov. Na trgu sicer obstaja nekaj odličnih ‘dva v enem’ modelov, kar pa ne pomeni, da boste z nakupom pridobili isto kakovost, kot če bi kupili obe napravi posamezno.

Tablični računalniki so priljubljeni mobilni računalniki, ki imajo zaslon, vezje in baterijo združene v eni enoti. Za uporabo nista potrebni niti miška niti tipkovnica, saj zaslon deluje na dotik. Ker so lahko prenosljivi so izredno priljubljeni, vendar pa so njihove funkcije delovanja bližje pametnim telefonom kot prenosnikom. Tako da se raje prepričajte, da tablični račnunalnik ponuja vse funkcije, ki jih potrebujete za vašo uporabo, preden ga kupite namesto prenosnika.

 

  1. NE RAZMIŠLJATE O PRIHODNOSTI

Ker kupujete pod časnovnim pritiskom, razmišljate le o tem, da boste svoj novi prenosnik čimprej prinesli domov in lahko nadaljevali z delom že danes. Živeti v danem trenutku je super življenjsko vodilo, vendar ne, kadar kupujete nov prenosnik.

Ena izmed pogostih napak je namreč, da ne razmišljate o prihodnosti in o tem, kaj boste potrebovali takrat. Če imate to nekoliko bolj v oziru, boste izbrali prenosnik, ki omogoča različne nadgradnje in se lahko prilagodi vašim potrebam in namenu uporabe tudi v bodoče.

 

Prenosnik Lenovo Yoga 920

 

  1. NEPOZORNI STE NA PRIKLJUČKE

Ni samoumevno, da imajo prenosniki vse priključke, ki jih potrebujete ali ste jih vajeni. Žal, marsikdo pri nakupu prenosnika to lastnost spregleda.

Vsak prenosnik ima različno število in različne vrste vhodov, nekateri ultrabook prenosniki pa vhodov USB sploh nimajo. Zato se pred nakupom vprašajte, katere priključke oziroma vhode potrebujete – USB, Thunderbolt, čitalec kartic, 3.5 mm vhod z slušalke itd. V nasprotnem primeru se boste morali posluževati razširitvenih priključkov, ki pa pomenijo dodaten čas in strošek.

 

Pred nakupom novega prenosnika so vam lahko v pomoč tudi pretekle izkušnje z uporabo. Vprašajte se, kaj vas je najbolj motilo pri prejšnjem prenosniku in kaj je bila tista lastnost, ki ste jo najbolj pogrešali.

Ste bili zadovoljni z velikostjo zaslona in tipkovnice, ali sta vam le-ti povzročali težave? Sta hitrost in spomin zadoščala vaši uporabi?

Prav tako vam predlagamo, da pred nakupom natančno preberete ocene uporabnikov izbranih modelov. Našli jih boste na številnih spletnih straneh in forumih.

Ponudbo lahko glede na vaše iskalne kriterije in želje prilagodite v naši spletni trgovini. Prenosnike je mogoče izbirati glede na tip rabe, barvo, znamko, ceno, diagonalo zaslona, kapaciteto diska, operacijski sistem, delovni pomnilnik, serijo procesorja, tip grafike, vrsto diska in znamko grafike. Nekaj več infomacij o tem lahko najdete tukaj. A ne pozabite – nakup prenosnika naj bo vedno dobro premišljen in v prvi vrsti prilagojen ravni vaše uporabe.