S pravilnim bitjem srca do bolj učinkovite vadbe!

Ste vedeli, da si idealen srčni utrip za trening lahko izmerite s preprosto enačbo?

Sodobni vsakdan že tako ali tako ni naklonjen potrebam našega telesa po gibanju, zato moramo poskrbeti, da je naša telovadba vsaj kakovostna, če si zanjo že tako ali tako ne vzamemo časa dovolj pogosto.

Nemalokrat zmotno mislimo, da je potenje dovolj dober znak, da smo za svoje telo naredili nekaj dobrega, a temu ni vedno tako – za popoln trening potrebujete popoln srčni utrip. Tega merimo in nadzorujemo s pomočjo merilnikov aktivnosti. In kakšen je popoln srčni utrip za popoln trening? Do njega pridete v nekaj preprostih korakih.

1. KORAK: Izračunamo priporočeni maksimalni srčni utrip

Priporočena maksimalna obremenitev vašega srca je odvisna od starosti, izračunamo pa ga s preprosto enačbo.

ENAČBA ZA IZRAČUN MAKS. SRČNEGA UTRIPA:
208 – (0,7 X starost)
Primer: Oseba stara 40 let ima maksimalni srčni utrip 208 – (0,7 x40) = 180 udarcev/minuto

2. KORAK: Kaj želim s treningom doseči?

Vas zanima, kakšen je vaš idealen srčni utrip pri ogrevanju telesa, kakšen za izgubo telesne teže in kakšen za vzdrževanje splošne kondicije?

  • 50- 60% maks. srčnega utripa – Dosežemo ga z lahkotnim gibanjem-primeren je za ogrevanje ali pri vadbi ob okrevanju po poškodbi.
  • 60- 70% maks. srčnega utripa – Intenzivnejša lahka vadba, na primer lahkotni tek ali hitra hoja. Takšna vadba izboljšuje našo telesno pripravljenost, obenem pa že prispeva k boljši presnovi in izgubi teže.
  • 70- 80% maks. srčnega utripa – Srednje zahtevna vadba – vadba za izgorevanje maščob, ki izboljša vašo telesno pripravljenost.
  • 80- 90% maks. srčnega utripa – Zahtevna vadba – primerna za športnike pri intenzivnih treningih.
  • 90- 100% maks. srčnega utripa – Zelo zahtevna vadba – primerna za visoko intenzivno vadbo, primerna ob koncu treninga, ko tik pred ohlajanjem mišic še izkoristimo vse skrite zaloge energije v telesu.

3. KORAK: Merjenje utripa

Najbolj preprost način za merjenje srčnega utripa je ta, da s kazalcem in sredincem poiščete utrip na zapestju in s pomočjo ure preštejete, kolikokrat utripne v šestih sekundah, nato pa vse skupaj pomnožite z deset.

Med treningom je takšen način malce zamuden in praktično neizvedljiv, zato vam bo pri tem najbolj pomagal kakovosten merilnik aktivnosti, ki ga nosite na zapestju.

Preverite našo ponudbo FitBit merilnikov aktivnosti, s katerimi se boste končno rekreirali neobremenjeno in z optimalnimi rezultati!