Oprema stanovanja: retro stil

Retro manija je v zadnjih letih ponovno zajela svet. Na modne piste so ga postavili modni oblikovalci, v galerije so ga poslali umetniki, v sodobne interjerje pa so ga vključili notranji oblikovalci. Povratek retro stila nekateri pripisujejo milenijskim generacijam, ki se vidno navdušujejo nad stilom iz sredine prejšnjega stoletja.

Zdaj pa boste lahko retro stil v svoje življenje vnesli tudi vi. Oprema stanovanja je namreč del vašega vsakdana, zato mora kot taka izžarevati vašo ljubezen do retro stila. Preberite naše nasvete, kako v retro stilu opremiti stanovanje.

 

Retro kavč Campos v rumeni barvi

 

Ali ste prepričani, da besedo retro uporabljate pravilno?

Retro je termin, ki je prišel v rabo v 60-ih letih prejšnjega stoletja. Označuje predmete, specifičnih oblik, barv, materialov in vzorcev, ki spominjajo na določeno obdobje prejšnjega stoletja, izdelani pa so bili v današnjem času. Marsikdo napačno uporablja izraz »retro«, saj z njim označuje stvari, ki so bile ustvarjene v preteklosti in so se ohranile do danes. Zato bi lahko retro poimenovali tudi kot »danes ustvarjen spomin na preteklost«.

 

Kaj pa pomeni vintage?

Pomen besede retro smo sedaj že pojasnili, kaj pa potem pomeni vintage?

Marsikdo danes zamenjuje ali poljubno izmenjuje uporabo obeh besed: retro in vintage. V nasprotju z retro ima beseda vintage precej bolj splošen pomen. Pomeni namreč ‘star’, lahko pa tudi ‘izbran’ ali ‘izvrsten’.

Gre torej predvsem za to, da se ne nanaša na nobeno določeno časovno obdobje in za uporabo le-te besede ne potrebujemo izpolnjenih nobenih posebnih barvnih zahtev ali zahtev po vzorcih in materialih, kar velja za oznako retro.

 

Retro hladilnik Gorenje VW v modri barvi

 

Retro pohištvo obnorelo svet

Kot stil notranjega oblikovanja in pohištva delimo retro obdobje na tri dekade v devetdesetih letih, in sicer na petdeseta, šestdeseta in sedemdeseta leta.

Mnogi sodobni oblikovalci in arhitekti svoj navdih iščejo prav v retro slogu oblikovanja, vse več notranjih oblikovalcev pa pri svojem ustvarjanju in opremljanju domov uporablja nekatere značilne retro elemente. To še posebej za moderna stanovanja, kjer se prepletata moderni, industrijski in retro videz.

Različni proizvajalci pohištva okoli sveta so retro stil že do potankosti posvojili, osvojili in aplicirali na svoje izdelke. Nekateri so celo ustvarili samostojne prodajne linije, kjer boste našli le pohištvo retro videza.

 

Retro komoda italijanskega proizvajalca Alf Group v umazano beli barvi

 

Po čem je retro stil prepoznaven v pohištvu?

Pri pohištvu so največkrat posnemane linije, oblike in barve opreme iz 50-ih in 60-ih let prejšnjega stoletja. Načeloma boste tako pohištvo prepoznali po mehkih in zaobljenih oblikah, oblečenih naslonjalih, lesenih nogicah, pastelnih odtenkih ter živih barvah.

 

Retro sedežna garnitura Boyl v modri barvi

 

Kako se lotiti opreme stanovanja v retro stilu?

Bodisi ste si zamislili, da bi v stanovanju imeli en kos retro pohištva bodisi želite opremiti celotno stanovanje v retro stil. V vsakem primeru je dobro upoštevati nekaj nasvetov naših prodajnih strokovnjakov iz oddelka pohištva.

 

  1. Poiščite obdobje, ki vam bo vizualno najbolj ustrezalo

Pretekla desetletja prejšnjega stoletja imajo različne značajne karakteristike, kar pri brskanju po zgodovini pomeni, da se boste srečali z veliko različnimi oblikami, vzorci in materiali.

Priporočamo vam, da izberete obdobje, ki vam je oblikovno najbolj blizu. Če vam bodo všeč značilnosti različnih obdobij, pazite, da imajo le-te rdečo nit, ki jih medsebojno povezuje.

Pri izbiri najljubšega obdobja si lahko pomagate z ogledom tega prikupno poučnega video posnetka.

 

 

  1. Izberite pohištvo, ki se bo ujemalo z ostalo opremo v stanovanju

Retro pohištveni kosi vnesejo v prostor občutek preteklosti in svojo osebnost. Zato je priporočljivo, da si za začetek omislite manjše število kosov retro pohištva, saj boste tako najlažje ugotovili, kako jih povezati z ostalo opremo v vašem stanovanju. Ne pozabite, manj je več! Vsaj za začetek.

 

  1. Retro plus: svetila, preproge, gospodinjski aparati in drugi dodatki

Seveda pa lahko v svoje stanovanje vnesete retro pridih tudi na drug način, najlažje z dekoracijskimi dodatki.

Regal v dnevni sobi lahko popestrite z namizno retro svetilko v živi barvi, na pisalno mizo postavite po višini nastavljivo luč s polkrožnim kovinskim senčnikom in v kuhinjo obesite stropno svetilko retro videza.

 

Retro sedežna garnitura Arno v pastelni barvi

 

Na časovno potovanje nazaj v zgodovino vas lahko odpelje tudi preproga z retro vzorcem. Previdni bodite pri izberi vzorca in barv. Več elementov in več barv je na preprogi, težje jo je postaviti v prostor.

Najbolj optimalno bo, če za svoj dom izberete preprogo, kjer se periodično ponavlja le en tipski element in največ štirje barvni odtenki. V nasprotnem primeru lahko preproga v prostoru preveč izstopa in zasenči pohištvo okoli sebe, kar pa seveda ni njena funkcija.

 

Retro kuhinjski robot Electrolux v bež odtenku

 

Preden začnete razmišljati o retro kuhinjskem pohištvu, naj vam zaupamo, da lahko nostalgično vzdušje pričarate prav v vsaki sodobni kuhinji.

To lahko storite povsem preprosto, kuhinjo opremite z retro gospodinjskimi aparati in/ali belo tehniko. Na trgu je ogromna ponudba najrazličnejših gospodinjskih pripomočkov retro oblik v močnih barvah in pastelnih odtenkih, ki so kombinirani z diskretnimi kovinskimi detajli.

 

Retro splanica Bergen v beli barvi

Načinov, kako se v posameznem prostoru stanovanja pokloniti preteklosti, je torej mnogo. Kot rečeno pa že mali detajli lahko pustijo velik vtis.

V spalnici se lahko odločite samo za posteljnino z retro vzorcem in prostor bo že napolnjen s spomini. Na vrtu lahko sedeže vrtnega pohištva opremite z retro blazinami, čez mizo pa pogrnete retro prt. Možnosti je resnično veliko, od vas pa je odvisno, na kakšen način in koliko bo retro prisoten pri vas doma.

 

retro stol v magenta barvi

 

Vam je retro stil zelo všeč, a nimate dovolj poguma, da bi sami izbrali pohištvo in dodatke za svoje stanovanje? Obiščite nas v naših poslovalnicah in se posvetujte z našimi zaposlenimi ali pobrskajte po našem blogu. Oblazinjene sedežne garniture z videzom usnja so lahko prava izbira za vas. Zakaj pa preberite tukaj.