Nasveti za čiščenje vgradne pečice

Pečica je eden od najpogosteje rabljenih kuhinjskih aparatov, poleg kuhalne plošče. Brez pečice in kuhalne plošče je kuhanje in priprava hrane praktično nemogoča oziroma zelo okrnjena.

Tako pečica kot kuhalna plošča pa sta tudi tista dva kuhinjska elementa, na katerih se nabere največ umazanije in zahtevata redno in natančno čiščenje. V nadaljevanju vam bom predstavili nekaj uporabnih nasvetov za čiščenje vgradne pečice, s katerimi bo to opravilo lažje in hitrejše.

 

Kako pogosto je potrebno čistiti pečico?

Ste se tudi vi že vprašali, kako pogosto je potrebno čistiti pečico? Je dovolj enkrat na mesec? Mogoče enkrat na leto?

Naš nasvet je, da očistite pečico po vsaki uporabi, ne glede na to ali imate električni štedilnik, vgradni plinski štedilnik s pečico ali pa posamezno vgradno pečico. Če vas zanima, katera od naštetih opcij je najboljša za kuhanje, si lahko preberete našo blog objavo.

Za vse pa velja, da boste imeli manj dela s samim čiščenjem, če se ga boste lotili po vsaki uporabi pečice, hkrati pa boste to delo lahko tudi hitreje opravili. Nihče si namreč ne želi odpreti vrata pečice in zagledati zasušeno maščobo ter ostanke hrane. Ob rednem čiščenju boste lahko posegali tudi po manj agresivnih sredstvih.

 

Pečica, ki je čista, bo bolje delovala

 

Zakaj je potrebno čistiti pečico?

Poleg očitnega higienskega razloga je pečico potrebno čistiti tudi zaradi njenega optimalnega delovanja. Vsi ostanki hrane in zasušena maščoba na površini ter grelcu pečice onemogočajo enakomerno gretje in peko. Hrana, ki jo boste pripravili v neočiščeni pečici, bo neenakomerno pečena, hkrati pa bo pečica porabila še več električne energije.

Redno čiščenje pečice pa je pomembno tudi zaradi zdravstvenih razlogov. Zasušene maščobe namreč med ponovnim segrevanjem začnejo izločati ogljikove pline, ki so nevarni za vdihavanje in vplivajo na okus ter vonj hrane.

Čiščenje je pomembno tudi zaradi varnostnih razlogov, saj se zasušene maščobe lahko celo vnamejo in zagorijo.

 

Čista pečica bo poskbela tudi za enakomerno pečeno hrano

 

Čiščenje pečice s pirolizo

Naprednejše pečice, ki so trenutno na trgu, so večinoma opremljene s tehnologijami, ki omogočajo samočiščenje. Pri tem gre po večini za:

  • samočiščenje s paro,
  • katalitično čiščenje,
  • nanotehnološke oleofobne zaščite pečic, ki odbijajo maščobo, in
  • najnaprednejše čiščenje s pirolizo.

Od vseh naštetih mehanizmov velja čiščenje s pirolizo za najučinkovitejšega in najpreprestojšega. Gre za termično razgrajanje maščobe in ostalih ostankov hrane pri temperaturi 500 °C, zaradi česar je pečica po končanem postopku brezhibno očiščena. Tovrstni pristop in način čiščenja je najboljši tudi zato, ker zanj ne potrebujemo nobenih kemičnih sredstev. Pečico namreč očistimo zgolj s pomočjo visoke temperature.

Za začetek čiščenja s pirolizo je potrebno odstraniti vse snemljive dele (nosila in rešetke) ter pečico vklopiti na program piroliza. Pečica se bo med delovanjem zaklenila in se odklenila šele po tem, ko se bo ohladila na varno temperaturo. Po zaključenem postopku pirolize vam svetujemo, da pečico obrišete z vlažno krpo, saj se bodo ostanki hrane spremenili v droben pepel.

 

Ročno čiščenje snemljivih delov

V vmesnem času pa lahko ročno očistite še nosila in rešetke. Pri tem boste potrebovali nekaj kemičnih sredstev, zato vam svetujemo, da si nadenete rokavice in s tem zaščitite kožo pred agresivnimi kemikalijami.

V kuhinjsko korito natočito vročo vodo in vanjo raztopite tableto za strojno pomivanje posode. V korito postavite vse snemljive dele pečice in jih pustite stati od 20 do 30 minut. Po pretečenem času boste umazanijo lahko odstranili kar s pomočjo kuhinjske gobice in to brez naprezanja.

 

Čiščenje klasične pečice

Na žalost, nismo vsi lastniki pečice, ki bi poznala postopke samočiščenja. V primeru da imate doma pečico, ki še ne pozna programa za pirolizo ali katerega drugega postopka samočiščenja, pa smo za vas pripravili nekaj uporabnih nasvetov.

  1. Preventivno v boj z madeži

Nastajanje maščobnih madežev lahko do neke mere preprečimo, in sicer tako, da krpo namočimo v vel destiliran kis in z njo podrgnemo po vseh stranicah pečice.

  1. Sol za vse rane

Če umažemo pečico med samo peko hrane, lahko na madež nanesemo pest soli in s tem preprečimo širjenje neprijetnih vonjav, ki bi vplivale tudi na okus in vonj hrane. Nastala bo zapečena skorja, katero bomo zlahka odstranili, ko se bo pečica ohladila.

  1. Limona poskrbi za svežino

Neprijetnemu vonju po peki se zlahka izognemo s pomočjo limone. V pekač postavimo polovico sveže limone in ga postavimo v pečico, ki bo med svojim ohlajanjem poskrbela za širjenje svežih, citrusovih vonjav.

  1. Naravna čistila

Če se želite izogniti agresivnim kemikalijam, posezite po sodi bikarboni. Najprej rahlo navlažite notranjost pečice in potem vanjo natresite debelo plast sode bikarbone. Pustite učinkovati 3 ure, nato pa plast odstranite z vodo in vlažno krpo. Soda bikarbona tudi izjemno dobro in hitro odstranjuje neprijetne vonjave.

 

Ročno čiščenje pečice

 

Glede na vse opisano smo prepričani, da smo vsi enakega mnenja, in sicer – čas je za nakup pečice s pirolizo. Ko jo boste enkrat imeli, si življenja brez nje ne bo več mogoče predstavljati. Tudi čiščenje pečice po vsaki uporabi se ne bo več zdelo nemogoče in strašljivo. Pečica se bo namreč očistila kar sama, medtem ko boste vi preživljali svoj čas ob okusi hrani in dobri družbi! Celotno našo ponudbo vgradnih pečic s pirolizo si lahko ogledate tukaj.