Kako skrbeti za ustno higieno med nošenjem ortodontskega aparata?

Pravilna in redna ustna higiena je v času nošenja ortodontskega aparata izjemnega pomena, čeprav je lahko čiščenje zob takrat pravi izziv. Dosledno je potrebno čistiti tudi težko dostopna mesta okoli nosilcev in žičk fiksnega aparata, saj se lahko le na ta način izognete nastanku kariesa in parodontozi. Na ta način pa si tudi zagotovite, da ostanejo zobje zdravi in lepi tudi po končanem ortodontskem zdravljenju.

Težave zaradi slabe higiene ustne votline

Zobozdravstveni pregled punce z aparatom

Dobra čistoča ustne votline v času nošenja fiksnega zobnega aparata lahko prepreči marsikatero obolenje zob in dlesni. Določeni deli zobnega aparata so namreč idealni za kopičenje zobnih oblog in nastanek:

  • demineralizacije sklenine. Gre za izgubo mineralov v zobni sklenini, kar povzroči bele »kredaste« lise na zobeh.
  • kavitet oz. lukenj, zaradi katerih boste potrebovali zobno zalivko.
  • vnetja dlesni, ki okoli zob otečejo in postanejo rdeče. Med umivanjem zob pa lahko tudi zakrvavijo. Če vnetja dlesni ne zdravimo lahko vnetje napreduje tudi v druga obzobna tkiva, kar lahko povzroči nastanek parodontitisa.
  • zobnega kamna, ki boste morali odstranjevati pri zobozdravniku oz. zobnem higieniku.
  • slabega zadaha.

Slabo čiščenje zob lahko povzroči tudi druge resnejše zaplete, ki so povezavi z vsesplošnim zdravjem. Vzdrževanje optimalne ustne higiene pri zobnem aparatu je še bolj pomembno, saj so medzobni prostori težje dosegljivi.

Vsako ščetkanje šteje!

Nesnemni zobni aparat od vas zahteva, da se pri vsakem umivanju zob posebej posvetite robu dlesni, medzobnim prostorom in mestom ob nosilcih zobnega aparata. Še enkrat pa ponavljamo, da mora biti skrb za ustno higieno sistematična in temeljita.

Kaj pomeni dobra ustna nega? Skrb za umivanje zob po vsakem obroku oz. najmanj dvakrat na dan po 2 minuti. Uporaba zobne paste s fluoridi, ki preprečuje nastanek zobnih madežev. Obvezno čiščenje prostorov med zobmi in okoli zvezdic. Na koncu pa ne pozabite še na spiranje zob z ustno vodico.

Izbira zobne ščetke

Električna zobna ščetka Oral-b zobozdravnica

Da bi se izognili ugibanjem, ali svoje zobe ščetkate pravilno, je najbolj varna odločitev nakup električne zobne ščetke. Slednja avtomatično zagotavlja pravilno in učinkovito tehniko čiščenja, zato omogoča doseganje boljših rezultatov kot uporaba klasične zobne ščetke.

Električna zobna ščetka ponuja popolnoma drugačno dimenzijo ustne higiene, kot ste jo vajeni do zdaj. Na sekundo opravi tolikšno število gibov, ki jih z navadno zobno ščetko ne morete narediti. Vse, kar morate storiti je, da glavo električne zobne ščetke premikate od zoba do zoba.

Električna zobna ščetka Oral-B Teen White z nastavkom Ortho

Električna zobna ščetka Oral-b Teen White nastavek Ortho

Električna zobna ščetka Oral-B Teen White z nastavkom Ortho je oblikovana po navdihu zobozdravniških pripomočkov in je posebej namenjena ščetkanju zob z ortodontskim aparatom. Čiščenje zob poteka na osnovi dinamičnega 3D osilacijskega, rotacijskega in pulzacijskega gibanja, ki odstrani tudi do 100% več oblog kot navadna zobna ščetka.  Vgrajen ima dvominutni časovnik, ki poskrbi, da boste vedno ščetkali dovolj dolgo. Trije različni načini delovanja pa omogočajo izbiro med vsakodnevnim čiščenjem, nežnim čiščenjem in beljenjem zob. Za nameček pa ščetka omogoča še Bluetooth povezavo s pametnim telefonom in spremljanje ščetkanja preko aplikacije Oral-B.

Kako uporabljati električno zobno ščetko pri zobnem aparatu?

Za čiščenje zob je pri nošenju fiksnega aparata potrebno uporabljati nastavek Ortho. Ta je v kombinaciji z električno zobno ščetko Oral-B Teen White najboljše orožje proti zobni umazaniji. Ker lahko ščetko povežete z aplikacijo, lahko navodila za ščetkanje spremljate na vašem pametnem telefonu. Sicer pa je samo rabo mogoče osvojiti v nekaj preprostih korakih.

Natavek Ortho za električno ščetko Oral-b

  1. Preden vklopite ščetko, nanjo nanesite zobno pasto. Nato začnite ščetkanje na zunanji strani zob levo zgoraj in se v smeri proti desni premikajte zob po zob.
  2. Glavo ščetke zadržite na vsakem zobu nekaj sekund. Nosilce aparata in prostore med njimi očistite tako, da glavo ščetke nagnete proti njim zgoraj, spodaj, levo in desno.
  3. Najprej očistite zunanje ploskve zob na obeh čeljustih, nato notranjo stran in na koncu še grizne ploskve.
  4. Po 2 minutah vas bo ščetka opozorila, da lahko zaključite z umivanjem.

Odmislite skrbi, ali ste zobe in predele okoli nastavkov aparata očistili dovolj dobro. Z uporabo električne zobne ščetke boste poskrbeli za boljšo ustno higieno. Ena raziskav o uporabi zobnih ščetk je pokazala, da so ljudje med uporabo električne zobne ščetke bolj osredotočeni na samo čiščenje kot pri uporabi navadne zobne ščetke. To je zlasti zanimivo zato, ker električna zobna ščetka naredi skoraj vse delo namesto vas.

Približan nasmeh ortodontski aparat

Poskrbite za bolj zdrave zobe, zmanjšajte nastajanje zobnih oblog in si zagotovite bleščeč nasmeh, ko vam bo ortodont odstranil zobni aparat.