Psihologi odkrili: računalniške igre so lahko dobre za otrokov razvoj

Nihče ne zanika, da računalniške igre ob neodgovorni rabi lahko prinesejo negativen vpliv na otroke, mladostnike in odrasle. A poglejmo še drugo plat: več neodvisnih znanstvenih študij je pokazalo, da so videoigre lahko tudi nekaj dobrega. Ne verjamete?

Ste, recimo, pomislili, da se z otroškimi igricami učimo obvladovanja čustev ali da se vaš najstnik prek njih lažje poveže s sovrstniki? Seveda pa mora biti čas, ki ga otrokom dovolimo preživeti za računalniki in igralnimi konzolami, pravilno odmerjen. Zbrali smo nekaj nasvetov priznanih psihologov, da bo lovljenje ravnovesja, kaj in koliko je ravno prav, vsaj nekoliko lažje.

 

Računalniške igre kot sredstvo v boju proti tesnobi

Otroke, ki igrajo videoigre, neredko popredalčkajo in jih razglasijo za lene ali celo nasilne. Takšne oznake so daleč od poštenih. Psihologi so – delno zato, da bi odpravili tovrstne stigme, delno pa, ker so želeli bolje razumeti zasvojenost od računalniških iger – opravili več neodvisnih znanstvenih raziskav in prišli do zanimivih zaključkov. Ne, igranje iger ni (nujno) slabo!

Videoigre so, kot prvo, zasnovane tako, da uporabnike zabavajo in jim prinašajo užitek. Poenostavljeno povedano, računalniške igre so zabava, kar pa je ključen element za dobro duševno počutje in srečo. Ko igramo, razgibamo centre za zadovoljstvo v naših možganih, preplavi nas val adrenalina in veselja. Po drugi strani se, če se zabavi predolgo odrekamo, raven našega stresa poveča, občutek varnosti pa zmanjša.

Neodvisna znanstvena študija, izsledke katere so pred kratkim objavili v reviji Games for Health Journal, je pokazala, da je igranje računalniških iger 3x na teden po 30 minut pri pacientih znotraj študijske skupine “pomembno pripomoglo pri lajšanju simptomov depresije in tesnobnosti”. Kot pojasnjujejo psihologi, se z videoigrami lažje učimo obvladovanja svojih čustev, s premikom iz negativnega razpoloženja v pozitivnega pa uničujemo stres.

Se sprašujete, kdaj je primerno, da otrok začne z uporabo računalnika in iger ter kdaj mu kupiti prvi računalnik? Preberite naš blog.

 

Boljša socializacija, več samospoštovanja, občutek pripadnosti

Številne videoigre omogočajo, da se tekmovalci med seboj povezujejo – pa čeprav v virtualnem svetu. Nemalokrat to presežejo in navežejo stik tudi v resničnem svetu. Na takšen način se lahko stkejo kvalitetna nova prijateljstva.

Računalniške igre imajo v kombinaciji s socializacijo navadno negativen prizvok, a to nujno ne drži, nadalje izpostavljajo psihologi. Deljenje izkušenj in občutkov z drugimi tekmovalci namreč večajo občutek pripadnosti in samospoštovanja ter preprečujejo osamljenost.

 

Psihologi ugotavljajo, da videoigre pozitivno vplivajo na socializacijo otroka (in ne ravno obratno!).
Psihologi ugotavljajo, da videoigre pozitivno vplivajo na socializacijo otroka (in ne ravno obratno!).

 

Prijetno s koristnim: igre vzpodbujajo logično razmišljanje

Ena od študij, ki so jo opravili med 12-letniki, je razkrila še en pozitiven učinek igranja igric: več logičnega razmišljanja in boljša koncentracija. Psihologi so pri svojih varovancih odkrili, da se jim zaradi videoiger izboljšuje osredotočenost, saj so trdno odločeni, da bodo v igri zmagali.

Pri večini videoiger morajo tekmovalci različne ovire premostiti z reševanjem ugank. Pridobljene veščine pa se konec koncev lahko obrestujejo tudi pri šolskih ocenah; zlasti so v pomoč pri ustvarjalnih nalogah, pripovedovanju zgodb, postavljanju vprašanj in sprejemanju hitrih odločitev.

 

Igralne konzole izboljšujejo koordinacijo rok in oči

Pri uporabi igralnih konzol se je pokazala še ena prednost, in sicer razvijanje napredne koordinacije rok in oči ter mišičnega spomina za učinkovitejše izvajanje kompleksnih nalog. V študiji, ki je vključevala skupino kirurgov, so ugotovili, da so bili tisti, ki so igrali videoigre, hitrejši pri izvajanju zapletenih gibov in pri tem naredili 37 % manj napak od tistih, ki jih niso igrali.

Igre v 3D-tehnologiji izboljšujejo tudi vizualno-prostorske predstave, so še zapisali avtorji študije. Pri igralcih, ki obožujejo igre v virtualni resničnosti (VR), pa zaznavajo željo po raziskovanju novih destinacij – tudi v resničnem svetu.

 

VR-tehnologija spodbuja otrokovo željo po raziskovanju, je pokazala študija.
VR-tehnologija spodbuja otrokovo željo po raziskovanju, je pokazala študija.

 

Kdaj igre postanejo nevarne? Prepoznajte znake.

Kljub naštetemu pa se je seveda treba zavedati, da videoigre ob prekomerni rabi res lahko postanejo nevarne ter škodijo (psihičnemu in fizičnemu) zdravju. Zato je sebi, otrokom pa še posebej, pri igranju nujno postavljati meje.

Če vas skrbi, da vaš otrok postaja obseden z igranjem, ne odlašajte in se z njim iskreno pogovorite. Poskusite se dogovoriti, koliko časa na dan lahko nameni videoigram. Za nasvet lahko prosite tudi izbranega pediatra ali psihologa, ki je specializiran za obravnavo mladostnikov.

 

5 znakov, da vaš otrok pretirava z igranjem:

– premalo spanja,
– slabše ocene v šoli,
– nezanimanje za druge dejavnosti,
– razdražljivost, ko ne igra,
– zanemarjanje osebne higiene.

Ne pozabite poskrbeti tudi zase. Če je vaše delo pretežno za računalnikom, si uredite delovni kotiček tako, da bo ergonomsko popoln. Preberite, kako.

 

5 nasvetov za starše

Računalniške igre so, hočemo nočemo, postale del življenja večine otrok in mladostnikov. A vedno je boljša preventiva kot kurativa, zato se držite še naslednjih 5 nasvetov:

 

          1. Pozanimajte se, katere igre igra vaš otrok.

Preverite, katere so najljubše računalniške igre vašega otroka in ugotovite, ali ustrezajo njegovi starosti. Vse igre, ki jih najdete v trgovinah Harvey Norman, že vsebujejo podrobne informacije o tem. Če imate dodatna vprašanja, se lahko obrnete tudi na naše izkušene svetovalce.

Na različnih spletnih forumih boste našli tudi ocene iger s strani uporabnikov, na ta način boste pridobili informacije iz prve roke s strani igralcev. Zavedajte se, da nihče ne pozna vašega otroka bolje kot vi, zato kupite igre, ki mu bodo pisane na kože in bodo negovale njegovo celostno rast. Povedali smo, da imajo igre lahko številne pozitivne vplive, uporabite jih sebi v prid!

 

          2. Pozorno do spletnih iger.

Igranje prek spleta je lahko nevarnejše, saj so veliko bolj neraziskane od tistih, ki so nastale izpod rok preverjenih razvijalcev. Spletne strani z igrami pogosto vključujejo tudi klepetalnice, zato obvezno podučite svoje otroke o vseh nevarnostih, ki prežijo na internetu.

 

          3. Bodite obveščeni o naloženih nadgradnjah.

Ko na trg pridejo nadgradnje obstoječih iger, ki jih igra vaš otrok, se o njih pozanimajte, saj včasih to spremeni primernost igre za določeno starost.

 

          4. Investirajte v opremo, ki omogoča starševski nadzor.

Ko kupujete igralno konzolo, se prepričajte, da ta omogoča starševski nadzor. Tako boste lahko bolj mirni, da vaš otrok res igra le tiste igre, ki so zanj primerne.

 

          5. Igrajte z otrokom.

Se sliši preprosto? Saj tudi je, hkrati pa je morda prav to celo najpomembnejše. Vzemite si čas in kdaj pa kdaj dovolite otroku, da vas popelje v svoj čarobni svet igranja.

Povejte otroku, da igre niso škodljive, če bo pri uporabi zmeren. Pridobite njegovo zaupanje, da bo z vami odkrito delil svoje strahove in radosti. Izvedite vse o svetu iger. Če boste korak pred njim, vam vajeti zagotovo ne bodo ušle iz rok.

 

Preverite pestro ponudbo iger na spletni strani Harvey Norman, za še več informacij pa obiščite naše poslovalnice in povprašajte svetovalce.