Prenosne klime: za in proti

Prenosne klime so postale priljubljena rešitev za hlajenje prostorov, ki ne omogočajo vgradnje centralnih klimatskih sistemov ali pa za tiste, ki želijo prilagodljivost in prenosljivost naprave. V zadnjih letih so temperature ozračja namreč vse višje in s spremembo podnebnih vzorcev se je povpraševanje po klimatskih napravah močno povečalo.

V nadaljevanju bomo raziskali delovanje prenosnih klim, predstavili, za kakšne prostore so najbolj uporabne, katere so prednosti in slabosti tovrstnih naprav. Pa tudi – ali jih lahko uporabljamo tudi za gretje?

 

Kako delujejo prenosne klime?

Pravzaprav na zelo podoben način kot tradicionalne klimatske naprave, vendar so zasnovane za enostavno prenosljivost. Glavni sestavni deli so kompresor, kondenzator, izparilnik, hladilno sredstvo in ventilator.

 

Ventilator

Prenosne klime vključujejo vgrajen ventilator, ki potiska zrak skozi napravo.

Izparilnik

Topel zrak iz prostora vstopi v izparilnik, kjer se ohladi.

Kompresor in kondenzator

Kompresor v prenosni klimi stisne hladilno sredstvo, zaradi česar se segreje. Segreto hladilno sredstvo se nato prenese na kondenzator, kjer se ohladi in pretvori nazaj v tekočino.

Izpuščanje toplote

Toploto, ki se odvaja iz prostora, prenosna klima izpiha skozi fleksibilno cev ali izpušno odprtino, ki se lahko usmeri ven skozi okno ali drugo primerno odprtino.

Pomožni rezervoar za odvod

Med delovanjem prenosne klime se kondenzira vlaga iz zraka. Ta vlaga se zbirala v pomožnem rezervoarju, ki ga je treba občasno izprazniti.

 

Za kakšne prostore so prenosne klime najbolj uporabne?

Predvsem so odlična rešitev za hlajenje različnih prostorov, zlasti v spodaj navedenih primerih.

 

Stanovanja brez vgrajene klimatizacije

Prenosne klime so idealne za stanovanja, ki ne omogočajo vgradnje centralnih klimatskih sistemov. Preprosto jih je mogoče namestiti in premikati po prostoru po potrebi.

Majhni prostori

Učinkovite so tudi pri hlajenju majhnih prostorov, kot so spalnice, dnevne sobe, pisarne in majhni studii. V takih prostorih lahko zagotovijo zadostno količino hlajenega zraka.

Prostori začasnega bivanja

Če se selite ali živite v najemniškem stanovanju, kjer vgradnja trajnega klimatskega sistema ni dovoljena, so prenosne klime prav tako odlična izbira. Lahko jih enostavno namestite in jih vzamete s seboj, ko se preselite.

Dodatno hlajenje

Lahko se uporabljajo tudi kot dodatno hlajenje v prostorih, kjer obstaja že obstoječi klimatski sistem, vendar ta ne zagotavlja dovolj učinkovitega hlajenja. Prenosna klima lahko pomaga ohranjati želeno temperaturo in izboljša udobje.

Nepopolno izolirani prostori

Če je vaš prostor slabo izoliran ali ima veliko oken, ki dopuščajo toplotno prehajanje, lahko takšna klimatska naprava pomaga zmanjšati temperaturo in vzdrževati udobje v takih prostorih.

 

Prednosti in slabosti prenosne klime

Prednosti

·         Enostavna namestitev

Prenosne klime ne zahtevajo strokovne namestitve, saj jih lahko enostavno postavite na tla ali jih pritrdite na okno. To pomeni, da jih lahko sami namestite in premikate glede na potrebe.

·         Mobilnost

Glavna prednost prenosnih klim je njihova mobilnost. Lahko jih preprosto premikate iz enega prostora v drugega, kar je koristno, če želite hlajenje več prostorov ali če se preselite v drugo stanovanje.

·         Ni potrebe po trajnih spremembah v prostoru

Ker niso trajno nameščene, ne zahtevajo fizičnih sprememb v prostoru, kot so vgradnja zračnih kanalov ali montaža zunanje enote. To je zlasti uporabno v najemniških stanovanjih ali začasnih prostorih.

·         Nižji stroški začetne investicije

Prenosne klime običajno stanejo manj kot klasične vgradne klime. To je lahko privlačno za tiste, ki si želijo klimatizacijo po nižjih stroških ali pa imajo omejen proračun.

 

Slabosti

·         Manjša moč hlajenja

Prenosne klime običajno nimajo enake moči hlajenja kot klasične vgradne klime. Če potrebujete močno hlajenje za večje prostore ali območja z visokimi temperaturami, morda ne bo zadostovala.

·         Omejeno hlajenje prostora

Prenosne klime so običajno učinkovite le pri hlajenju enega prostora ali manjšega območja. Če želite hladiti večje prostore ali več sob hkrati, boste potrebovali več prenosnih klimatskih naprav.

·         Potreba po odvodu zraka

Prenosne klime potrebujejo odvod za topel zrak, običajno skozi okno ali cev za izpušni zrak. To lahko omejuje možnosti postavitve in zahteva ustrezno namestitev, da se zagotovi učinkovito odvajanje zraka.

·         Glasnost

Prenosne klimatske naprave so lahko glasnejše od vgradnih klim. Njihovi ventilatorji in kompresorji lahko povzročijo moteče hrupne ravni, kar lahko predstavlja težave pri spanju ali pri opravljanju nalog, ki zahtevajo tišino.

Pri izbiri med prenosnimi klimami in klasičnimi vgradnimi klimami je treba upoštevati specifične potrebe prostora, proračun, mobilnost in zahtevnost namestitve. Vsaka možnost ima svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno temeljito preučiti možnosti in se posvetovati s strokovnjakom, da se odločite za najbolj primerno možnost za vaše potrebe.

V trgovinah Harvey Norman so vam na voljo izkušeni strokovnjaki, ki bodo znali odgovoriti na vsa vaša vprašanja.

 

Prenosne klime tudi za gretje?

Prenosne klime se običajno uporabljajo za hlajenje prostorov, vendar obstajajo tudi nekateri modeli, ki imajo možnost gretja. Če želite uporabiti prenosno klimo za gretje, sledite 7 korakom.

1.    Preverite specifikacije.

Nimajo vsi modeli prenosnih klim vgrajene funkcije gretja. Preverite specifikacije izbrane klime ali se posvetujte s proizvajalcem, ali ima izbrani model tudi možnost gretja.

2.    Priključite klimo na električno napajanje.

Prenosna klima za gretje deluje na električno energijo, zato jo je treba priključiti na ustrezno električno napajanje. Preverite navodila za namestitev in priključitev klimatske naprave.

3.    Izberite ustrezno temperaturo in način delovanja.

Ko je klima priključena, nastavite želeno temperaturo in način delovanja, ki omogoča gretje. Na večini prenosnih klim je na voljo način gretja, ki ga lahko izberete na nadzorni plošči ali z daljinskim upravljalnikom.

4.    Pravilno namestite klimo.

Prenosne klime za gretje običajno delujejo tako, da zajamejo zrak iz prostora, ga ogrejejo in ga nato vrnejo v prostor. Poskrbite, da je klimatska naprava pravilno nameščena v prostoru, da zagotovite učinkovito gretje. Priporočljivo je, da je klima postavljena ob steni, da se zagotovi optimalen pretok zraka.

5.    Redno vzdrževanje.

Za optimalno delovanje prenosne klime za gretje je pomembno redno vzdrževanje. Preverite in očistite filtre, saj zamašeni filtri lahko zmanjšajo učinkovitost delovanja klime. Prav tako je priporočljivo redno pregledovati in čistiti prezračevalne odprtine.

Na kaj vse morate biti pozorni pri čiščenju klime, izveste tukaj.

 

6.    Upoštevajte varnostne ukrepe.

Kot pri vsaki električni napravi je pomembno upoštevati varnostne ukrepe. Ne postavljajte predmetov blizu klime, da ne ovirajo pretoka zraka. Prav tako se prepričajte, da je napajalni kabel varen in se ne vleče po tleh, da preprečite morebitne nesreče.

 

Več o tem, kako klimo uporabljati tudi za gretje, si preberite tukaj. 

 

Pomembno je vedeti, da prenosne klime za gretje morda niso tako učinkovite kot centralno ogrevanje ali druge možnosti ogrevanja. Prav tako se lahko razlikujejo glede moči in zmogljivosti glede na model, zato se pred nakupom posvetujte s proizvajalcem ali preglejte ocene uporabnikov.

 

Pod črto

Prenosne klime so prilagodljiva in prenosljiva rešitev za hlajenje (in ogrevanje) različnih prostorov. Delujejo na podoben način kot tradicionalne klimatske naprave, vendar so enostavne za namestitev in premikanje. Najbolj so uporabne v stanovanjih brez vgrajene klimatizacije, majhnih prostorih, začasnih bivalnih prostorih, prostorih z že obstoječim klimatskim sistemom in slabo izoliranih prostorih. Prenosne klime omogočajo udobno bivanje tudi v vročih poletnih mesecih.