Novi trendi med gaming računalniki: virtualna resničnost je tu!

Tehnologija se razvija s svetlobno hitrostjo. Novi trendi med gaming računalniki narekujejo posodobljeno opremo, glavna novost pa – virtualna resničnost (VR). Ste pripravljeni nanjo? Ali bolje rečeno: je nanjo pripravljena vaša (stara) naprava? Pripravili smo tudi seznam 5 najpopularnejših računalniških iger ta hip. So že naložene na vašem gaming računalniku ali prenosniku?

 

VR – trend številka 1 med gaming računalniki

Tako imenovana VR-tehnologija se je v gamingu pojavila najprej, precej preden so jo za svoje potrebe začeli uporabljati v vojski, zdravstvu, gradbeništvu … Če vas navdušujejo 3D igralne izkušnje in povezovanje z drugimi igralci, potem je to zagotovo trend, ki vam je pisan na kožo.

Kaj pa je trenutno že dostopno na prodajnih policah? Če želite biti kar najbolj v koraku s časom, bodite pri nakupu gaming namiznega računalnika pozorni, da omogoča uporabo VR-slušalk. Priporočljiva je tudi ultra visoka ločljivost zaslona, t. j. (najmanj) 4K, in pomnilnik RAM s kapaciteto vsaj 8GB.

Kaj vse potrebujete, da si doma ustvarite popoln gamerski brlog, si preberite tukaj.

 

Ukrivljeni zasloni so privlačni – in uporabni

Gamerji se iz dneva v dan bolj navdušujejo nad ukrivljenimi zasloni, saj njihov igralni kotiček z njim deluje veliko bolj privlačno in trendovsko. Seveda pa zagotavljajo tudi boljšo uporabniško izkušnjo: z ukrivljenim zaslonom bo vaše vidno polje večje, občutek pri igranju pa bolj realističen.

Ukrivljeni monitorji so med gamerji postali pravi hit.
Ukrivljeni monitorji so med gamerji postali pravi hit.

 

Najnovejše računalniške igre zahtevajo hitrejše osveževanje zaslona

Če želite igrati igre, ki so na trg prišle ravnokar, boste slej ali prej temu morali prilagoditi tudi svojo opremo. Pri izbiri monitorja – pa naj si bo ukrivljen ali ne – bodite pozorni na visoko hitrost osveževanja. Nove igre zahtevajo, da je frekvenca vsaj 120 hZ.

 

En gaming računalnik, več grafičnih kartic

Najsodobnejši gaming namizni računalniki nudijo podporo za več grafičnih procesorjev – kar igralcem omogoča, da hkrati izkoristijo moč več grafičnih kartic. To je lahko še posebej pomembno za tiste, ki želijo igrati najnovejše igre v ločljivosti 4K.

 

DDR4 in DDR5 – naprednejša vrsta pomnilnika RAM

Tehnološki navdušenci ste zagotovo že slišali za DDR4 in DDR5. Gre za najnovejši vrsti pomnilnika RAM, ta pa seveda igra zelo pomembno vlogo tudi v gamingu. Je namreč hitrejši, porabi manj energije in je na splošno učinkovitejši.

 

Nič več glasnih ventilatorjev, tukaj je tekočinsko hlajenje

Znano je, da gaming računalniki in prenosniki potrebujejo dodatne hladilne sisteme, njihova slabost pa je, da so lahko precej glasni. No, ne več. Najsodobnejše naprave so namreč opremljene s sistemom za tekočinsko hlajenje. Glavni plusi? So tišji, učinkovitejši in tudi vizualno manj moteči.

 

Personalizirajte svojo igralno izkušnjo z nastavljivo osvetlitvijo

Najnovejši gaming računalniki že premorejo tudi personalizacijo opreme. In sicer gre za RGB osvetlitev, s katero lahko izberete lastno barvno shemo, ki najbolj ustreza vašemu slogu igranja.

 

Ni sodobnega gaming računalnika brez pogona SSD

Ob nakupu novega gaming računalnika ali prenosnika bodite pozorni, s kakšnim pogonom je opremljen. Večina novejših naprav že v osnovi vsebuje pogon SSD, ki omogoča večje hitrosti branja in pisanja kot tradicionalni trdi diski.

Novi gaming računalniki že v osnovnih različicah vsebujejo komponente, za katere ste nekoč morali doplačati.
Novi gaming računalniki že v osnovnih različicah vsebujejo komponente, za katere ste nekoč morali doplačati.

 

Moteči kabli so preteklost?

Vse več gaming računalnikov omogoča brezžično povezavo – torej igranje brez motečih kablov. To je priročno predvsem za tiste, ki svojega računalnika nimate v isti sobi kot usmerjevalnik.

 

So vam gaming računalniki preveliki? Tu je gaming NUC!

Gaming NUC je pravzaprav miniaturni gaming namizni računalnik. Je majhen, lahek in prenosljiv. Popoln je za gamerje, ki iščejo moč in zmogljivost gaming namiznega računalnika, a jim primanjkuje prostora.

 

Kaj pa gaming prenosniki? Odkljukajte te 3 lastnosti!

Če svojo napravo uporabljate tako za delo, kot za gaming, boste nemara raje kot po namiznem računalniku posegli po prenosniku. Tudi ti pa se razvijajo zelo hitro in so zato vse pogostejša izbira med gamerji. Na kaj bodite pozorni, če kupujete novega?

 

Tudi gaming prenosniki se ponašajo s privlačnimi, osvetljenimi tipkovnicami.
Tudi gaming prenosniki se ponašajo s privlačnimi, osvetljenimi tipkovnicami.

 

       1. Odličen zaslon:

Enako kot pri namiznih računalnikih sta tudi pri gaming prenosnikih ločljivost zaslona in hitrost osveževanja ključni komponenti. Zaslon 1440p je postal minimalni standard za gaming prenosnike, še boljša izbira bi bil zaslon z ločljivostjo 4K (kar pa seveda podraži vaš nakup). Pri hitrosti osveževanja pa ne pristanite na frekvenco, manjšo od 120 hZ, čeprav boste na prodajnih policah videli več prenosnikov s frekvenco 60 hZ (in celo manj).

 

       2. Baterija z daljšo življenjsko dobo:

Čim zmogljivejši bo vaš gaming prenosnik, hitreje se mu bo praznila baterija. A najboljši proizvajalci že snujejo nove naprave z mislijo na to. Recimo, v gaming prenosnik vgradijo boljši pomnilnik RAM (DDR5) in vrhunske čipe (5nm). To pomaga pri zmanjšanju porabe energije in posledično bo čas, ko vašega prenosnika ne boste potrebovali priklopiti na polnilec (to je tudi smisel prenosnikov, kajne?), daljši.

 

       3. Markanten izgled:

Slabost gaming prenosnikov je, da so navadno večji in težji (pa tudi dražji), saj morajo biti, jasno, zmogljivejši. A če ste bolj estetski tip, med gaming prenosniki lahko najdete prave vizualne poslastice. Proizvajalci jih, denimo, opremijo s tako imenovanimi ‘chiclet’ tipkovnicami, ki so privlačno osvetljene, na voljo so celo prenosniki z več zasloni ali zaslonom na dotik, ki je umeščen kar na tipkovnico.

Se sprašujete, kdaj otroku kupiti prvi računalnik in katera naprava je primerna za katero starost? Preberite tukaj.

 

Top 5 računalniških iger, ki jih mora imeti vsak gamer

Poglejmo še, katerih je tistih 5 računalniških iger, ki bi jih bil v svoji zbirki vesel vsak gamer.

 

       1. Elden Ring.

Pri ozadju te igre je sodeloval znameniti pisatelj Igre prestolov George R. R. Martin. Če se pri gamingu poslužujete spletnih vodičev in ste pripravljeni nekaj časa vložiti v predpriprave na boj, s to izbiro ne boste zgrešili. Primerna je za igralce, starejše od 16 let, in se ponaša tudi z napredno 3D tehnologijo.

 

       2. Fifa 22.

Gre za najnovejšo različico legende med igrami. Virtualni nogomet je postal še bližje pravemu, saj ga odlikujejo številne izboljšave. Boljši so vratarji, tu je nova fizika žoge, vdelan je eksplozivni šprint, ki odraža pospeške najboljših nogometašev in mogoče je oblikovati nove napadalne taktike. Igra vključuje največje nogometne zvezde in ekipe na svetu, skupno pa več kot 17.000 igralcev, več kot 700 ekip, več kot 90 igrišč in več kot 30 lig ter tekmovanj.

 

       3. Farming Simulator 22.

S to računalniško igro se postavite v vlogo sodobnega kmetovalca. Primerna je za sproščujoče družinske večere, saj omogoča prijazen večigralski način od 1 do 16 sodelujočih. Najnovejša različica ponuja menjavanje letnih časov, na voljo sta dva povsem nova prizorišča in dodelano alpsko prizorišče.

 

       4. F1 22.

Čaka vas nova doba tekmovanja v virtualni Formuli 1. Sedite v nove dirkalnike ali posebne superavtomobile in se v okviru prenovljenih pravil podajte v novo sezono. Na izbiro imate 20 voznikov in 10 ekip ter možnost tekmovanja proti drugim igralcem na razdeljenem zaslonu.

 

       5. Elex II.

Gre za nadaljevanje izvirne RPG-izkušnje Elex. Elex II se vrača na postapokaliptični ZF-svet Magalan. Podajte se v ogromen, ročno izdelan in povsem samosvoj svet s številnimi sprtimi plemeni.

 

Vso ponudbo preverite na spletni strani Harvey Norman. Če niste prepričani, kaj je prava izbira za vas pa obiščite poslovalnice po Sloveniji in za nasvet povprašajte naše svetovalce.