Tekmovanje: indukcijska plošča proti steklokeramični. Katera si zasluži zmago?

Nakup nove kuhalne plošče za novo ali obstoječo kuhinjo je lahko v današnjem času resničen izziv. Velika izbira različnih blagovnih znamk, ogromna paleta modelov ter morje dodatnih informacij, nam nič kaj ne koristi, če ne vemo, kaj pravzaprav sploh želimo in potrebujemo. Da bi lažje našli pravo rešitev, smo za vas zbrali nekaj zanimivih podatkov o indukcijskih in steklokeramičnih kuhalnih ploščah. Preberite, v čem se razlikujejo in v čem so si podobne.

Kakšne lastnosti ima indukcijska plošča?

Na prvi pogled indukcijske plošče ne boste ločili od steklokeramične, saj sta si po videzu zelo podobni. Občutno razliko pa boste spoznali šele s pripravo vaših najljubših receptov. Kuhanje na indukcijski plošči je hitrejše, veliko bolj čisto in energetsko bolj varčno. Ja, prav ste prebrali! Indukcijska plošča deluje po zelo natančnem sistemu upravljanja, kar pomeni, da se segreje le tolikšen del plošče, kot ga zavzema posoda, medtem ko preostali del plošče ostaja hladen tudi med kuhanjem. Čiščenje indukcijske plošče je čisto preprosto, saj se madeže lahko pobrišete samo s krpo. Poleg vsega pa je indukcijska plošča tudi energetsko zelo učinkovita. Induktor namreč dovaja moč samo na mesto, kjer je posoda. V trenutku, ko posodo odstranimo s plošče, polje kuhanja preneha delovati.

Čisšenje madežev na indukcijski kuhalni plošči je čisto preprosto

Ali je res, da indukcijska kuhalna plošča zahteva uporabo posebne posode?

Za indukcijo ni pomembno kakšna je posoda po obliki, barvi ali znamki, pomembno pa je, da ima magnetno dno. V večini imajo danes že vse posode za indukcijo oznako »induction«. V kolikor te oznake na posodi ni, lahko elektroprevodnost preverite tudi z magnetom. Za kuhanje na indukcijski plošči so primerne tudi stare posode iz emajla in nove, nerjaveče posode iz inoxa z napisom »induciton«.

Oglejte si prednosti kuhanja na indukcijski plošči AEG:

Kaj je dobro vedeti o steklokeramični plošči?

Steklokeramična plošča je v sami osnovi električna plošča, katere grelci so nameščeni tik pod steklom in ob vklopu zasvetijo. Takšna kuhalna plošča ima boljšo toplotno prevodnost kot klasična električna plošča in tudi manjšo porabo elektrike (za nekje med 15 in 20 %). Veliko steklokeramičnih plošč ima funkcijo hitrega segrevanja, ki omogoča pripravo kosila, večerje ali drugega obroka v krajšem času. Površina plošče je popolnoma ravna, kar zagotavlja preprosto čiščenje površine. Vendar pazite, da ne boste steklokeramične plošče čistili takoj po končani kuhi, saj njena površina še nekaj časa ostane topla.

Kako vedeti, ali je steklokeramična površina že dovolj ohlajena za čiščenje?

Vsak posamezni grelec je opremljen s kontrolno lučko, ki opozarja, ali se je temperatura na plošči že spustila na varno za dotik. Navadno se lučka ugasne, ko se grelec shladi na temperaturo pod 50° Celzija.

V spodnjem videu si oglejte prednosti upravljanja steklokeramične plošče Bosch z dotikom:

Primerjalna tabela: steklokeramična vs. indukcijska plošča

Steklokeramično in indukcijsko ploščo je po videzu skoraj nemogoče ločiti. Skupno jima je tudi, da imata obe zgornjo ploščo iz stekla in da delujeta na elektriko. Prvo razliko med ploščama je mogoče opaziti šele ob vklopu, ko na steklokeramični grelna površina zasveti, na indukcijski pa ne. Ko z indukcijske plošče odstranite posodo, se njena površina ohlaja postopoma, vendar hitreje kot pri steklokeramični plošči. Več primerjalnih podatkov pa najdete v spodnji tabeli.

KAJ? INDUKCIJSKA PLOŠČA STEKLOKERAMIČNA PLOŠČA
Segrevanje vode do vrelišča do 33 % hitrejša do 33 % počasnejša
Segrevanje mleka do vrelišča zmanjšamo temperaturo in mleko se spusti mleko moramo odstaviti s plošče, da se spusti
Čiščenje madeži se ne zasušijo, ker se steklo segreje do največ 100° C madeže je težje odstraniti, ker se na steklu, ki ima tudi do 400° C, zažgejo
Poraba energije izkoristek vložene električne energije je preko 90 % Izkoristek vložene električne energije je okoli 60 %
Posoda dno mora biti magnetno vsaka posoda za kuhanje

Mit ali resnica: indukcijska plošča oddaja sevanje

Uporaba indukcijske kuhalne plošče se odsvetuje ljudem s srčnim spodbujevalnikom. Indukcija namreč ustvarja magnetno polje, ki lahko zmoti frekvenco spodbujevalnika, če je oseba s spodbujevalnikom v neposredni bližini plošče. Sicer pa indukcijska plošča sama po sebi ne oddaja nobenega sevanja in ne spreminja strukture hrane! To je zgolj urbani mit, ki niti malo ne drži.

Indukcijska kuhalna plošča Aeg je primerna za priravo vseh vrst jedi

Če se po vsem prebranem še vedno ne morete odločiti, katero kuhalno ploščo izbrati, vas vabimo, da si ogledate našo ponudbo indukcijskih plošč in steklokeramičnih plošč. S klikom na posamezni izdelek boste izvedeli več o dodatnih prednostih in izjemnih lastnostih, ki jih določena kuhalna plošča ponuja.