Urbana oaza za boljše počutje

Včasih je za eno kardinalnih napak v notranjem oblikovanju veljala umestitev dekorativnega umetnega zelenja v prostor. Danes pa se je trend spremenil, umetno zelenje je zaradi svojih številnih prednosti postalo modno po vsem svetu, urbana oaza pa postaja del vsakega doma.

Umetne rastline so namreč izdelane že tako natančno in v detajle, da izražajo skoraj povsem naraven videz. Ravno tako so napredovali materiali, in sicer do te mere, da delujejo nekatere rastline kot naravne celo na otip. Zakaj se torej odločiti za popestritev doma z umetnimi rastlinami, preberite v spodnjem zapisu.

 

Zakaj je dobro v vsakem prostoru imeti nekaj zelenega?

Različne študije so potrdile, da barve vplivajo na naše počutje in vedenje. Nekatere nas poživijo, druge pomirijo, na nas pa je, da se odločimo, katero barvo bomo uporabili.

In zakaj vam priporočamo, da svoj dom okrasite s čim več zelenja? Po feng shuiju je zelena barva prenove, svežine, vitalnosti in novih začetkov. Zelena blagodejno vpliva na naše počutje, saj pomirja in pripomore k ravnovesju duha in telesa. Za čim boljši učinek mojstri feng shuija svetujejo, da uporabite več odtenkov zelene, kar boste najlažje dosegli z razporeditvijo rastlin po domu.

 

Urbana oaza dnevna soba z zelenjem

 

Večno zelena brez dodatnih skrbi

Dekorativno umetno rastlinje, ki ga lahko kupite pri nas, je odlična imitacija pravih, naravnih rastlin. Zaradi uporabe kakovostnih materialov pri izdelavi bo vsaka rastlina ostala enake barve in oblike tudi potem, ko bo že leta krasila vaš dom ali poslovni prostor. Prednosti uporabe umetnih rastlin se skrivajo predvsem v njihovem nezahtevnem vzdrževanju, marsikdo pa se navdušuje tudi nad tem, da so cenovno ugodnejše. Razlogov, zakaj raje izbrati umetne rastline kot prave, je več.

  1. Umetne rastline ne potrebujejo zalivanja.
  2. Umetnih rastlin ni treba presajati.
  3. Umetne rastline ne ovenijo in ne odvržejo listov, tako da ne bo potrebno čiščenje za njimi.
  4. Umetne rastline ne potrebujejo nobene dodatne nege.
  5. Umetne rastline lahko postavite tudi v temen prostor, saj za rast ne potrebujejo posebnih svetlobnih pogojev.
  6. Umetne rastline »preživijo«, četudi se vi odpravite na dolg dopust.
  7. Umetne rastline ne privlačijo žuželk ali drugih rastlinskih škodljivcev.
  8. Umetne rastline uspešno kljubujejo vlagi, zato so primerne tudi za kopalnico.
  9. Umetne rastline so cenejše od pravih.
  10. Ko se določene umetne rastline naveličate, jo lahko preprosto pospravite v prostor za skladiščenje.
  11. Umetne rastline ne vsebujejo strupenih snovi, zato ne bo težav, če si jih dotikajo otroci ali hišni ljubljenčki.
  12. Umetne rastline so primerne tudi za sterilne prostore.

 

Za vsako rastlino se pravi lonec najde

Najlažje boste umetno zelenje vnesli v dom ali pisarno, če boste s pohištveno opremo in ostalimi dodatki uskladili velikost, barvo ter obliko cvetličnega lonca. Uporaba cvetličnih loncev zagotavlja pridih lahkotnosti okolja, poleg tega pa polepša dekoracijo.

Izjemno moderni in zaželjeni so veliki enobarvni cvetlični lonci iz keramike, okrašeni z enakomerno razporejenim reliefnim vzorcem. Prav tako so v trendu kovinski in stekleni lonci različnih barv ter pletene košare. Ja, prav ste prebrali, pletene košare so dobile funkcijo okrasnih loncev.

Če želite biti zares hip s svetovnimi trendi, si omislite preveliko košaro z ročaji, v kateri bo del rastline ostal skrit.

 

Zelene stene

V zadnjem času zelo priljubljen trend so postale tudi zelene stene. Kot že ime pove, gre za stene, ki so obdane z zelenim rastlinstvom. Gre torej za nekakšen vertikalni vrt, katerega si lahko sestavite in oblikujete sami.

Zeleno steno je možno pripraviti tako iz naravnega kot umetnega rastlinstva. Tovrstni paneli so običajno pregibni in omogočajo enostavno namestitev, tudi na neravnih površinah. Imajo pa poleg estetske tudi uporabno vlogo, in sicer lahko delujejo kot protihrupna pregrada. Zaradi kvalitetnih materialov, iz katerih je rastlinstvo, so stene uporabne tudi na terasah in balkonih. Vsebujejo namreč odlično UV zaščito in so zelo težko vnetljivi.

Tovrstna zelena stena vas ppozdravi tudi na vhodu v našo ljubljansko poslovalnico.

 

Zelena stena v ljubljanski poslovalnici Harvey Norman

 

Sobne rastline niso le okras

Ozelenitev doma ali pisarne pa še ne pomeni, da ste prostor le popestrili z dekoracijo. Razkošje zelenih volumnov lahko poskrbi tudi za bolj intimno atmosfero.

Če rastline postavite na okensko polico, se lahko z njimi zavarujete pred neželenimi pogledi sosedov ali mimoidočih. Prav tako pa so večje rastline idealne za hitro pregraditev prostorov oz. ločevanje ambientov. S sistematično postavitvijo rastlin lahko oblikujete denimo zeleni zid, ki bo na subtilen način ločeval jedilnico od vaše dnevne sobe.

 

Kako do urbane oaze?

Naš najboljši nasvet je, da začnete počasi.

Najprej se odločite za nakup nekaj manjših rastlin in najdite pravo mesto za njih v vašem domu. Ko boste videli, kako prijetno vplivajo na vas in vaše počutje, pa nadaljujte z izgradnjo urbane oaze v vašem domu. Dodajajte vedno večje in izkoristite njihovo prisotnost. Rezultat bo vaš lastni, zasebni gozd v osrčju vašega doma, katerega ne bo potrebno vzdrževati.

Odločite se lahko tudi za umetno cvetje, ki ga povežete v okusno oblikovane šopke. Slednji bodo tudi barvno popestrili vaš dom. Šopke postavite v elegantne vaze in prostor bo izgledal še bolj urejen in dovršen.

 

Urbana oaza okoli kavča

 

Če nimate zavidljivih vrtnarskih ali botaničnih sposobnosti, potem so umetne rastline zagotovo priporočljiva in varna izbira za vaše domovanje.

Brez težav jih kombinirate tudi s pravimi rastlinami, saj so primerne za mesta na visokih policah, kjer je zalivanje težje dostopno. Oglejte si našo ponudbo in spremenite svoj dom v urbano oazo z dekorativnim zelenjem, ki traja večno! Zeleno rastlinje se lepo poda k greige barvi pohištva. Več o barvi, ki je obnorela svet leta 2017 in še danes velja za eno izmed najbolj priiljubljenih, pa najdete tukaj.