Opremljanje majhnih prostorov

Vsak se želi v svojem domu počutiti udobno in prijetno. To velja tudi za lastnike manjših domovanj, kjer pa je za dosego tega cilja potrebne nekaj več spretnosti in preudarnosti. Danes vam bomo razkrili nekaj uporabnih nasvetov, kako svoje majhno pribežališče opremiti pametno in praktično.

Predstavili bomo, katero pohištvo izbrati za opremo predsobe, kako najbolje izkoristiti prostor v otroški sobi in dnevni sobi ter še veliko več.

 

Skrivnost je v izbiri pohištva

Če ste lastnik manjšega stanovanja, potem veste, kako prav pride vsak pametno in premišljeno izkoriščen centimeter prostora. Ne glede na to ali se lotevate prenove enega prostora ali celotnega doma, je skrivnost vedno v izbiri pravega pohištva. Majhen prostor lahko namreč hitro izgleda kaotično in prenasičeno, če posegamo po neprimernem pohištvu zanj. V nadaljevanju razkrivamo nekaj trikov pri izbiri barv in oblik pohištva za vse prostore.

 

Pravilna izbira pohištva v majhnih prostorih je bistvenega pomena.

 

Vpliv barv na velikost prostora

Poleg pohištva lahko na boljše počutje v majhnih prostorih vplivamo tudi s pravilno izbiro barv. Z njihovo pomočjo je namreč možno ustvariti posebno čarovnijo in prostor se bo v trenutku zdel večji.

K temu bo prispevala izbira svetlih barv pohištva, sten in dodatkov ter načelo, da posegate po barvah, ki sodijo v isto družino. Prostor ne bo deloval le večje, temveč tudi bolj urejeno in celovito. Temne barve lahko namreč hitro prispevajo k optičnenmu pomanjšanju prostora in občutku utesnjenosti.

Posežete lahko celo po transparentnem, prozornem pohištvu. V sobi bo praktično nevidno, občutek pa bo bolj zračen, neobtežen.

 

Oblika in linije pohištva

Na boljše počutje in občutek večjega prostora lahko posredno vpliva tudi izbira pohištvenih oblik. Svetujemo vam, da se držite pohištva zaobljenih in mehkih oblik. Ob njih se počutimo toplo, udobno in varno. Energija v prostoru prosto kroži, zaradi česar bo velikost prostora postala neopazna in nepomembna.

 

Kako do urejene predsobe?

Predsoba predstavlja nujen del stanovanja, skozi katerega se običajno sprehodimo do bivalnih prostorov in v katerega odlagamo oblačila, čevlje in druge predmete. Vse našteto želimo imeti na dosegu roke in organizirano, da točno vemo, kam seči po katero stvar v trenutku, ko se odpravljamo od doma. Kako torej doseči uporabnost in organiziranost majhne predsobe, ki bo hkrati prijetna in estetska?

Dobro organizirana predsoba naj ima dovolj veliko omaro za vrhnja oblačila s kljukicami za obešanje oblačil. Če nimamo prostora za postavitev omare, svetujemo, da postavite garderobno steno ali prostostoječ obešalnik. Slednji bo zavzel nekaj več prostora, vendar bomo z njim pridobili dodaten prostor za obešanje.

Enako velja za shranjevanje čevljev. Dobrodošla je omara za čevlje, vendar bodo zadostovale tudi police za čevlje v primeru pomanjkanja prostora.

Pri opremljanju majhne predsobe je ključnega pomena, da izberemo pohištvo, ki je večnamensko. To pomeni, da en pohištven kos opravlja funkcijo dveh ali več. Zgornji del omare ali police za čevlje je lahko hkrati obuvalna klop in prostor za odlaganje predmetov. Na omaro za obešanje oblačil ali pa kar na steno pa lahko pritrdimo ogledalo, ki optično poveča prostor in v katerem preverite svoj videz pred odhodom od doma.

 

Uporabna in nujna oprema majhne predsobe.

 

Uporabne rešitve za otroško sobo

Otroško sobo želimo narediti organizirano, a vseeno toplo in primerno tako za spanje kot otrokovo igro in ustvarjanje. Otrok se mora v svoji sobi počutiti varnega in zadovoljnega.

V majhnih otroških sobah je pomembno, da izkoristimo vsak kotiček prostora. Tudi v otroških sobah tako svetujemo uporabo večnamenskega pohištva. S tem bomo dosegli večji izkoristek površine ter hkrati lažje organizirali otroško sobo kot celoto.

 

Otroška soba zaobljenih oblik in skladnih barv z uporabo večnamenskega pohištva.

 

Primeri večnamenskega pohištva za otroške sobe so:

  • Podposteljni predalnik, kamor boste lahko pospravili otroško posteljnino ali igrače in se na ta način izognili postavljanju dodatnega samostojnega predalnika ali zaboja za shranjevanje igrač.
  • Premična otroška miza, ki je na koleščkih. To omogoča, da se jo ob otrokovi neuporabi lahko preprosto odpelje in pospravi v odprtino pod posteljo. Temu lahko sledi še otroški pisarniški stol in kar naenkrat otrok pridobi veliko igralne ali gibalne površine.
  • Postelja z izvlečnim ležiščem predstavlja moderno rešitev klasičnega pograda. Dodatno ležišče je pospravljeno pod posteljo in ne zavzame nič dodatnega prostora. Gre za super rešitev v primeru dveh otrok ali pa prenočitvi obiskov.
  • Postelja z mostom bo olajšala shranjevanje oblačil, igrač in šolskih potrebščin. Most je običajno sestavljen iz otroške omare, visečih omaric, polic in predalnikov. Praktični vidik tovrstnega pohištvenega kosa je tudi dostopnost, saj lahko otrok doseže vse kotičke za shranjevanje.
  • Moderni pograd, ki je danes na voljo v večih izvedbah. Najbolj razširjena izvedba je ta, kjer se na zgornjem nivoju nahaja postelja, spodaj pa je otroška pisalna miza s pisarniškim stolom ali pa knjižne police s prekati. V določenih primerih so tudi stopnice pograda, ki vodijo do otroške postelje, preoblikovane v predale, kamor lahko pospravite celo kakšen kos oblačila in s tem nekoliko razbremenite otroško garderobno omaro.

 

Premična otroška miza, ki se jo pospravi v odprtino pod posteljo.

 

Prava izbira otroškega pohištva prispeva tudi k večji varnosti otrok. To še posebej velja za otroški pograd. Več o tem si lahko preberete tukaj.

 

Pohištvo za majhno dnevno sobo

Tudi pri majhni dnevni sobi je pomembno, da pohištvo in dodatke prilagodimo velikosti prostora. Posegati moramo po manjših in nižjih pohištvenih kosih, saj bomo s tem lahko dosegli učinek optične povečave dnevne sobe. Še tako majhna dnevna soba bo delovala večje, če bomo do potankosti izkoristili tudi višino prostora.

Če regal za knjige ne pride v poštev, bodo kot dodaten prostor za knjige služile knjižne police, ki jih pritrdimo na steno. Lahko se odločimo tudi za knjižni regal, vendar vam v tem primeru priporočamo visoke vertikalne knjižne police.

Večnamensko pohištvo je ravno tako ustrezna rešitev za dnevne sobe. Takšno pohištvo je modularno, spremenljivo in se zna v trenutku prilagoditi vašim potrebam. Tako iz regala hitro lahko potegnete pisalno mizo, iz kavča pa posteljo. Optično povečavo dnevne sobe bomo lahko dosegli še z nakupom večjega ogledala.

Še več infromacij o izbiri pravega pohištva za dnevno sobo katerekoli velikosti pa lahko najdete na našem blogu.

 

Posebna knjižna polica v dnevni sobi kot primer dobrega izkoristka prostora.

 

Katerikoli prostor želite pametno in priročno opremiti, vam svetujemo, da se držite glavnega pravila manj je več! V naši spletni trgovini Harvey Norman boste lahko našli uporabno in raznoliko pohištvo, odličnega dizajna, za vse prostore vašega doma. Naj se opremljanje prične!