Radio, srce vsake decembrske zabave

Vesel kot radio. Vsi smo že slišali ta izraz – in to ni naključje.

Le še nekaj dni nas loči do božičnih praznikov in slovesa od starega leta. Seveda pa praznični december ni znan le po tem. Zaznamujejo ga tudi zabave, ki trajajo kar cel mesec. Da bo vaša zagotovo uspela, morate imeti nekaj potrebščin, brez katerih enostavno ne gre.

Da boste prepričani v organizacijo svojih zabav, smo v prispevku pripravili nekaj različnih vrst avdio naprav in njihovih lastnosti, s katerimi boste prepričali vaše goste in pričarali čarobno vzdušje.

 

Katere vrste avdio naprav poznamo?

Med prevladujoče avdio naprave, ki jih lahko najdete na tržišču, štejemo radio, gramofon ter glasbeni stolp. Vse naštete naprave so lahko primerne za uporabo na praznični zabavi, odvisno je le, na kakšen način želite predvajati glasbo in kako velik je prostor.

 

Radio sprejemnik

Če obožujete poslušanje raznih radijskih postaj, potem si priskrbite sodoben radio sprejemnik. Slednji omogoča poslušanje tako klasičnih kot internetnih radijskih postaj, povezavo s spletnimi glasbenimi aplikacijami, telefonom in prenosnim zunanjim diskom ter je zelo vsestranski.

Poznamo klasične univerzalne radio sprejemnike, brezžične radio sprejemnike ter prenosne radio sprejemnike. Radio sprejemniki se razlikujejo tudi po:

 1. vrsti sprejemnika:

 • analogno oddajanje (FM radio)
 • digitalna radiodifuzija (DAB)
 1. vrsti napajanja:

 • omrežno,
 • baterijsko,
 1. načinu upravljanja:

 • s pomočjo tipk,
 • s pomočjo zaslona na dotik,
 • s pomočjo daljinskega upravljalnika.

Ima pa radio lahko še kar nekaj drugih dodatnih uporabnih funkcij, kot so Bluetooth povezava z napravami, AUX vhod, USB vhod, CD pogon, ura in budilka. Vse je odvisno od tega, kakšnega izberete.

 

Glasbeni stolp

Glasbeni stolp zagotavlja svojevrstno izkušnjo poslušanja glasbe, saj se trudi zagotoviti doživetje, podobno koncertu oziroma glasbe v živo. Glasbeni stolp sestavljata dva zvočnika, ojačevalnik oziroma stereo sprejemnik ter vsaj en vir glasbe. Pogosto je ta vir glasbe ena od prej opisanih vrst radio sprejemnikov.

Glasbeni stolp je super izbira za manjše zabave, saj kljub ugodni cenovni dostopnosti zagotavlja visoko kvaliteto zvoka in možnost povezave z drugimi napravami.

 

Gramofon

Gramofon je namenjen predvajanju vinilnih plošč in lahko vsaki zabavi doda tisti vintage pridih, ki ste ga iskali. Tudi pri izbiri gramofona ima te na voljo nekaj različnih možnosti, in sicer:

 • klasični gramofon z vgrajenimi zvočniki,
 • Hi-Fi gramofon z možnostjo povezave na glasbeni stolp,
 • gramofon s trpežno konstrukcijo, ki je namenjen profesionalni uporabi (DJ – vrtenje glasbe).

Gramofon lahko upravljate ročno, polavtomatsko (preprečuje nepotrebno obrabo igle) ter avtomatsko. Tako kot pri drugih avdio napravah lahko tudi pri nekaterih gramofonih najdete dodatne uporabne funkcije, kot so USB vhod, CD pogon, FM radio, Bluetooth povezavo in drugo.

Pri izbiri morate biti predvsem pozorni na vaš želeni način uporabe gramofona in njegove tehnične specifikacije. Le tako bo gramofon kot glavni avdio medij na vaši zabavi zadoščal vašim potrebam po glasbi in vzdušju.

 

Kako pomembni so pravi zvočniki?

Ob izbiri zvočnikov za vaše decembrske dogodivščine je pomembno, da izberete take, ki so primerni za velikost prostora, v katerem bo zabava potekala.

Če načrtujete večjo praznično zabavo v velikem prostoru, se morate prepričati, da so zvočniki dovolj glasni. Tovrstni zvočniki so pogosto veliki in težki, saj proizvajajo globlje in nižje tone odlične kakovosti, še posebej v primerjavi z manjšimi zvočniki. Pogosto imajo ti zvočniki tudi RGB luči in vhode za povezavo zunanjih mikrofonov in drugih naprav.

Če pa imate v mislih zabavo manjše narave, lahko posežete tudi po manjših brezžičnih zvočnikih. Danes obstaja že vrsto manjših Bluetooth zvočnikov, ki proizvajajo kvaliteten zvok, poleg tega pa so priročni in prenosljivi. Vseeno pa morate izbrati ustrezno moč brezžičnega zvočnika, saj ne zagotavljajo vsi istih zmogljivosti. Višja kot je moč, večje območje oziroma prostor lahko pokrijemo s kakovostnim zvokom in minimalnim popačenjem.  Pri izbira pravega brezžičnega zvočnika svetujemo, da se držite naslednjih okvirov:

 • moč do 10 Wje primerna za zvočnike za osebno rabo v manjšem prostoru,
 • moč od 11 do 40 Wje primerna za za manjše zabave, saj je zvok širok in kakovosten,
 • moč 40 W in večje idealna za ozvočenje večjih zabav, saj je zvok poln globokih basov z minimalnim popačenjem.

 

V primeru, da načrtujete zabavo na prostem, lahko ravno tako posežete po brezžičnem zvočniku. Dobro je le, da je zvočnik vsaj do neke mere vodoodporen, kar lahko preverite z njegovo IP oceno vodoodpornosti. Tako vam zabave ne bo uničil niti dež ali sneg.  Več informacij o brezžičnih zvočnikih lahko preberete tudi v objavi na našem blogu.

Vsekakor morate torej poskrbeti tudi za ustrezen zvočnik, ki bo povezan na vašo izbrano avdio napravo. Skupaj namreč tvorita popoln par za zagotavljanje pravega vzdušja na praznični zabavi.

 

Ker pa se zavedamo, da je načrtovanje in organizacija katere koli zabave lahko zahtevna, vam svetujemo, da si pred pričetkom načrtovanja preberete še naslednjo blog vsebino Organizacija zabav je lahko tudi prijetna. V njej se dotaknemo vseh pomembnih elementov organizacije zabave – od rezervacije termina, do proračuna, vabil, izbire hrane in pijače ter vse, kar paše zraven.