Povezani dom: 12 namigov za kvalitetnejše življenje

Povezani dom – kaj je vaša prva asociacija, ko slišite to frazo? Novodobna tehnologija ima včasih v javnih razpravah tudi negativen prizvok, a le kadar to povezujemo z neodgovorno rabo. Sicer pa so vse novitete, ki so plod človeške iznajdljivosti in znanja, tu za to, da olajšajo življenje. Izdelki za povezani dom seveda niso izjema.

V naslednjih vrsticah vam zato predstavljamo 12 namigov, kako si lahko olajšate življenje – in to z izdelki, ki jih lahko dobite tudi že za nekaj 10 evrov!

 

   1.    Zbujajte se prijetnejše.

Zjutraj nas zbudi zoprn zvok budilke, še na pol v snu iščemo stikalo za luč – in ko ga najdemo, nas vse zmedene zaslepi močna, neprijetna svetloba. Poznano?

Rešitev so pametne žarnice – prižgejo se same, ob uri, ki jo nastavite prek aplikacije na svojem telefonu. Za nameček znajo oponašati prijetno svetlobo sončnega vzhoda. S pomočjo pametnih žarnic pa lahko tudi očarate svojo boljšo polovico – za romantično večerjo v domači kuhinji, denimo, nastavite optimalno svetlobo za sprostitev. Nastavljate lahko jakost svetlobe, vsaka pametna luč pa lahko ponudi kar 16 milijonov barvnih odtenkov!

povezani-dom-pametna-razsvetljava
Vsaka pametna luč lahko ponudi kar 16 milijonov barvnih odtenkov!

 

2.    Odženite vlomilce.

Ko se odpravimo na potovanje, nas skrbi, ali je naš dom varen pred vlomilci. Poznano?

Rešitev so tudi tokrat pametne žarnice, ki med drugim odganjajo nepridiprave. Če imate povezani dom, v aplikaciji na vašem telefonu preprosto nastavite, kdaj, kje in za koliko časa naj se prižge luč ter okolici dajte misliti, da ste v resnici doma. Če boste namestili še pametni senzor, se bo luč v kateremkoli prostoru prav tako sama vklopila vsakič, ko bo naprava zaznala sumljivo gibanje.

 

3.    Bodite vedno seznanjeni, kaj se dogaja doma.

Nemirni ste, saj ne veste, kaj se dogaja, ko vas ni doma. Se okoli vaše hiše spet potika tista sumljiva oseba? Vaš novi hišni ljubljenček grize računalniške kable?

Rešitev je pametna kamera – ne le, da boste vedno in povsod imeli pregled nad vašim domom, prek aplikacije na telefonu boste dobili tudi potisna sporočila, če bo naprava zaznala kakršnekoli nenavadne zvoke ali gibanje. Zaradi integrirane avdio naprave boste vašemu psu lahko kar na daljavo ukazali, naj preneha z neprimernim obnašanjem ali pa prestrašili nepridiprava. Pametna kamera pa se lahko odlično obnese tudi kot otroška varuška.

 

4.    Ne zamudite poštarja.

Ste naveličani tega, da vedno znova zamudite poštarja in se morate za paket nato drenjati in čakati v vrstah na pošti?

Rešitev je pametni domofon – da je nekdo pozvonil na vaša vrata, vas bo obvestila brezplačna aplikacija na vašem telefonu. Prek domofona boste lahko pozdravili obiske ali se z dostavno službo dogovorili, kje naj vam pusti pošiljko.

 

5.    Zaščitite dragoceno vsebino.

Imate tudi vi doma tisto omaro ali predal, kjer hranite vse in si želite, da bi do tja zares lahko dostopali samo vi?

Rešitev je pametni senzor – majhna naprava, ki jo namestite na predmet, kjer hranite vaše dragocenosti. Če ga bo nepooblaščena oseba želela odpreti, boste še isti hip dobili potisno sporočilo na vaš telefon. Če pa imate pametni senzor nameščen v kopalnici, vas bo v primeru puščanja vode prav tako nemudoma obvestil, da se nekaj dogaja.

 

6.    Naj vas zalivanje rastlin ne skrbi več.

Obožujete sveža zelišča ali sobne rastline, vendar pri vas ne zdržijo dolgo, saj ne veste, kako jih pravilno zalivati, na kakšni svetlobi morajo biti?

Rešitev je pametni vrt, ki bo poskrbel za rastline namesto vas, tako da bodo vedno na primerni svetlobi in primerno hidrirane. Mimogrede, kdo pa pri vas doma najraje vihti kuhalnico? Naj se pametni vrt zanj/zanjo letos znajde pod božičnim drevescem (pomežik).

 

7.    Naj bo vstajanje iz tople postelje lažje.

Je tudi vam zjutraj vse težje vstati iz hladne postelje? Še kako razumemo!

Rešitev je pametni termostat, ki priklopi vaš radiator, kadar je za vas najbolj optimalno – na primer, pol ure preden bo zazvonila budilka. Tako bo, ko se boste zbudili, vaš dom že prijetno topel.

povezani-dom-pametni-termostat
Pametni termostat – investirajte vanj in na dolgi rok privarčujte!

 

8.    Poskrbite za optimalni izkoristek drage elektrike.

Vas vsak mesec boli glava, ko odprete položnico za elektriko?

Rešitev je tudi v tem primeru pametni termostat – investirajte vanj in na dolgi rok privarčujte! Ko boste v službi in po opravkih, vaši otroci pa v šoli, se vaš dom ne bo brez veze segreval. Ko pa bo ura za prihod domov, se bodo radiatorji sami prižgali – seveda prek vašega navodila, ki ga boste posredovali kar prek brezplačne aplikacije na telefonu.

Tukaj pa si lahko preberete še, ali so klime primerne tudi za ogrevanje.

 

9.    Imejte svoje naprave pod nadzorom.

V garaži polnite vaš električni skiro, pa se vam ne sanja, koliko časa se bo še polnil? Vam gre na živce, ker porabljate elektriko tudi tam in takrat, ko je ne potrebujete?

Rešitev so pametne vtičnice. Z njimi bodo vaše naprave pod nadzorom. Ko bo aparat napolnjen, boste o tem obveščeni prek mobilne aplikacije. Prav tako lahko nastavljate, kdaj naj bo posamezna vtičnica priklopljena na elektriko in kdaj tega ne potrebujete ter na ta način privarčujete denar.

Vas morda zanima še, kateri televizor odraža vašo osebnost in stil ter se spreminja skupaj z vašim razpoloženjem? Izveste tukaj!

 

10.  Imejte hitri internet tudi v najbolj zakotnem kotičku vašega doma.

Vas nervira, da v določenih kotičkih vašega doma, internetna povezava dela slabo ali sploh ne?

Rešitev je pametni wi-fi, ki zagotovi, da bo vaš internet delal brezhibno, tudi v najbolj zakotnem delu vaše kleti ali podstrešja. Pokritost z internetom, da ji ni para!

 

11.  Povežite vse naprave in glasovno upravljajte svoj dom.

Med kuhanjem vam na misel pride vaša najljubša pesem, vendar si jo ne morete še isti hip zavrteti, saj imate polne roke dela. Poznano?

Rešitev je pametni center. Povezal bo vse vaše pametne naprave in vam zagotovil res najboljšo uporabniško izkušnjo. Prižgite luči, zaprite žaluzije, zavrtite si svojo najljubšo glasbo ali film; vse le s preprostim glasovnim ukazom.

povezani-dom-pametno-upravljanje
Prižgite luči, zaprite žaluzije, zavrtite si svojo najljubšo glasbo ali film – vse le s preprostim glasovnim ukazom.

 

12.  Napolnite naprave brezplačno – prek sončnih žarkov

Ob vhodu vašega vikenda bi radi namestili pametno kamero, vendar v bližini nimate nameščene električne vtičnice?

Rešitev je pametni polnilec – polni katerokoli vašo napravo brezplačno, in sicer prek sončnih žarkov.

V trgovinah Harvey Norman so vam na voljo naši prijazni in izkušeni svetovalci, ki bodo znali odgovoriti na vaša morebitna dodatna vprašanja. Celotno ponudbo izdelkov za povezani dom pa najdete tudi na spletu.