Pravilno vzdrževanje in čiščenje klime

Pri ohlajanju prostorov doma ali v pisarni naj primerna temperatura ne bo edina vaša skrb. Enako pomembno je kroženje zraka, njegova vlažnost in mikrobiološka kakovost. Klimatske naprave poskrbijo za hladen, svež in čist zrak hkrati, a pod podojem, da so pravilno in redno vzdrževane. Čiščenje klime naj ima prioritetno vlogo pri zagotavljanju kakovostnega zraka in dobrega počutja tako doma kot na delu.

Kadar pridete v ohlajen prostor in zaznate slab zrak z neprijetnim vonjem, je za to najverjetneje krivo nepravilno in neredno vzdrževanje klimatske naprave. Vlažna, umazana in temna mesta v klimatski napravi namreč postanejo idealno gojišče za razvoj in razmnoževanje bakterij, plesni ter glivic. Vdihavanje tovrstnega zraka je močno odsvetovano!

 

Vzdrževana klimatska naprava, kakovosten zrak

Delovanje klimatske naprave se je še nedolgo nazaj zdelo kot »višja matematika«, v resnici pa je preprosto. Pod ohišjem notranje enote se skriva kovinski toplotni izmenjevalnik, preko katerega ventilator premika zrak v prostoru. Izmenjevalnik je med hlajenjem hladen, to pa posledično vpliva tudi na temperaturo in vlažnost zraka. Preden zrak zapusti izmenjevalnik, ga le-ta očisti bakterij, alergenov in drugih nečistoč. Pri rednem uporabljanju klimatske naprave se začnejo nečistoče in kondenzat nabirati v notranji enoti, kjer se zaradi kondenza, ki naredi vlažno okolje, lahko začnejo razmnoževati bakterije. Zato je potrebno poskrbeti za redno čiščenje in vzdrževanje, ki po poskrbelo za dobro počutje in zagotovilo pogoje za zdravo okolje.

 

Servisiranje klime doma s pooblaščenim serviserjem

Kdaj in kako?

Za zagotavljanje optimalnega delovanja klimatske naprave je potrebno, da vsako leto poskrbite za reden servis s strani pooblaščenega serviserja. Ta bo klimo pregledal, očistil in pripravil na nadaljnje delovanje. V primeru, da se s klimatsko napravo tudi ogrevate, pripročamo servisni pregled in čiščenje filtrov dvakrat letno.

Med vmesnim časom pa boste za redno čiščenje morali poskrbeti sami. Vse kar morate storiti je, da se držite napotkov v navodilih in vašo klimatsko napravo boste lahko uporabljali brez skrbi. Še preden vam predstavimo nekaj preprostih korakov za čiščenje klime naj vas opozorimo – pred čiščenjem ne pozabite klimatsko napravo izključiti iz elektrike!

 

Menjava filtra v klimatski napravi na notranji enoti

 

Čiščenje klime doma

Čiščenje klimatske naprave delimo na zunanje in notranje čiščenje.

Zunanje čiščenje klime

Zunanje čiščenje predstavlja čiščenje površin enote, ki jih vidimo. Na površinah se namreč nabirajo maščobe in prah. Več kot 70 odstotkov prahu predstavlja naše mikroskopsko majhne, odmrle delce kože in prhljaja, ki so jim ponekod dodane še pršice oziroma njihovi izrebki, preostali prah pa v prostore vnesemo z dejavnostjo v prostoru ali od zunaj. Prah v prostore vstopi tudi z naravnim prezračevanjem. Za lepše bivanje, gibanje in spanje v prostoru je priporočljivo, da zunanje površine klimatske naprave redno čistimo.

Klimatsko napravo od zunaj čistimo samo z multi funkcijsko krpo z izredno finimi, mikro vlakni. V primeru, da je površina klimatske naprave precej umazana, na krpico nanesemo posebno čistilo ali pa mešanico mila s pH vrednostjo okoli 7 in mlačne vode.

Postopek:

  • Klime nikoli ne čistite z razredčili, bencinom, polirnimi masami ali insekticidi.
  • Pokrov očistite z obeh strani z mlačno vodo in detergentom ter ga osušite s suho krpo. Če je mogoče pokrov sneti, ga temeljito posušite, preden ga namestite nazaj na klimo. Nobenega dela klimatske naprave nikoli ne sušite na neposredni sončni svetlobi.
  • Če ima vaša klimatska naprava vgrajene senzorje gibanja, bodite previdni, da tipala med čiščenjem ne poškodujete.
  • Lopute klimatske naprave je potrebno očistiti le enkrat letno, kar opravi tehnik med rednim letnim servisom klimatske naprave. Nekatere klimatske naprave omogočajo, da uporabniki sami odstranijo loputo za čiščenje. Če boste čistili loputo, to opravite previdno in v skladu z navodili, saj lahko z nestrokovnim ravnanjem poškodujete loputo ali mehanizem za usmerjanje zraka.

 

Notranje čiščenje klime

Notranje čiščenje klime pa pomeni redno čiščenje filtrov za zrak. Zaradi kondenzacije se v klimatski napravi ustvarja vlažno okolje, ki povzroči razvoj mikroskopskih bakterij in gliv.

Postopek:

  • Ko je klimatska naprava v uporabi je zračne filtre potrebno čistiti redno. Ob zelo pogosti uporabi je priporočljivo vsaka dva tedna.
  • Preden očistimo filter, ga je potrebno odstraniti iz notranje enote.
  • Filter previdno sperite pod tekočo vodo. Če nekaterih delov nečistoč ni mogoče odstraniti samo z vodo, previdno zdrgnite površino filtra. V nekaterih primerih ga je možno tudi posesati, vendar pozor – uporabite nastavek za občutljive površine!
  • Če je filter poškodovan, kontaktirajte prodajalca in naročite novega.
  • Nekatere novejše in naprednejše klimatske naprave imajo tudi pralne filtre, najnaprednejše pa omogočajo celo avtomatsko čiščenje filtra.
  • Če so redno očiščeni filtri klimatske naprave ni potrebno menjati.

Klimatsko napravo ponovno vključite v elektriko šele, ko je ta temeljito očiščena in posušena ter uživajte v čistem svežem zraku. Priporočljiv čas za čiščenje klimatske naprave je zvečer, ko je naprava lahko izklopljena dlje časa.

 

Redno vzdrževanje in čiščenje klime je pomembno za njeno dolgo delovanje

 

Najbolj pogoste napake pri čiščenju klime

Za vas smo na enem mestu zbrali tudi najpogostejše napake, ki se dogajajo ob domačem vzdrževanju in čiščenju klimatskih naprav. Da boste natančno vedeli, česa ne storiti.

  • Čiščenje klime, medtem ko je le-ta vklopljena.
  • Dotikanje kovinskih delcev in senzorjev z rokami.
  • Uporaba agresivnih sredstev za čiščenje klime.
  • Namakanje elementov klimatske naprave v vodi.
  • Izpostavljanje elementov klimatske naprave sončnim žarkom z namenom sušenja.

Če boste pri čiščenju klimatske naprave naleteli na kakršne koli težave se lahko vedno obrnete na naše svetovalce, ki vam bodo z veseljem pomagali. Če pa vas zanima, na kaj morate biti pozorni pred nakupom klimatske naprave in katero klimatsko napravo izbrati, pa si preberite našo blog objavo, da boste ustrezno pripravljeni na nakup klimatske naprave.