Pisalna miza oz. kako urediti popoln učni kotiček

Dragi starši, za vas in vašega malčka se je začelo novo šolsko leto. Ena izmed najpomembnejših stvari, ki jo lahko storite za vašega šolarja, je ustvariti funkcionalen in motivacijski učni kotiček doma. Pisalna miza je samo začetek. V nadaljevanju bomo razpravljali o 10 ključnih korakih pri ustvarjanju optimalnega učnega okolja v vašem stanovanju.

1.    Najpomembnejša – pisalna miza.

 

Pisalna miza je osrednji element vsakega učnega kotička. Pri izbiri mize bodite pozorni na nekaj ključnih točk, ki jih navajamo spodaj.

 

·         Velikost in prostor.

Najprej premislite, koliko prostora imate na voljo za pisalno mizo. Izmerite prostor, kjer bo nameščena pisalna miza. Poleg tega premislite, koliko delovne površine potrebuje vaš otrok. Če uporablja namizni računalnik ali druge dodatke, bo potreboval večjo mizo.

·         Oblika in dizajn.

Pisalne mize so na voljo v različnih oblikah in dizajnih. Izbira le-teh je odvisna od osebnih preferenc in estetskega okusa. Razmislite tudi, ali želite odprto mizo brez predalov in omaric ali potrebujete še prostor za shranjevanje (za učbenike, zvezke, knjige in pisarniške potrebščine).

·         Material.

Material, iz katerega je izdelana pisalna miza, bo vplival na njeno vzdržljivost in videz. Lesene mize so priljubljene zaradi svoje topline in naravnega videza, medtem ko so mize iz kovine bolj moderne in trajne. Upoštevajte tudi kakovost materialov, da bo miza zdržala dolgo časa.

·         Višina mize.

Pravilna višina mize je ključna za udobno delo. Idealna višina je tista, ki omogoča, da roka počiva udobno na površini mize, medtem ko so noge na tleh. Večina standardnih pisalnih miz ima višino med 71 in 76 cm, vendar je priporočljivo, da z otrokom preizkusite mizo, preden jo kupite.

·         Ergonomija.

Če boste mizo uporabljali za dolge ure dela ali učenja, razmislite o ergonomskih lastnostih. Nekatere mize imajo nastavljivo višino, nagibno površino ali vgrajene rešitve za organizacijo kablov. Ergonomska pisalna miza bo pripomogla k zmanjšanju utrujenosti in nelagodja med delom oziroma učenjem.

·         Cena in kakovost.

Cene pisalnih miz se lahko močno razlikujejo. Pomembno je najti ravnotežje med cenovno dostopnostjo in kakovostjo. Investiranje v kakovostno pisalno mizo je lahko dolgoročna naložba, ki vam bo služila vrsto let.

·         Dodatki.

Razmislite o dodatkih, kot so predali za shranjevanje, kabelski organizatorji, vtičnice in USB-priključki ter držala za monitorje. Ti dodatki lahko olajšajo organizacijo domačega učnega prostora.

·         Montaža in vzdrževanje.

Preverite, ali je pisalna miza enostavna za montažo in vzdrževanje. Navodila za montažo naj bodo jasna, potrebno orodje pa naj bo vključeno.

 

Pri izbiri pisalne mize je pomembno, da premišljeno upoštevate potrebe in želje vašega šolarja. S pravilno izbrano mizo boste ustvarili udoben in produktiven delovni prostor, ki bo izpolnjeval vse naštete zahteve.

Še vedno ne najdete prave pisalne mize? Odgovorite si na teh 6 vprašanj!

 

2.    Kaj pa pisarniški stoli?

 

Tudi izbira stola je seveda zelo pomembna. Ta naj vašemu otroku nudi udobje, pravo podporo hrbtenici in pravilno držo med učenjem.

Priskrbite svojemu malčku odličen ergonosmki pisarniški stol.

 

·         Ergonomija.

Najpomembnejši vidik pri izbiri pisarniškega stola je njegova ergonomija. Stol mora omogočati pravilno držo med sedenjem, zato mora imeti možnost prilagajanja višine, nagiba hrbta in naslonjala za roke. Prav tako je pomembno, da stol nudi dobro oporo ledvenemu delu hrbta, da prepreči bolečine v spodnjem delu hrbta. Sedež naj bo dovolj širok in globok, da omogoča udobno sedenje.

·         Materiali in kakovost.

Kakovost materialov, uporabljenih pri izdelavi stola, je ključna. Izbirajte stole, ki imajo trpežno oblazinjenje in stabilno ogrodje. Usnje, mrežasta tkanina in visoko gosti materiali so pogosto odlične izbire.

·         Naslonjalo za roke.

Pisarniški stol mora imeti naslonjala za roke, ki omogočajo podporo zapestjem in podlahti. Idealno je, če so naslonjala nastavljiva po višini.

·         Kolesa in vrtenje.

Stol mora imeti kolesa za enostavno premikanje po pisarni, poleg tega pa mora omogočati tudi vrtenje za lažje dosegljivost različnih delov delovne površine.

·         Velikost in prostor.

Pred nakupom preverite, ali bo stol ustrezal vaši pisarniški mizi in prostoru. Stol ne sme biti prevelik ali premajhen glede na vašo postavitev in telo.

·         Estetika.

Čeprav ni tako pomembna kot udobje in ergonomija, je estetika tudi dejavnik pri izbiri pisarniškega stola. Izbirajte stol, ki se prilega celotni estetiki vašega delovnega okolja.

·         Cena.

Stoli so na voljo v različnih cenovnih razredih. Pomembno je, da najdete ravnotežje med kakovostjo in ceno, ki ustreza vašemu proračunu.

·         Preberite ocene in mnenja.

Pred nakupom preberite ocene drugih uporabnikov in se posvetujte s sodelavci ali prijatelji, ki imajo izkušnje z določenimi modeli stolov.

·         Garancija.

Preverite, ali proizvajalec ponuja garancijo na stol. To vam bo omogočilo, da se v primeru kakršnih koli težav obrnete na njih za popravilo ali zamenjavo.

·        Preizkusite stol.

Idealno je, če pred nakupom lahko preizkusite stol in ocenite njegovo udobje ter prilagoditvene možnosti.

 

Pomembno je, da si vzamete čas pri izbiri pisarniškega stola, saj bo dobra izbira pozitivno vplivala na otrokovo delovno okolje in zdravje. S pravilnim pisarniškim stolom boste pri vašemu malčku izboljšali produktivnost ter zmanjšali tveganje za dolgoročne zdravstvene težave.

 

3.    Ureditev delovnega prostora.

 

Organizacija delovnega prostora je ključnega pomena za produktivnost. Uporabite predalnike, organizatorje, stenske police in druge pripomočke za shranjevanje šolskih potrebščin in gradiva.

 

4.    Izberite pravo lokacijo.

 

Izberite prostor, ki je čim bolj tih, svetel in udoben. Poskusite se izogniti prostorom, kjer se pogosto odvijajo družinski dogodki ali se kopiči nered.

 

5.    Prava osvetlitev.

V prostoru, kjer bo nameščena pisalna miza, naj bo dovolj naravne svetlobe.

Dobra osvetlitev je ključnega pomena za produktivnost in udobje. Poskrbite za dovolj naravne svetlobe čez dan, hkrati pa uporabite tudi namizno svetilko z ustrezno močjo za večerno delo.

 

6.    Osebna nota.

 

Dodajte osebno noto učnemu kotičku s slikami, motivacijskimi citati ali dekorativnimi elementi, ki navdihujejo. Ta korak bo naredil prostor bolj prijeten.

 

7.    Tehnična oprema.

 

Če delate ali se učite na računalniku, poskrbite za dobro tehnično opremo. Preverite, ali imate dober internetni signal, in uporabite kakovostno tipkovnico, miško in zaslon za boljšo produktivnost.

 

Tukaj si lahko preberete še 7 nasvetov, da bo vaš delovni kotiček popoln!

 

8.    Rastline in narava.

 

Dodajte nekaj rastlin v učni kotiček. Rastline bodo izboljšale kakovost zraka in ustvarile bolj prijetno okolje. Poleg tega pa lahko tudi slike narave ali naravni elementi v notranjem oblikovanju prispevajo k sprostitvi in povečanju produktivnosti.

 

9.    Umirjene barve in minimalizem.

 

Barve imajo velik vpliv na vaše razpoloženje in produktivnost. Poskusite se izogniti preveč živahnim barvam in raje izberite pomirjujoče odtenke, kot so modra, zelena ali nevtralne barve.

 

In ne pozabite – manj je več. Ne pretiravajte s pohištvom, dekoracijo in drugimi predmeti. Minimalističen pristop bo ohranil vaš učni kotiček čist in urejen.

 

10. Rednost in rutina.

 

Pomembno je, da vzpostavite rednost in rutino pri uporabi domačega učnega kotička. Določite si urnik za delo ali učenje ter se držite tega urnika.

 

S pravilnim načrtovanjem in organizacijo lahko ustvarite produktiven in prijeten domač učni kotiček, ki vam bo pomagal doseči svoje cilje. Ne pozabite, da je ključnega pomena, da se vaš otrok počuti udobno in motivirano v tem prostoru. S sledenjem zgornjim nasvetom in dodajanjem svoje osebne note boste ustvarili idealno okolje za učenje, delo in ustvarjanje.

 

Srečno v novem šolskem letu!