Pomivalni stroji že v več kot polovici slovenskih gospodinjstev

Pomivanje posode je neizogibno opravilo, za katerega se vsi strinjamo, da sodi med najmanj priljubljena vsakdanja opravila slehernega gospodinjstva. Se tudi pri vas še vedno spogledujete, češ, kdo je danes na vrsti za pomivanje posode?

To neljubo, neizogibno opravilo lahko namesto vas seveda opravi tudi pomivalni stroj. Pomivalni stroji v današnjem času sploh niso več luksuz, pač pa so postali praktično nepogrešljiv del opreme vsake sodobne kuhinje. V Sloveniji je že dobra polovica gospodinjstev opremljenih s pomivalnim strojem, kar ob hitrem življenjskem tempu in vse večji cenovni dostopnosti teh aparatov seveda ni presenetljivo.

Danes lahko izbiramo med številnimi različnimi vrstami aparatov iz različnih energijskih razredov, z različnimi tehnološko bolj ali manj dovršenimi vrstami motorjev, ter med različnimi priznanimi domačimi in tujimi proizvajalci bele tehnike (Gorenje, Electrolux, Bosch, Siemens, AEG, Hoover, Candy, ipd.). Toda kako v bogati ponudbi različnih znamk in tehnologij presoditi kateri pomivalni stroj je prava izbira za naš dom?

Odprt pomivalni stroj Gorenje SmartFlex za pomivanje posode in kozarcev

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu pomivalnega stroja

Na trgu je kupcem na voljo zares bogata ponudba pomivalnih strojev, zato je lahko izbira pravega aparata dokaj kompleksno opravilo. Kako izbrati pomivalni stroj, ki bo izpolnil vsa naša pričakovanja, hkrati pa bo prihranil tudi naš dragoceni čas in denar? Pomivalni stroji so različnih velikosti, razlikujejo pa se tudi po porabi vode. Učinkovitost delovanja pomivalnega stroja se kaže v nizki porabi energije, dolgi življenjski dobi in načinu delovanja, ki lahko vključuje posebne programe za varčevanje z vodo med pomivanjem.

Dodatne prednosti, ki jih prinašajo številne sodobne tehnologije, so še: izredno tiho delovanje, pomivanje posode brez nastajanja neprijetnih vonjav, varnostna zaščita pred izlivom vode, varnostna zaščita odpiranja vrat za varnost otrok, pranje manjših količin posode, krajši cikli ter druge poljubne nastavitve vklopa delovanja. Na voljo so tudi manjše dimenzije aparatov in različne možnosti vgradnje. Zavedati pa se moramo, da vsaka dodatna funkcija, ki uporabniku nudi več udobja, hkrati tudi zviša nabavno ceno pomivalnega stroja, pogosto pa tudi obratovalne stroške.

Pomivalni stroj Electrolux Comfortlif z dvižno košaro za lažje zlaganje posode

Klasični pomivalni stroji: prostostoječi in vgradni

Najbolj običajni so prostostoječi pomivalni stroji, ki so tudi med najbolj prodajanimi aparati, saj so pri nas tudi najdlje v uporabi. Prostostoječ pomivalni stroj lahko poljubno postavite kamorkoli –potrebujete le ustrezne priključke v stanovanju. Na voljo so v različnih dimenzijah, dizajnih, kakovostnih in cenovnih razredih.

Vgradni pomivalni stroji so namenjeni za vgradnjo v kuhinjske elemente. Takšen pomivalni stroj ne more biti nameščen samostojno. Tudi vgradni pomivalni stroji so na voljo v različnih velikostih in so enako visoko zmogljivi kot prostostoječi.

Zelo priročen je pomivalni stroj Electrolux ComfortLift z dvižno košaro, ki vam bo za zmeraj spremenil življenje. V spodnjem video posnetku si oglejte, zakaj.

Kakšen pomivalni stroj boste izbrali je torej odvisno od razpoložljivega prostora, vrste in opreme kuhinje, velikosti gospodinjstva oz. količine posode, ki jo boste dnevno pomivali. Pozorni bodite predvsem na porabo vode in električne energije (izberite aparat iz energijskega razreda A++). Razmislite pa tudi o priključitvi vašega pomivalnega stroja na sistem priprave tople sanitarne vode iz obnovljivih virov. Tako lahko bistveno prihranite pri najbolj potratnem delu delovanja stroja – segrevanju vode.

Na končno odločitev za nakup pa bosta verjetno najbolj vplivali predvsem kakovost in cena aparata. Pestro izbiro sodobnih, tehnološko dovršenih in cenovno konkurenčnih pomivalnih strojev, si lahko ogledate na na naši spletni strani.