Ne najdete prave pisalne mize? Odgovorite si na teh 6 vprašanj!

Ko si urejate domačo pisarno, boste slej ali prej naleteli na izbiro pisalne mize. Bi bila za vas bolj primerna računalniška miza? V čem se sploh razlikujeta? Na to vam bomo poskušali odgovoriti v naslednjih vrsticah, kjer boste našli še nekaj drugih nasvetov za pisarniško pohištvo.

 

Pisalne mize kot investicija v vaše zdravje

A pojdimo po vrsti. Pisalne mize, torej. Da boste izbrali pravo, si pred nakupom odgovorite na naslednjih šest vprašanj.

 

1.    Koliko prostora imate?

Razlika je, ali imate za domačo pisarno na voljo celo sobo ali le kotiček v dnevni sobi ali spalnici. Prav velikost prostora je namreč ključna pri odločitvi, katera pisarniška miza bo za vas najbolj prava.

Če živite v majhnem stanovanju in si boste delovni kotiček uredili, denimo, kar v spalnici, bi bil morda najbolj smiseln nakup zložljive pisalne mize. V tem primeru jo namreč, ko ne delate, lahko enostavno pospravite.

Po drugi strani pa je seveda očitno, da bo, če imate na voljo večji prostor, večja tudi vaša pisarniška miza. V kolikor bo domačo pisarno uporabljala še kakšna druga oseba, lahko kupite tako imenovano dvojno mizo, ki je prilagojena za uporabo dveh oseb.

Če pa bi vašo mizo zaradi optimalnega izkoristka prostora najraje postavili v kot, se lahko odločite za nakup pisalne mize v obliki črke L.

 

2.    Kakšno delo opravljate?

Ko ugotovite, koliko prostora imate, premislite o tem, kako bi se vaša pisarniška miza čim bolj prilagodila delu, ki ga opravljate.

Ali potrebujete veliko delovnega prostora? Uporabljate raje namizni računalnik ali prenosnik? Ali po drugi strani za vas pride v poštev naprava z dvema zaslonoma? Ali potrebujete dodaten prostor za tiskalnik, morda knjige ali drugo pisarniško opremo?

Na trgu so že večinoma pisalne mize, ki omogočajo nameščanje dodatnih polic, ki po potrebi spremenijo svojo velikost (in funkcionalnost) – vse z namenom, da se čim bolj prilagodi uporabniku.

 

3.    Kako pomembni so vam ergonomski standardi?

Naj bo to bolj ali manj retorično vprašanje. Malo za šalo, veliko za res. Ergonomski standardi so, če večino svojega delovnega časa presedite pred računalnikom, enostavno nekaj, kar morate upoštevati. Tako bi vam vsaj svetovali strokovnjaki. In vaš osebni zdravnik.

Pisalne mize pri tem seveda niso izjema. Če bo ergonomsko ustrezna, vas ne rabi skrbeti, da bi se zaradi dela pojavile bolečine v hrbtenici, vratu, tudi nepravilne drže se s pravilno uporabo kvalitetne opreme lahko za vselej odkrižate.

Pisarniška miza za delo od doma naj bo nastavljiva po višini, da lahko monitor postavite na takšno višino, da bodo vaše oči čim manj trpele. Pravilo je, da če gledate naravnost, morate gledati v točko, ki je približno 5 centimetrov pod zgornjim robom zaslona.

Kako si še lahko olajšate delo za računalnikom, si lahko preberete tukaj.

 

4.    Želite delati sede ali stoje? Ali oboje?

No, in ko smo ravno pri nastavljivi višini – se lahko mimogrede vprašate tudi, ali bi raje delali sede ali stoje. Nekateri strokovnjaki za ergonomijo sicer svetujejo, da je najboljša kombinacija obojega.

Pisalne mize za delo v stoje imajo seveda možnost velikega razpona v nastavljivosti višine. Na trgu lahko najdete tudi modularne mize, ki vam omogočajo nameščanje več različnih dodatnih komponent.

 

Strokovnjaki za ergonomijo priporočajo kombinacijo dela v sede in v stoje.
Strokovnjaki za ergonomijo priporočajo kombinacijo dela v sede in v stoje.

 

5.    Koliko denarja ste pripravljeni odšteti za nakup?

Skoraj vse se začne in konča pri denarju, kajne? Tukaj kakšne zapletene filozofije ni. Saj veste kako pravijo – malo denarja, malo muzike. Ali povedano drugače: če prisegate na kakovost, odštejte raje kakšen evro več, sploh če že zdaj veste, da boste pisarniško mizo za delo od doma uporabljali dolgoročno.

 

6.    Kakšen je vaš osebni stil?

Če želite, da se boste v svojem delovnem kotičku počutili dobro, potem je pomembno tudi, da vaša pisarniška miza izgleda dobro. Oblikovalci pohištva so se že naučili, da potrošniki ne bodo kupovali dolgočasnih kosov. V trgovinah Harvey Norman boste našli pisalne mize, s katerimi boste lahko izrazili svoj slog. Izberete pa lahko tudi minimalistično mizo in ji nato z barvitimi dodatki, kot so svetilke, osebne fotografije z zanimivimi okvirji ali sobne rastline, vdahnete življenje. Postavite torej piko na i, da bo domača pisarna pravzaprav udoben in prijeten prostor za ustvarjanje.

 

Računalniška miza vs. pisarniška miza – v čem je sploh razlika?

Se sliši precej podobno, kajne? Pa vendar ima računalniška miza 3 specifične lastnosti, ki jo razlikujejo od svoje sorodnice, pisalne mize. Poglejmo, katere.

 

1.    Večja površina.

Računalniška miza mora imeti dovolj prostora za vso vašo računalniško opremo – torej za zaslon (ali več njih), tiskalnike, zunanje komponente itd.

 

2.    Premišljen izbor prostora za shranjevanje.

Bodisi je to polica ali predal, kamor lahko pospravite zunanje diske, prenosnik, torbo za prenosnik … Po drugi strani pa računalniška miza ne vsebuje (pre)več predalov, kot nekatere pisalne mize, saj je ustvarjena tako, da ima ravno dovolj prostora za shranjevanje in ravno dovolj za namestitev opreme.

 

Računalniška miza je oblikovana premišljeno – na njej bo dovolj prostora za vso vašo računalniško opremo.
Računalniška miza je oblikovana premišljeno – na njej bo dovolj prostora za vso vašo računalniško opremo.

 

3.    Luknje za kable.

Računalniška miza bo poskrbela, da bo rešitev glede motečih kablov elegantna, saj je bila oblikovana že z mislijo na to.

Če morda razmišljate, da bi si doma uredili gamerski brlog, pa preberite ta zapis!

 

Pisarniški stoli so pika na i

Če so vas že kdaj v življenju mučile bolečine v hrbtu, potem veste, da je to res neprijetna nadloga. Da bi to preprečili, si ob dobri pisalni mizi obvezno privoščite še kvaliteten pisalni stol. Tukaj so 4 razlogi za to.

 

1.    Podpira pravilno držo.

Ergonomski pisarniški stoli so oblikovani po naši naravni obliki hrbtenice, torej v obliki črke S. Podpirajo ledveni del hrbta in segajo vse do vratu. Nastavljiva naslonjala za roko pa omogočajo podporo podlakti in komolcem.

 

2.    Poskrbi za pravilno poravnavo kolkov in medenice.

Pogost vzrok za bolečine v križu, ki nastane med dolgotrajnim sedenjem, je nepravilna poravnava bokov in medenice. To si lahko predstavljajte kot skledo juhe, ki jo morate imeti na ravni površini, sicer se polije. Sedeži pri kvalitetnih pisalnih stolih so udobni in oblikovani, da ustrezajo vsem ergonomskim standardom.

Ob delu se vedno prileže kava, kaj ni res? Mi vemo, kakšen kavni aparat potrebujete.

 

3.    Preprečuje sključenost.

Ergonomski stoli morda ne bodo mogli spremeniti vaših notranjih omejitev, vendar so posebej zasnovani za popravljanje zunanjih dejavnikov. Nastavljiva globina sedišča in kontura naslonjala podpirata ledveno hrbtenico, preprečujeta sklanjanje in spodbujata sedenje v pravilnem položaju. Nekateri stoli omogočajo tudi nastavitev kota ali nagiba naslonjala. Uporaba pravilno nastavljenega ergonomskega stola bo preprečila sklanjanje in držo glave naprej.

 

Kvaliteten pisalni stol vas bo s svojo obliko spodbujal k bolj pravilni drži.
Kvaliteten pisalni stol vas bo s svojo obliko spodbujal k bolj pravilni drži.

 

4.    Nudi veliko udobja.

Ergonomski pisarniški stoli so izdelani iz kakovostnejših materialov kot poceni pisalni stoli. Sedežne in hrbtne blazine so debelejše in posebej oblikovane za boljše prileganje. Nekateri ergonomski stoli imajo v zasnovo vgrajeno dodatno ledveno podporo. Če imate krajše noge, lahko stol spustite in potisnete naslonjalo naprej, da skrajšate globino sedala. Če imate dolg trup, lahko naslonjala za roke dvignete, da podpirajo komolce. Ključ do udobja je možnost prilagajanja skoraj vseh komponent stola, da se prilagodijo različnim telesnim tipom in velikostim.

Pod črto: lahko da boste za ergonomski pisarniški stol odšteli kakšen evro več, vendar imejte v mislih, da z njim lahko povečate svojo produktivnost in zadovoljstvo pri delu.