Klima za gretje: da ali ne?

Ob besedni zvezi prenosna klima je verjetno vaša prva asociacija – vroče poletje, ko vse kar puhti od razgretega ozračja, s preprostim pritiskom na daljinca pa se že naslednji trenutek lahko sproščate v hladnem zavetju doma. Kaj pa, če bi vam rekli, da je klima uporabna tudi v obratno smer? Torej, ko vas bo zunaj zeblo in boste komaj čakali, da se doma le še skrijete pod toplo deko, boste znova lahko le pritisnili na daljinca in voilà, vaš dom se bo naslednji hip prijetno segrel.

Pa vendar – niso vse naprave primerne tudi za ogrevanje. Na kaj morate biti pozorni ob nakupu? In kaj svetujejo strokovnjaki? Na koncu članka pa najdete še primerjalno tabelo z argumenti za in proti za ogrevanje s klimo.

 

Kakšna klima je primerna tudi za gretje?

Dandanes ima večina klimatskih naprav že vgrajeno tehnologijo obratnega cikla, ki je osnova za to, da vašo klimo lahko uporabljate v vseh letnih časih. Da ste kupili t. i. reverzibilno klimo, boste prepoznali tudi po daljincu, prek katerega lahko nadzorujete topel in hladen zrak. Način ogrevanja navadno vklopite s pritiskom na gumb s simbolom sonca, nato pa le še nastavite termostat na želeno temperaturo.

Ogrevanje s klimo je enostavnejše, cenejše in varnejše za uporabo kot, denimo, ogrevanje z nerodnimi prenosnimi grelniki, ki tudi precej bolj obremenijo porabo elektrike.

V naši široki ponudbi klimatskih naprav, ki omogočajo hlajenje in segrevanje prostora, lahko izbirate kvalitetne in zmogljive klime z montažo.

 

Kako deluje klimatska naprava z obratnim ciklom?

Gre za sistem, ki uporablja reverzibilno tehnologijo za ogrevanje in hlajenje vašega doma. Pravzaprav sta to dva sistema v enem. Klimatska naprava z obratnim ciklom vam omogoča, da obrnete hladilni cikel vaše klimatske enote (od tod tudi poimenovanje »obratni cikel«), in sicer tako, da proizvaja toploto namesto hlajenja. Ko je enota z obratnim ciklom v načinu hlajenja pa deluje kot običajna prenosna klima.

Dodatna prednost klimatskih naprav z obratnim ciklom je, da lahko tudi filtrirajo in razvlažijo zrak v vašem domu.

Prenosna klima je enostavnejša, cenejša in varnejša za uporabo od nerodnih prenosnih grelnikov.
Prenosna klima je enostavnejša, cenejša in varnejša za uporabo od nerodnih prenosnih grelnikov.

Tukaj preverite našo pestro ponudbo prenosnih klimatskih naprav.

 

5 nasvetov za ogrevanje s klimo

Zdaj ko poznate osnove, je tukaj 5 nasvetov, če se odločite za gretje s klimo pozimi.

1.    Redno čistite klimatsko napravo.

V filtrih klimatskih naprav se nabira prah in drugi majhni delci, ki lahko povzročijo plesen in posledično okvaro. Prav tako se z nabiranjem delcev veča nevarnost požara. Med čiščenjem obvezno upoštevajte navodila, ki ste jih dobili ob nakupu klimatske naprave.

2.    Ohranjajte temperaturo v vašem domu med 18 in 20 stopinjami Celzija.

Nastavite klimatsko napravo tako, da bo temperaturo v vašem domu ves čas ohranjala med 18 in 20 stopinjami Celzija. Zavedati se morate, da bo vsaka stopinja nad tem lahko povečala porabo elektrike do 10 odstotkov.

3.    Vklopite samodejni način.

To vas bo zaščitilo pred tem, da bi vklopili klimo, jo nastavili na visoko temperaturo, nato pa nanjo pozabili. Samodejni način je funkcija, ki vam omogoča, da vaša prenosna klima »misli namesto vas« in vzdržuje želeno temperaturo. Ventilator na ta način deluje najmanj časa in pri najnižji hitrosti, s čimer boste prihranili kakšen evro več.

4.    Lopute klime usmerite navzdol.

Pozimi bo to zagotovilo optimalno kroženje zraka v vašem domu, saj se vroč zrak vedno dviga. Ob tem le opozorilo: pred poletno sezono ne pozabite loput znova preusmeriti navzgor.

5.    Reden servis.

Proizvajalci klimatskih naprav priporočajo servis enkrat letno in zagotavljajo, da bo na ta način vaša klima delovala brezhibno in kar se da energetsko učinkovito. Z rednim servisom se izognemo tudi dražjim popravilom na dolgi rok.

Klima naj bo redno servisirana, s čimer se boste izognili dragim popravilom na dolgi rok.
Klima naj bo redno servisirana, s čimer se boste izognili dragim popravilom na dolgi rok.

 

Koliko stane gretje na klimo?

Torej, pogovorimo se še o denarju. Po zadnjih analizah povprečna klimatska naprava z obratnim ciklom porabi od 0,15 do 0,40 evra za vsako uro delovanja. Za primerjavo: plinski grelnik porabi od 0,40 do 0,50 evra na uro delovanja, električni grelnik pa tudi do 0,60 evra na uro.

Da se ogrevanje hiše s klimo izplača, trdijo zagovorniki in se pri tem sklicujejo na dejstvo, da reverzibilne klime proizvedejo več toplote kot za to porabijo elektrike. Povedano drugače, 1kW električne energije bo ustvaril 3-4kW toplotne energije. Še eno zanimivo dejstvo: klimatska naprava z obratnim ciklom je cenejša od mikrovalovne pečice – ta bi, če bi jo imeli seveda vklopljeno celo uro, porabila od 0,30 do 0,55 evra na uro.

 

Prednosti in slabosti ogrevanja s klimo

ZA PROTI
ugodnejša od prenosnih grelnikov bolj zapletena za namestitev
sistem dva v enem: pozimi greje, poleti hladi višji obratovalni stroški kot pri sistemu z izhlapevanjem
ekološko prijazne: v primerjavi z električnimi grelniki proizvedejo občutno manj emisij toplogrednih plinov zmogljivost ogrevanja se zmanjša, ko je zunaj ekstremen mraz
ni nevarnih elementov, kot je, denimo, ogenj pri klasični kurjavi za najboljši izkoristek je treba čim manj zračiti (zaprta okna in vrata)
nemoteno lahko delujejo lahko tudi do 20 let zunanje enote so lahko hrupne

 

Pod črto: ali se klima za gretje splača?

Ogrevanje s klimo, torej da ali ne? Mi ocenjujemo, da gre za pametno naložbo.
Ogrevanje s klimo, torej da ali ne? Mi ocenjujemo, da gre za pametno naložbo.

Prenosna klima z obratnim ciklom je energetsko učinkovitejša od večine drugih ogrevalnih sistemov in tudi veliko bolj okolju prijazna. Prav tako so enostavne za uporabo in lahko relativno hitro ogrejejo tudi velike prostore oz. vaš celoten dom. Slaba stran sta draga namestitev in obvezni redni servisi. A prenosna klima lahko zdrži tudi do 20 let, zato pod črto ocenjujemo, da gre za pametno naložbo.

Še več naših prispevkov o klimatskih napravah pa najdete tukaj: