SSD ali HDD disk: katero komponento za shranjevanje podatkov izbrati?

Pri nakupu osebnega računalnika se danes uporabniki znajdemo pred številnimi dilemami glede izbire optimalnih komponent, ki nam bodo omogočale najboljši izkoristek računalnika. Med glavnimi dilemami je predvsem kakšen disk oziroma komponento za shranjevanje podatkov izbrati? Na voljo sta nam dve vrsti komponent za shranjevanje podatkov: SSD in HDD disk. Kako torej vemo, kateri je prava izbira?

Vsak uporabnik ima svoje specifične potrebe, zato je treba pred izbiro ustrezne komponente za shranjevanje podatkov najprej definirati ključne zahteve, želje in potrebe. Ali nam je pomembnejša hitrost delovanja operacijskega sistema ali velikost diska za shranjevanje večjih količin podatkov?

Drugi odločilni dejavnik pa je za večino kupcev tudi vsota, ki so jo pripravljeni investirati v nakup izbrane naprave.

Na kratko: za vas bi bila prava izbira klasična HDD komponenta, če…

  • … vam je vseeno, koliko časa se računalnik zaganja in odpira programe,
  • … ne želite investirati preveč,
  • potrebujete predvsem veliko prostora za shranjevanje podatkov.

V kolikor pa ne potrebujete posebno velike kapacitete prostora za shranjevanje, želite pa si predvsem neprekosljivo zmogljivost SSD pogona, ter ste za to tudi pripravljeni odšteti nekoliko več denarja, boste zagotovo dobili najmanj deset prednosti SSD diska:

  • majhna poraba energije pomeni varčno delovanje,
  • tiho delovanje,
  • delovanje brez vibracij,
  • najkrajši čas zagona,
  • manjše segrevanje,
  • minimalna možnost napak/pokvarljivosti,
  • optimalna hitrost zapisovanja tudi do 550 MB/s,
  • FDE (Full Disk šifriranje),
  • varnost pred učinki magnetizma (magneti lahko izbrišejo podatke) in
  • daljša življenjska doba.

 

Klasični HDD (Hard Disk Drive) trdi disk

 

prenosnik hp 15 ra035nm 3qt56nm hdd disk

 

Klasični trdi disk, ki ga poznamo tudi kot HDD disk, je na trgu že od začetka računalništva.

Sestavljajo ga kovinske plošče z magnetno prevleko za shranjevanje podatkov in bralno/pisalne glave, na katero se ti s kovinskih plošč tudi preberejo oziroma zapišejo. Plošče se vrtijo znotraj zaprtega ohišja z različno hitrostjo: 5400, 7200 ali 10.000 obratov na minuto. Od hitrosti vrtenja je odvisna tudi hitrost samega računalnika. Na žalost pa hitrejše vrtenje povzroča tudi močnejše pregrevanje same naprave, kar je ključna slabost, in neposredno vpliva tudi na krajšo življenjsko dobo diska. Hitrost delovanja sistema je torej odvisna od diska – klasičen trdi disk za nalaganje sistema potrebuje slabo minuto.

 

Hitri SSD (Solid State Drive) trdi disk

 

namizni racunalnik vse v enem HP ssd disk bela barva

 

SSD disk opravlja enako funkcijo shranjevanja podatkov, vendar pa ima povsem drugačen način delovanja.

Za lažjo predstavo lahko SSD disk predstavimo kot povečano in bolj kompleksno različico običajnega USB spominskega ključka. Ker, za razliko od HDD diska, SSD disk ni sestavljen iz z magnetom prevlečenih plošč, disk SSD podatke shranjuje na med sabo povezane pomnilniške čipe – tako imenovane flash spominske čipe. Na njih podatki ostanejo shranjeni tudi, če pogon izključimo.

V primerjavi s HDD diski so SSD različice hitrejše in hkrati zanesljivejše, saj ne vsebujejo vrtljivih delov. Prav tako so bolj odporni na udarce in porabijo bistveno manj energije za svoje delovanje. Na voljo so v standardnih 1,8”, 2,5” in 3,5” velikostih. SSD disk za nalaganje sistema potrebuje približno dvajset sekund. Prednosti, s katerimi se ponašajo sodobni SSD trdi diski so torej predvsem v hitrosti in posledično v mnogo boljši odzivnosti računalnika. Zadnje, najbolj sodobne generacije SSD diskov, pa se brez dvoma lahko pohvalijo tudi z daljšo življenjsko dobo in z odpornostjo na premike ter padce.

 

Kakšna je razlika v ceni med HDD in SSD diski ter zakaj?

prenosni računalnik Asus n705ud gc104t hdd in ssd disk

Brez dvoma je razlika v ceni med obema vrstama občutna.

SSD disk v velikosti 1TB je približno  desetkrat dražji od klasičnega HDD trdega diska iste velikosti. Pri izbiri vrste diska je tako ključnega pomena namen, za katerega boste izbrani računalnik uporabljali. Če izbirate računalnik, na katerem boste hranili večje količine podatkov ali boste podatke hranili trajno, potem izberite klasični HDD disk večje kapacitete. HDD disk je cenovno ugodnejši in energetsko manj učinkovit, pa vendar zadovoljiva izbira za povprečno zahtevne uporabnike.

Razlike v ceni med posameznimi HDD modeli in proizvajalci pravzaprav niso več velike, saj so različni proizvajalci po večini izenačili ceno. Diski so ravno tako približno enako hitri, zanesljivi in tudi tehnološko dovršeni. Razlike se nanašajo le še na hitrost vrtenja. Standardni HDD disk, na katerega boste naložili tudi sistem, naj bi imel hitrost 7200 rpm, če pa ga boste uporabljali zgolj za shranjevanje in varnostne kopije, pa bo dovolj že 5400 rpm.

Za zahtevnejše uporabnike, ki želijo izbrani disk uporabljati kot sistemski disk za zahtevnejše programe in računalniške igre, priporočamo SSD različico, saj bo hitrejša, zmogljivejša, energetsko varčnejša in praktično neslišna.

SSD disk lahko tudi kombinirate z dodatnim klasičnim diskom, na katerega boste shranjevali večje količine podatkov, SSD pa bo služil predvsem za zagon programske opreme. Kombinacija bo namreč tudi cenovno ugodnejša, saj lahko izberete SSD velikosti 256GB in dodatno še 1 do 2TB velik HDD disk za shranjevanje multimedijskih datotek in varnostnih kopij.

Ko se boste odločili o pravi izbiri vašega diska, pa poskrbite, da imate pravo tudi dodatno opremo za vaš prenosnik.