Pravilno čiščenje in vzdrževanje klimatske naprave

Pri ohlajanju prostorov doma ali v pisarni naj primerna temperatura ne bo edina vaša skrb. Enako pomembno je kroženje zraka, njegova vlažnost in mikrobiološka kakovost. Klimatske naprave poskrbijo za hladen, svež in čist zrak hkrati, a pod podojem, da so pravilno in redno vzdrževane.

Kadar pridete v ohlajen prostor in zaznate slab zrak z neprijetnim vonjem, je za to najverjetneje krivo nevzdrževanje klimatske naprave. Vlažna, umazana in temna mesta v klimatski napravi namreč postanejo idealno gojišče za razvoj in razmnoževanje bakterij, plesni ter glivic.

Vzdrževana klimatska naprava, kakovosten zrak

Delovanje klimatske naprave je preprosto. Pod ohišjem notranje enote se skriva kovinski toplotni izmenjevalnik, preko katerega ventilator premika zrak v prostoru. Izmenjevalnik je med hlajenjem hladen, to pa posledično vpliva tudi na temperaturo in vlažnost zraka. Preden zrak zapusti izmenjevalnik, ga le-ta očisti bakterij, alergenov in drugih nečistoč. Pri rednem uporabljanju klimatske naprave se začnejo nečistoče in kondenzat nabirati v notranji enoti. Zato je potrebno poskrbeti za redno čiščenje in vzdrževanje, ki po poskrbelo za dobro počutje in zagotovilo pogoje za zdravo okolje.

Servisiranje klime doma s pooblaščenim serviserjem

Kdaj in kako?

Za zagotavljanje optimalnega delovanja klimatske naprave je potrebno, da vsako leto poskrbite za reden servis s strani pooblaščenega serviserja. Ta bo klimo pregledal, očistil in pripravil na nadaljnje delovanje. Med letom pa boste za redno čiščenje morali poskrbeti sami. Vse kar morate storiti je, da se držite napotkov v navodilih in vašo klimatsko napravo boste lahko uporabljali  brez skrbi. Še preden vam predstavimo nekaj preprostih korakov za čiščenje klimatske naprave naj vas opozorimo – pred čiščenjem ne pozabite klimatsko napravo izključiti iz elektrike!

Menjava filtra v klimatski napravi na notranji enoti

Čiščenje klimatske naprave doma

  • Klimatsko napravo vedno čistite s čisto in temeljito ožeto krpo, posebnim čistilom ali z mešanico mila s pH vrednostjo okoli 7 in mlačne vode. Klime nikoli ne čistite z razredčili, bencinom, polirnimi masami ali insekticidi.
  • Pokrov očistite z obeh strani z mlačno vodo in detergentom ter ga osušite s suho krpo. Če je mogoče pokrov sneti, ga temeljito posušite, preden ga namestite nazaj na klimo. Nobenega dela klimatske naprave nikoli ne sušite na neposredni sončni svetlobi. Če ima vaša klimatska naprava vgrajene senzorje gibanja, bodite previdni, da tipala med čiščenjem ne poškodujete.
  • Ko je klimatska naprava v uporabi je zračne filtre je potrebno čistiti vsaka dva tedna. Preden očistimo filter, ga je potrebno odstraniti iz notranje enote. Filter previdno sperite pod tekočo vodo. Če nekaterih delov nečistoč ni mogoče odstraniti samo z vodo, previdno zdrgnite površino filtra. Če je filter poškodovan, kontaktirajte prodajalca in naročite novega. Če so redno očiščeni filtri klimatske naprave ni potrebno menjati.
  • Lopute je potrebno očistiti le enkrat letno, kar opravi tehnik med rednim letnim servisom klimatske naprave. Nekatere klimatske naprave omogočajo, da uporabniki sami odstranijo loputo za čiščenje. Če boste čistili loputo, to opravite previdno in v skladu z navodili, saj lahko z nestrokovnim ravnanjem poškodujete loputo ali mehanizem za usmerjanje zraka.

Klimatsko napravo ponovno vključite v elektriko šele, ko je ta temeljito očiščena in posušena ter uživajte v čistem svežem zraku. Priporočljiv čas za čiščenje klimatske naprave je zvečer, ko je naprava lahko izklopljena dlje časa.

Če boste pri čiščenju klimatske naprave naleteli na kakršne koli težave se lahko obrnite na naše svetovalce, ki vam bodo z veseljem pomagali.