PRAZNIČNI RECEPT: Slastni zvitki s sirom & slanino

Bi goste radi postregli z dišečimi domačimi dobrotami, a vam primanjkuje časa in preprostih idej? Žepki so vedno dobra ideja! Gre za tiste vrste slanih prigrizkov, po katerih z veseljem vztrajno segajo tudi tisti gosti, ki  so »ravnokar s kosila«.

Žepki iz listnatega testa, polnjeni z dišečo slanino in sirom so namreč tiste vrste praznični prigrizek, ki ga pripravimo v manj kot pol ure, obenem pa zaradi slastnih domačih vonjav s kuhinje pušča vtis domačnosti in gostoljubnosti.

Sestavine:

  • 500 g listnatega testa
  • 2 paketa na tanko narezane slanine ali pancete
  • 2 paketa buffalo mocarele
  • 5 žličk nastrganega parmezana
  • 1 jajce

Dodatki:

  • bazilika,
  • origano ali pasta iz sušenih paradižnikov,
  • sezam

Priprava:

1. Pečico predhodno segrejemo na 180 ºC.
2. Slanino narežemo na koščke in jo popražimo na ponvi. Odvečno maščobo popivnamo s kuhinjsko brisačo ali krpo.
3. Listnato testo razpostremo po kuhinjski površini in pričnemo dodajati nadev. Premažemo s pasto iz sušenih paradižnikov in dodamo ščep origana oziroma bazilike. Če želimo zaradi okusa ta korak izpustiti, začnemo z mocarelo – natrgano na koščke jo enakomerno razporedimo po testu. Nadaljujemo s panceto oziroma slanino in zaključimo s parmezanom.
4. Testo zvijemo v rulado in jo premažemo z razžvrkljanim jajcem, potem pa jo narežemo na cca. 1,5 cm debele kolobarje.
5. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj enakomerno razporedimo mini rulade. Po želji posujemo s sezamovi semeni.
6. Pečemo 15-20 minut.
7. Postrežemo še tople lačnim gostom.