Enostavno do prazničnih dobrot s kuhinjskim robotom!

Praznični meni zna biti pravi izziv, če se odločite za pripravo več receptov hkrati ali pa se ga lotite v zadnjem trenutku. Dodatna pomoč v kuhinji je zato vedno dobrodošla, saj je vsaka minuta dragocena in vsaka prihranjena skrb pomeni, da ste bližje cilju. Kakovosten kuhinjski robot, ki zna olajšati marsikatero kuhinjsko opravilo, je v tem primeru vreden zlata. Z različnimi nastavki vam lahko pomaga pri gnetenju testa, stepanju smetane, sekljanju zelenjave, mletju mesa, pripravi testenin in še čem. Za lažjo odločitev, katerega vključiti v tim malih gospodinjskih aparatov vaše kuhinje, pa preberite naše sledeče nasvete za nakup.

Uporaba kuhinjskega robota

Preden začnete primerjati različne kuhinjske robote med seboj, se vprašajte, kaj želite, da aparat naredi namesto vas. Določeni roboti imajo recimo samo nastavek za mešanje, ostali pa so na voljo za dokup. Na drugi strani so naprodaj kuhinjski roboti, ki imajo v kompletu tudi 20 nastavkov, ali več, vendar najprej ocenite, ali jih zares potrebujete. Nato se lotite primerjave enakih funkcij, ki jih različni aparati ponujajo. Na ta način boste lahko izbrali najboljšega za svoje potrebe. 

Kuhinjski robot KitchenAid Artisan rdeč z metlico za stepanje

Stepanje

Priprava popolno stepenih beljakov, sladke smetane ali preliva je odvisna od oblike nastavka, moči motorja in položaja nastavka v korelaciji z dnom posode. Večja moč motorja zagotavlja hitrejše rezultate, medtem ko nastavek v obliki velike metlice poskrbi za boljšo teksturo. 

Mešanje

Ali je mogoče, da multipraktik hkrati meša različne sestavine, denimo tekočo maso in koščke čokolade? Seveda lahko, če ima dovolj visoko moč motorja, ponuja različne stopnje hitrosti in ima ustrezen nastavek za mešanje. S temi tremi pogoji lahko poskrbite za mešanje različnih tekstur in gostot.

Gnetenje

Zmogljiv kuhinjski robot 1200 W z nastavkom za gnetenje zmore tudi pripravo najrazličnejših vrst testa. Močan motor pa vam omogoča tudi za pripravo zelo težkega testa. 

Hitrost

Kuhinjski robot planetarno mešanje

Večina robotov deluje s funkcijo planetarnega mešanja, kar pomeni, da se metlica premika po različnih točkah posode. Na ta način je priprava mase optimalna, saj ni bojazni, da se sestavine ne bi dobro premešale. Prav tako pa imajo skoraj vsi multipraktiki tudi funkcijo za nastavitev hitrosti. Ta je zelo uporabna, ko recimo delate z moko. Takrat začnete na prvi hitrostni stopnji, ki prepreči, da bi moka letela iz posode, nato pa s stopnjevanjem hitrosti dobite želen rezultat. 

Druge uporabne funkcije

Velika večina kuhinjskih robotov poleg vseh zgoraj opisanih funkcij zmore še več. Denimo veliko kuhinjskih robotov Bosch omogoča mletje mesa, medtem ko pri multipraktiku Kenwood v paketu dobite še ožemalnik citrusov. Electrolux kuhinjski robot ima vgrajeno LED lučko, tako da ga lahko uporabljate tudi v slabših svetlobnih pogojih. Med izjemno zaželenimi funkcijami se je izkazalo tudi tehtanje na sami napravi. Ja, danes obstajajo že multipraktiki z vgrajeno kuhinjsko tehtnico. 

Kuhinjski robot Bosch s tehtnico

Važne lastnosti

Ko boste opredelili, čemu vse bo služil vaš novi kuhinjski robot, je dobro, da razmislite še o njegovih lastnostih. Z izbiro za vas pomembnih stvari se boste lažje odločili, kateri kuhinjski robot kupiti. 

Velikost posode

Če boste multipraktik uporabljali le za občasno peko in manjše število oseb, potem velikost posode zares ni tako pomembna. Če pa pripravljate jedi za večjo družino ali večje družbe, potem razmislite o posodi, v kateri lahko pripravite tudi dvojne količine sestavin iz recepta. 

Metlica za gnetenje

Kenwood khc29w0si Prospero multipraktik priprava testa

Sodite med strastne ljubitelje peke kruha? Potem bodite pozorni na kompaktno metlico za gnetenje. Izberite tako, ki ima debel kovinski kavelj.

Barva in oblikovanje

Glede na stil svoje kuhinje razmislite, kakšen multipraktik bi se najlepše vklopil v ambient in med ostale gospodinjske aparate. Za rustikalne kuhinje je odličen kuhinjski robot retro oblike, za brezročajne, sodobne kuhinje bo pravo moderno oblikovanje, v klasičnih kuhinjah pa lahko uporabite kateregakoli.
Veliko kuhinjskih robotov je na voljo v več barvnih različicah. Lahko se odločite za “varno izbiro” in kupite odtenek, ki sovpada z ostalimi kuhinjskimi aparati, lahko pa izberete barvo, ki bo izstopala in dala piko na i celotni podobi vaše kuhinje.

Dimenzije

Pred nakupom je dobro razmisliti tudi o tem, kje na kuhinjskem pultu bo stala vaša nova pridobitev oziroma ali jo boste imeli pospravljeno v kuhinjski omarici. Večji kuhinjski roboti so bolj primerni za postavitev na pultu, še posebej, če jih mislite redno uporabljati. Manjši multipraktik pa bo praktična izbira za manjše kuhinje ali vse tiste, ki ga želite shraniti na varno, za vrata kuhinjskega elementa. Manjše dimenzije so bolj priročne za shranjevanje in prenašanje. 

Dodatni nastavki

Nastavki kuhinjski robot Bosch Mum54251

Če želite, da vaš novi multipraktik zmore še kaj več od mešanja, stepanja in gnetenja, potem preverite, ali dobite ob nakupu še kakšne dodatne nastavke oziroma ali se le-te da naknadno dokupiti. KitchenAid ponuja recimo številne dodatne nastavke, ki si jih lahko omislite naknadno. Za sadje, zelenjavo ter oreščke ponujajo nastavek za ribanje in rezanje. Nastavek za mletje omogoča fino mletje mesa, izdelavo sirov in pripravo drobtin. Dodatni nastavek za izdelavo sladoleda bo prava izbira v poletnih dneh, medtem ko bo dodatna steklena posoda prišla prav vse dni v letu. 

Prednosti, ki bi jih zastonj iskali drugje

Mnogi pred nakupom kuhinjskega robota le-tega radi primerjajo z ročnimi mešalniki. Kljub temu, da gre za dva sorazmerno podobna aparata, pa je multipraktik močnejši in hitrejši. Medtem ko kuhinjski robot opravlja svoje delo, se lahko vi brez težav posvetite že drugim korakom recepta, pri ročnem mešalniku pa boste morali stati zraven, dokler ne dobite želenega rezultata. Če torej želite prihraniti čas med kuhanjem ali peko, potem veste, kaj izbrati. 

Kuhinjski robot Kenwood priprava juhe
Upamo, da vam bodo naši nakupovalni nasveti prišli prav in da boste izbrali popoln kuhinjski robot za pomoč v kuhinji. Ko boste oddali naročilo v naši spletni trgovini, pa vas vabimo, da si natisnete naš praznični recept za čokoladno potico. Ko bo vaš paket na poti, imate čas, da pripravite vse potrebne sestavine, ki so nujne za prvo testiranje aparata. Pa dober tek!