Otroški računalnik: kdaj je primeren čas za prvi nakup

Je vaš sin že krepko zakorakal v šolska leta, pa še nima svojega prenosnega računalnika? Razmišljate, da bi hčeri, ki počasi zaključuje vrtec, privoščili prvo tablico? Kdaj je primeren čas, da v vaši nakupovalni košarici pristane otroški računalnik?

Preden tečete v trgovino po poceni prenosnik, si postavite pomembno vprašanje: “Ali je moj otrok na to pripravljen?” Pa tudi – ali ste na to pripravljeni vi? V nadaljevanju si preberite, pri kateri starosti otroku kupiti katero napravo, kaj morate pri tem vzeti v zakup in kako otroka uvesti v uporabo računalnika, da bo ta zanj kar se da varna.

 

Uporaba računalnika glede na otrokovo starost

Strokovnjaki in psihologi svetujejo, naj vam starost otroka služi kot orientacija, katero pametno napravo lahko uporablja in v kolikšni meri. Poglejmo podrobneje.

Otroci od 0 do 2 leti:

Tudi če menite, da vaš enoletnik zares uživa v gledanju risank na telefonu ali tablici, po ocenah psihologov še ne bi smel držati v rokah kakršne koli pametne naprave. Dojenčki za kaj takega seveda niti še niso osvojili potrebnih spretnosti. Pri tako majhnih otrocih uporabo pametnih naprav omejite izključno na video klepete z družino, svetujejo strokovnjaki.

Otroci od 2 do 3 leta:

V tem obdobju jim telefoni in računalniki postanejo vse bolj zanimivi, radi pritiskajo na zaslone, tipke in miške. Spodbujajte otroka, da z napravami ravna nežno, pokažite jim posledico pritiskov na gumbe. Na splošno pa naj malčki uporabljajo računalnike, tablice in pametne telefone največ nekaj minut dnevno.

Najmlajši naj pametne telefone, tablice in računalnike uporabljajo izključno za video klepete z družino.

 

Otroci od 3 do 6 let:

Otroci v tej starostni skupini že znajo risati, sposobni so reševati preproste uganke. Čeprav še vedno najbolj uživajo, ko se na telefonu ali računalniku igrajo skupaj s starši, bodo že kazali več želje po samostojni uporabi. Omejite jo na največ nekaj dejavnosti na dan. Naložite igre, ki spodbujajo otrokov razvoj – na primer, prepoznavanje črk in številk. Ni pa to še čas, da bi otroku kupovali svojo napravo.

Otroci od 6 do 8 let:

Ko otroci vstopijo v osnovno šolo, navadno že znajo uporabljati namizni ali prenosni računalnik bolj samozavestno in samostojno. Sedemletniku še ni treba imeti svojega računalnika, na vaši napravi pa mu, denimo, lahko pokažete, kako se uporablja tipkovnica in zakaj naprave zaklepamo z gesli.

Otroci od 8 do 12 let:

Pričakujte, da bo otrok pri tej starosti zahteval vse več neodvisnosti in zasebnosti pri uporabi računalnika ali prenosnika. Poleg tega bo te naprave že uporabljal tudi za šolsko delo, zato je morda zdaj primeren čas, da mu jo tudi kupite. Ob nakupu računalnika bodite pozorni, da ta omogoča starševski nadzor.

Otroci od 12 let naprej:

Ko boste doma imeli najstnika, pa bo nakup lastnega prenosnika že skoraj nujen, saj ga bo potreboval za številne obveznosti v šoli. Kljub temu ohranite nadzor nad njegovo uporabo, z otrokom pa sklenite kompromis, koliko časa dnevno računalnik lahko uporablja za zabavo (igranje iger, gledanje videoposnetkov itd.). Prav tako ga pogosto opominjajte na varno in zmerno uporabo.

 

Poceni prenosniki – katerega izbrati?

Tablica, namizni ali prenosni računalnik? Kolebate, kaj kupiti otroku? Odločitev je seveda vaša, se pa starši v zadnjem času največkrat odločijo za prenosnik, ker ga otrok po potrebi lahko odnese kamorkoli – v šolo, na obšolske dejavnosti, počitnice …

Glede na to, da otroku kupujete prvi otroški računalnik , ki ga bo uporabljal za osnovne naloge – posebna zmogljivost torej ni potrebna –, bo cena najverjetneje odigrala eno ključnih vlog pri nakupu. V trgovinah Harvey Norman boste našli prenosnike že od približno 400 evrov dalje. A glejte tudi na to, da bo naprava dovolj vzdržljiva za večletno uporabo in bo prenesla morebitne blažje padce in udarce.

Na kaj torej – poleg cene – še bodite pozorni?

Izberite prenosnik, ki bo dovolj vzdržljiv, da bo prenesel blažje padce in udarce.

Velikost in teža.

Za otroke, mlajše od 12 let, izberite prenosnik z diagonalo, krajšo od 12 palcev. Takšni prenosni računalniki so namreč manjši in lažje prenosljivi. Za najstnike, ki računalnike že uporabljajo za nekoliko bolj zahtevne naloge, pa raje izberite zaslon z diagonalo, najmanj 15 palcev.

Če kolebate, ali bi raje izbrali tablico ali prenosnik, smo dilemo razrešili tukaj.

Dobra življenjska doba baterije.

Otroci, ki se po šoli udeležujejo kakšnih spletnih tečajev, bodo svoj prenosnik uporabljali tako rekoč ves dan, kar pomeni, da bodo potrebovali računalnik z odlično življenjsko dobo baterije. Najprimernejši bi bil prenosnik z vsaj 10-urno življenjsko dobo baterije. Še bolje pa, če ste ob nakupu pozorni, da prenosnik omogoča hitro polnjenje. Tako otroku, tudi če se baterija izprazni, ne bo treba dolgo čakati ob električni vtičnici.

Shranjevanje.

Če prenosnik kupujete za najstnika, ki za delo v šoli že uporablja zahtevnejše programe za ustvarjanje, kot je recimo Adobejev Creative Cloud, je priporočljivo, da investirate v računalnik z vsaj 512 GB prostora za shranjevanje na trdem disku ali SSD.

Operacijski sistem.

Pri tem je najbolje, da se držite kar tistega, ki ga vaša družina trenutno uporablja. Tako se bo vaš otrok hitreje privadil na svoj otroški računalnik.

Več o tem, kako izbrati najboljši prenosnik, si lahko preberete tukaj.

 

3 naloge za starše, ko kupite otroški računalnik

Kocka je padla – našli ste pravo izbiro in svojemu otroku kupili prvi otroški računalnik. A ob tem se nemudoma pojavi novo vprašanje: ne le, ali je otrok pripravljen na to, ste pripravljeni vi? Zavedati se morate, da vam bo nakup otroškega računalnika prinesel 3 pomembne naloge, ki jih boste kot odgovorni starši morali izpolniti.

1. Otroka naučite uporabe.

Otroka boste najprej morali naučiti uporabe računalnika. Če niste vešči tehnologije, razmislite o tem, ali bi ga nemara vpisali v kratek računalniški tečaj, kjer bo osvojil tovrstne osnove. In ko smo že ravno pri tem – če vaš najstnik kaže nadpovprečno zanimanje za računalnike, na spletu najdete široko ponudbo naprednih tečajev za otroke, kjer se priučijo osnov programiranja, grafike, animacije … Gre za zelo perspektivna znanja prihodnosti.

2. Seznanite ga z nevarnostmi na internetu.

Svetovni splet – Pandorina skrinjica. Žal je tako, da bo vaš otrok z uporabo interneta naletel tudi na številne nevarnosti, ki tam prežijo nanj. Zato je nujno, da se z otrokom o tem čim bolj odkrito pogovorite. Vsaj na začetku ne dovolite, da bi otrok sam hodil na splet.

Že ob hitrem pogledu na različne platforme za predvajanje videoposnetkov boste lahko našli številne vsebine, ki so povsem neprimerne za otroke – prizori nasilja, uporabe drog, spolnosti … In konec koncev, otrok lahko s prenosom kakšnih sumljivih datotek mimogrede pobere kakšen virus in ogrozi delovanje nove naprave.

Z nakupom otroškega računalnika na starše pade odgovornost, da poskrbijo za varno uporabo.

3. Bodite prisotni.

Tudi ko prvi dve točki odkljukate, ostanite na preži. Otroka redno opominjajte na varno in pravilno uporabo računalnika, spodbujajte ga tudi k zmernosti. Na napravah vključite starševski nadzor, da boste mirnejši glede vsebin, ki jih vaš otrok gleda na spletu. In nenazadnje, preživite kakšno uro z otrokom na računalniku, odigrajte z njim njegovo najljubšo igro … Tako vam bo otrok bolj zaupal in z vami lažje delil svoje radosti, pomisleke in strahove.

Pestro izbiro računalnikov lahko preverite na spletni strani Harvey Norman, za še več informacij pa obiščite naše poslovalnice po Sloveniji.