Uporabni programi za načrtovanje dnevne sobe

Načrtovanje nove dnevne sobe ni ravno vsakodneven izziv, zato je pomoč arhitekta ali notranjega oblikovalca še kako dobrodošla. A današnja doba napredne tehnologije in hitrega interneta vam omogoča, da se lahko načrtovanja dnevnega prostora lotite tudi sami.

S klikanjem na miško lahko v izbranih računalniških programih svoje želje in pričakovanja prenesemo v 3D model. Preden se lotite načrtovanja, potrebujete le natančne mere prostora, kjer bo stala vaša nova dnevna soba.

Načrtovanje dnevne sobe iz naslonjača

Izbrani programi za načrtovanje dnevne sobe, ki jih bomo predstavili kasneje, so vsi popolnoma brezplačno dostopni na spletu. Njihova uporaba je resnično preprosta, zato se lahko načrtovanja lotite tudi laiki. Večina programov deluje na podlagi različnih izbirnih menijev, kjer s preprostim klikom na barvo, material ali dele pohištva ustvarite svojo dnevno sobo v navideznem prostoru. Prav tako pa si lahko prikaz in izris naših rešitev pogledate iz vseh zornih kotov. Končno rešitev je mogoče naknadno tudi spreminjati ali oblikovati povsem nov ambient, ne da bi zato plačali.

Korak stran od optimalne rešitve

Vaš načrt dnevne sobe nikakor ne nadomešča strokovnega oblikovanega izrisa, je pa lahko v veliko pomoč prodajnemu osebju, preden se boste skupaj našli optimalno rešitev za vašo dnevno sobo. Z natisnjeno verzijo vašega izrisa boste jasno opredelili kaj želite, zato vam bo prodajalec lažje svetoval, kaj bi bilo dobro spremeniti ali odstraniti.

Računalniški programi za načrtovanje dnevne sobe s 3D izrisom

Postanite sam svoj arhitekt!

Za vas smo poiskali 5 računalniških programov za oblikovanje dnevne sobe po vaši meri. Vsak izmed njih ima svoje lastnosti, zato izberite tistega, ki se vam zdi najbolj ustrezen. Če imate čas in voljo, pa se lahko preizkusite v vseh.

Nešteto možnosti prilagajanja v programu SketchUp

SketchUp je Googlov program za tehnično risanje. Predznanja zanj ne potrebujete, je pa nekoliko bolj zahteven za uporabo, saj omogoča neskončne možnosti prilagajanja in vstavljanje nestandardnih elementov. Za začetek si lahko pomagate z navodili, ki so jih za vas pripravili v video obliki, z malo prakse pa jih tako ne boste več potrebovali. SketchUp-ova knjižnica sestavnih delov, pohištva in materialov je izjemno bogata, hkrati pa vam program dovoljuje, da uvozite ali oblikujete čisto svoje pohištvo. Oblikovanje poteka povsem preprosto: z miško najprej skicirate osnovo, nato pa se lotite njenih detajlov, kot so odvzemanje in dodajanje elementov, ogled z vseh strani, barvanje, senčenje in dodajanje tekstur. Brezplačno različico programa najdete na tej povezavi, obstaja tudi njegova plačljiva PRO različica.

Na spodnjem videu si lahko ogledate 1. del nasvetov, kako uporabljati program SketchUp:

Pridružite se veliki skupini ljubiteljskih notranjih oblikovalcev

Tudi Planner 5D je priročen spletni program, ki omogoča 2D in 3D izrise dnevnih sob. Za njegovo uporabo ne potrebujete nobenih posebnih znanj ali sposobnosti. Program ponuja trenutno najbolj bogat izbirni meni med vsemi spletnimi orodji za načrtovanje, zato lahko vašo želeno dnevno sobo izrišete do najmanjše potankosti. Ustvarjeni izdelek pa si boste nato lahko ogledali v realistično prepričljivi 3D grafiki. Program je do danes preizkusilo več kot 20 milijonov uporabnikov, za kar je zaslužna tudi njegova dostopnost prek aplikacije na mobitelih in tabličnih računalnikih. V kolikor ne veste, kakšno dnevno sobo točno si želite, preverite predlagane ideje različnih dnevnih interjerjev na njihovi spletni strani.

Program za načrtovanje dnevne sobe z grafičnim izrisom

Načrtovanja se lahko lotite na 3 načine

Program Opun Planner vam nudi možnost, da se načrtovanja vaše bodoče dnevne sobe lotite na tri različne načine. Načrt lahko začnete:

  • iz skice vašega prostora,
  • iz vzorčnega modela dnevne sobe,
  • iz izbranega načrta dnevne sobe v galeriji.

Med načrtovanjem lahko pridobite tudi nasvet strokovnjaka iz prve roke ali pa poiščete inspiracijo na njihovem blogu, kjer so na voljo različni zapisi z nasveti in primeri dobre prakse.

Bi želeli narediti le nekaj sprememb v že obstoječem načrtu?

Že imate izdelan načrt, vendar bi v njem želeli narediti nekaj popravkov? Potem je za vas pravi naslov www.roomstyler.com, kjer boste lahko naložili svoj obstoječi načrt in ga po želji spremenili. Seveda pa vam Roomstyler omogoča tudi oblikovanje načrta od samega začetka. Med načrtovanjem dnevne sobe boste vaše delo vseskozi lahko spremljali tudi na sočasnem prikazu tlorisa in 3D modela. Program ima samo eno pomanjkljivost: pohištvenim elementom ne boste mogli spreminjati dimenzij, zato zna biti iskanje pohištva z ustreznimi merami precej zamudno, saj knjižnica obsega elemente več kot 120.000 blagovnih znamk.

Program za načrtovanje dnevne sobe z realističnim izrisom

Popolna prenova dnevne sobe

Če ste se odločili za popolno prenovo dnevne sobe, potem je spletno orodje The Home Renovator pravo za vas. Tu boste lahko poleg pohištvene opreme načrtovali tudi termoizolacijo, predelne stene in druge gradbene elemente. Ob končanem načrtu boste izvedeli: koliko materiala potrebujete in katero orodje izbrati.

Lahko se zgodi, da kljub začetni zagnanosti in predanosti svojega načrta ne boste dokončali. Vsaka skrb je v tem primeru odveč, kajti naše strokovno osebje vam bo z veseljem pomagalo. Pri nas se lahko naročite tudi na brezplačno strokovno svetovanje, kjer vam bo naša izkušena notranja stilistka Hariet pomagala pri izbiri, nakupu in postavitvi pohištva ter ostale opreme.