Oprema stanovanja: retro stil

Retro manija je v zadnjih letih zajela svet. Na modne piste so ga postavili modni oblikovalci, v galerije so ga poslali umetniki, v sodobne interjerje so ga vključili notranji oblikovalci. Zdaj pa boste lahko retro stil v svoje življenje vnesli tudi vi. Preberite naše nasvete, kako v retro stilu opremiti stanovanje.

Retro kavč Campos v rumeni barvi

Ali ste prepričani, da besedo retro uporabljate pravilno?

Retro je termin, ki je prišel v rabo v 60-ih letih prejšnjega stoletja. Označuje predmete, specifičnih oblik, barv, materialov in vzorcev, ki spominjajo na določeno obdobje prejšnjega stoletja, izdelani pa so bili v današnjem času. Marsikdo napačno uporablja izraz »retro«, saj z njim označuje stvari, ki so bile ustvarjene v preteklosti in so se ohranile do danes. Zato bi lahko retro poimenovali tudi kot »danes ustvarjen spomin na preteklost«.

Retro hladilnik Gorenje VW v modri barvi

Retro pohištvo obnorelo svet

Različni proizvajalci pohištva okoli sveta so retro stil že do potankosti posvojili, osvojili in aplicirali na svoje izdelke. Nekateri so celo ustvarili samostojne prodajne linije, kjer boste našli le pohištvo retro videza. Eden izmed takšnih pohištvenih programov pri nas je Nordic, ki je primeren za opremo različnih dnevne sobe, jedilnice, pisarne in spalnice.

Retro komoda italijanskega proizvajalca Alf Group v umazano beli barvi

Po čem je retro stil prepoznaven v pohištvu?

Pri pohištvu so največkrat posnemane linije, oblike in barve opreme iz 50-ih in 60-ih let prejšnjega stoletja. Načeloma boste tako pohištvo prepoznali po mehkih in zaobljenih oblikah, oblečenih naslonjalih, lesenih nogicah, pastelnih odtenkih ter živih barvah.

Retro sedežna garnitura Boyl v modri barvi

Kako se lotiti opreme stanovanja v retro stilu?

Bodisi ste si zamislili, da bi v stanovanju imeli en kos retro pohištva bodisi želite opremiti celotno stanovanje v retro stil, je dobro upoštevati nekaj nasvetov naših prodajnih strokovnjakov iz oddelka pohištva.

1. Poiščite obdobje, ki vam bo vizualno najbolj ustrezalo

Pretekla desetletja prejšnjega stoletja imajo različne značajne karakteristike, kar pri brskanju po zgodovini pomeni, da boste srečali veliko različnih oblik, vzorcev in materialov. Priporočamo vam, da izberete obdobje, ki vam je oblikovno najbolj blizu. Če vam bodo všeč značilnosti različnih obdobij, pazite, da imajo le-te rdečo nit, ki jih medsebojno povezuje.

Pri izbiri najljubšega obdobja si lahko pomagate z ogledom tega prikupno poučnega video posnetka.

2. Izberite pohištvo, ki se bo ujemalo z ostalo opremo v stanovanju

Retro pohištveni kosi vnesejo v prostor občutek preteklosti in svojo osebnost. Zato je priporočljivo, da si za začetek omislite manjše število kosov retro pohištva, saj boste tako najlažje ugotovili, kako jih povezati z ostalo opremo v vašem stanovanju.

3. Retro plus: svetila, preproge, gospodinjski aparati in drugi dodatki

Seveda pa lahko v svoje stanovanje vnesete retro pridih tudi na drug način. Regal v dnevni sobi lahko popestrite z namizno retro svetilko v živi barvi, na pisalno mizo postavite po višini nastavljivo luč s polkrožnim kovinskim senčnikom in v kuhinjo obesite stropno svetilko retro videza.

Retro sedežna garnitura Arno v pastelni barvi

Na časovno potovanje nazaj v zgodovino vas lahko odpelje tudi preproga z retro vzorcem. Previdni bodite pri izberi vzorca in barv. Več elementov in več barv je na preprogi, težje jo je postaviti v prostor. Najbolj optimalno bo, če za svoj dom izberete preprogo, kjer se periodično ponavlja le en tipski element in največ štirje barvni odtenki. V nasprotnem primeru lahko preproga v prostoru preveč izstopa in zasenči pohištvo okoli sebe, kar pa seveda ni njena funkcija.

Retro kuhinjski robot Electrolux v bež odtenku

Preden začnete razmišljati o retro kuhinjskem pohištvu, naj vam zaupamo, da lahko nostalgično vzdušje pričarate prav v vsaki sodobni kuhinji. To lahko storite povsem preprosto, kuhinjo opremite z retro gospodinjskimi aparati in/ali belo tehniko. Na trgu je ogromna ponudba najrazličnejših gospodinjskih pripomočkov retro oblik v močnih barvah in pastelnih odtenkih, ki so kombinirani z diskretnimi kovinskimi detajli.

Retro splanica Bergen v beli barvi

Načinov, kako se v posameznem prostoru stanovanja pokloniti preteklosti, je torej mnogo. Kot rečeno pa že mali detajli lahko pustijo velik vtis. V spalnici se lahko odločite samo za posteljnino z retro vzorcem in prostor bo že napolnjen s spomini. Na vrtu lahko sedeže vrtnega pohištva opremite z retro blazinami, čez mizo pa pogrnete retro prt. Možnosti je resnično veliko, od vas pa je odvisno, na kakšen način in koliko bo retro prisoten pri vas doma.

retro stol v magenta barvi

Vam je retro stil zelo všeč, a nimate dovolj poguma, da bi sami izbrali pohištvo in dodatke za svoje stanovanje? Naročite se na brezplačen #LepNasvet, kjer vam bo naša izkušena notranja stilistka Hariet svetovala pri izbiri, nakupu in postavitvi retro opreme.