PRAZNIČNI RECEPT: Velikonočna pletenica

Praznovanje velike noči je tradicionalno povezano z dobro obloženo mizo za praznični zajtrk. Poleg pisanic, hrena, šunke in potice pa se na velikonočni mizi ponavadi znajdejo tudi druge dobrote. Ena izmed njih je velikonočna pletenica, za pripravo katere smo zapisali spodnji recept.

Okusna velikonočna pletenica

Pletenica je značilen praznični kruh, ki poleg okusne jedi predstavlja tudi čudovito praznično dekoracijo. Pletenica je lahko ovalna, okrogla, v obliki srca ali v obliki cveta. Nanjo lahko položimo pisanice ali pa jo okrasimo s kakšnim posebnim posipom. Ker je pletenica narejena iz mlečnega testa, mora biti le-to za pletenje ravno prav vzhajano, pomembna pa je tudi njegova tekstura.

Za pripravo okrogle pletenice boste potrebovali približno 120 minut in spodaj napisane sestavine.

velikonočna pletenica priprava in sestavine

Sestavine:

  • 500 g moke
  • 100 g sladkorja
  • 2,5 dl mleka
  • 1 jajce
  • 100 g rozin
  • 50 g oranžata
  • 40 g kvasa
  • 1 vaniljev sladkor
  • ščep soli

Dodatki:

  • 2 žlici masla za pekač in premaz
  • naribani mandlji za posip
  • 3 pisanice

Priprava:

  1. V veliko skledo stresemo moko, na sredi naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Čez prelijemo mlačno mleko, dodamo ščep sladkorja in pustimo mešalniku, da opravi svoje delo. Dobljeno testo nato pokrijemo s čistim prtičem in damo na toplo za 15 minut, da vzhaja.
  2. Medtem s toplo vodo operemo rozine in jih dobro odcedimo. Na drobno sesekljamo oranžat, okrogel pekač pa premažemo z maslom.
  3. Stopimo maslo, pustimo, da se nekoliko ohladi in ga zlijemo na vzhajano testo. Nato dodamo še preostali del sladkorja, vaniljev sladkor in ščepec soli. Spet pustimo mešalniku, da opravi svoje. Na koncu v skledo stresemo še posušene rozine in sesekljan oranžat ter še zadnjič vklopimo mešalnik.
  4. Dobljeno testo ponovno pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati še 30 minut.
  5. Vzhajano testo nato položimo na pomokano delovno površino in ga razdelimo na tri enake dele. Iz njih naredimo tri enako dolge valjaste trakove, iz katerih nato spletemo pletenico. Za lažje oblikovanje popolne velikonočne pletenice si oglejte spodnji video posnetek.

  6. Dobljeno pletenico nato položimo v pekač, oba konca testa pa združimo, da dobimo obliko venčka. Pokrijemo s prtičem in spet pustimo vzhajati še 15 minut.
  7. Pečico predhodno ogrejemo na 200 °C.
  8. Vzhajano pletenico premažemo s stopljenim maslom, posujemo z mandlji in jo damo v pečico za 45 minut.
  9. V primeru, da se skorjica pletenice prehitro zapeče, jo pokrijte s peki papirjem.

Po končani peki, pokrijte pletenico z vlažnim prtičem. S tem si boste zagotovili, da bo vaša pletenica še posebej mehka. Na koncu v sredino ohlajene pletenice položite pisanice in jo postavite na servirni krožnik.

Pa dober tek!