Svet pohištva: nakup vrtnega pohištva

Svet pohištva sestavljajo vsi pohištveni kosi, ki so nujno potrebni za opremo vašega doma. Mednje sodi tudi vrtno pohištvo, ki poskrbi za udobje in eleganco na zunanji površini vašega domovanja. Nič se namreč ne more primerjati z jutranjo kavo na balkonu, ki jo pospremi veselo ptičje petje. Doživetje nedeljskega kosila s prijatelji pod krošnjo stare jablane na vašem vrtu je nemogoče nadomestiti z drugim spominom. Prav tako ne obstaja boljša zabava na svetu kot domač piknik z žarom na hišni terasi, kjer svoje najbližje razvajate s svojimi gurmanskimi poslasticami.

Obstaja pa velika množica različnih vrtnih garnitur, med katerimi je resničen izziv najti pravo. Iz tega razloga smo se odločili, da vam pomagamo pri izbiri ustreznega vrtnega pohištva. Tukaj je naših 6  nasvetov, ki vam bodo pripomogli k pravi izbiri vrtnega pohištva za vaše zunanje dogodivščine.

 

Namembnost vrtnega pohištva

Prvo in glavno vprašanje pri nakupu novega vrtnega pohištva mora biti, za kakšen namen ga boste uporabljali in koliko časa boste z njim preživeli. Tako boste dobili odgovor o velikosti vrtne garniture, ki je primerna za vaš prostor, ter materialu.

Izbira prave velikosti je nujno potrebna za najbolj optimalen izkoristek prostora, kar velja za opremljanje katerega koli prostora. Vašo zunanjo površino dobro premerite in premislite, kateri kotiček bi bil najbolj primeren za vrtno garnituro. Pri tem se vprašajte tudi »pod kakšnim kotom pada sončna svetloba?« ter »koliko časa je prostor direktno obsijan s sončno svetlobo?«. Le tako boste namreč lahko zadostili vsem pogojem za udobno in kvalitetno sproščanje na vaši zunanji površini.

V primeru velike zunanje površine morate zagotoviti tudi dovolj veliko vrtno mizo in zadostno količino stolov za celo družino in morebitne obiske. Tako bo praznovanje rojstnih dnevov v domačem okolju postalo prijetno, njegova organizacija pa preprostejša.

 

Material in vzdrževanje

Nakupovanje vrtnega pohištva se v marsičem razlikuje od nakupovanja pohištva za notranjost vašega doma. Ena od teh razlik pa ni izbira materiala!

Pri izbiri vaše nove garniture za vrt morate dobro oceniti, kateri material bi bil najprimernejši za vrtno garnituro glede na vaše potrebe.

Denimo, aluminij in plastika sta primerna za vse, ki želite, da je pohištvo lahko, nerjaveče, relativno poceni in preprosto za vzdrževanje.

Jeklo in kovano železo sta materiala, ki ju je na par sezon potrebno zaščititi pred rjo z vodoodpornim premazom ali barvo. Prav tako je na vsakih nekaj let nujen vodoodporen premaz ratana.

Največ nege pa potrebuje pohištvo iz lesa, ki zahteva redno obnavljanje barve in UV zaščite. Pri tem boste imeli nekaj manj dela, če se odločite za tikov les, les ciprese, cedre ali sekvoje. Slednji so namreč dosti bolj odporni na različne vremenske pogoje.

 

Izbor vrtne mize

Ste pričakovali, da se boste pri drugi točki odločali o obliki in barvah vaše bodoče vrtne garniture? Ne, ni še čas za to.

Drugi pogoj, ki mora biti izpolnjen pred vašim nakupom, je izbira mize. Ta določa nadaljnje smernice za opremo vrta v skladu z razpoložljivim prostorom.

Okrogla miza narekuje, da okoli nje postavite enake vrtne stole. Pri kvadratni lahko kombinirate različne stole in pa tudi vrtne klopi. Pravokotna miza pa dovoljuje, da zraven nje poleg različnih stolov umestite tudi počivalnike.

Izbira mize je predvsem odvisna od prostora, s katerim razpolagate. Kadar govorimo o nekoliko večji vrtni površini, so namreč možnosti precej večje kot v primeru vrtnega pohištva za manjši balkon.

 

Investirajte v kakovost

Zunanje pohištvo je izpostavljeno stalnim vplivom sončne svetlobe in vlage, zato je njegova kakovost na dolgi rok še kako pomembna. Vsekakor vam svetujemo, da ima pri nakupu prednost kakovosti pred izgledom.

Kakovost danes običajno tudi nekaj več stane. Vendar bo tovrstno pohištvo tudi dlje časa ohranilo svoj prvoten izgled, ne bo prihajalo do poškodb pohištva in vi boste z njim lahko zadovoljni.

 

Skladiščenje

Na življenje vrtnega pohištva ima določen vpliv tudi skladiščenje, zato nikar ne pozabite nanj! Premislite, kako velik je prostor, kjer bo vaša vrtna garnitura preživela hladno polovico leta. Poleg tega niso zanemarljivi pogoji, ki jih vaše skladišče zagotavlja za hrambo. Tudi tu sta pomembni temperatura in vlažnost zraka.

V primeru, da gre za pohištvo, ki bo celo leto izpostavljeno posameznim vremenskim razmeram, značilnim za določen del leta, pa vam svetujemo, da se nagibate k sintetičnemu oziroma umetnemu ratanu. Z izbiro vrtnega pohištva iz umetnega ratana boste ohranili naraven videz, hkrati pa bodo vaši pohištveni kosi zaščiteni pred vsemi vremenskimi vplivi.

 

Na koncu se odločite za izgled

Mnogi mislijo, da je naš zadnji nasvet najpomembnejši pri izbiri novega vrtnega pohištva in do neke mere se zagotovo stirnjamo. Barvni odtenki, blazine in sam dizajn so domena zaključne faze nakupovanja. Če pa boste nakup vrtnega pohištva opravljali zgolj po tem merilu, je zelo verjetno, da z nakupm na koncu ne boste zadovoljni. Zato menimo, da je bolj pametno, da najprej zadostite vsem uporabnim in praktičnim vidikom, potem pa izberete še izgled svojega novega vrtnega pohištva.

Vaš vrt, terasa ali balkon pa bodo v svoji polnosti zaživeli, ko boste vrtni mizi in stolom dodali še ujemajoče se vrtne dodatke. Nepogrešljivi del vrtne opreme so tudi ležalniki, gugalnice, senčniki, vrtne preproge, okrasne blazine, vrtne luči ter, seveda, žari. Več informacij o nakupu pravega žara in kuharskih nasvetih za vaše gurmanske dogodivščine lahko najdete tukaj. Vrtu, terasi ali balkonu pa dodajte še nekaj zelenja in poskrbeli boste za pravo pravcato urbano oazo v osrčju vašega doma.

Celotno ponudbo vrtnega pohištva in dodatkov si lahko ogledate v naši spletni trgovini.