Ustrezno pripravljeni na nakup klimatske naprave

Poletni meseci poleg obilice sonca prinesejo tudi občuten dvig temperatur. Za lažje premagovanje vročih dni je klimatska naprava idealna rešitev. Ta poskrbi za prijetno, nižjo temperaturo v prostoru in naredi bivanje prijetnejše.

Tudi v delovnih in poslovnih prostorih brez klime je delovna učinkovitost zaposlenih v vročih dneh manjša, saj je primerna temperatura prostora nujna za optimalno človekovo delovanje. Najvišja dovoljena temperatura v delovnem prostoru je 28oC. Delovna učinkovitost zaposlenih se v vročini in sopari zniža za kar 30 in več odstotkov.

Vendar pa klimatske naprave ne poskrbijo zgolj za hlajenje, omogočajo tudi gretje ter razvlaževanje in čiščenje zraka. Na nakup klimatske naprave se velja dobro pripraviti. Kaj je poleg funkcij klimatske naprave še pomembno vedeti pred nakupom pa preberite v spodnjem zapisu.

 

  1. Kdaj je pravi čas za nakup klimatske naprave?
  2. Vprašanja, na katera morate odgovoriti pred odhodom v trgovino
  3. Izbira proizvajalca klimatske naprave
  4. Osnovne razlike med klimatskimi napravami
  5. Vrste klimatskih naprav
  6. Hladilna moč klimatske naprave
  7. Stroški klimatske naprave po nakupu
  8. Posebnosti klimatskih naprav
  9. Brezplačen ogled in svetovanje

 

Kdaj je pravi čas za nakup klimatske naprave?

Zagotovo boste klimatsko napravo najbolj rabili poleti, vendar to ne pomeni, da se morate tudi za njen nakup odločiti takrat.

Pravi čas za nakup klime je čas pred poletjem. S tem si boste zagotovili dovolj časa za pregled ponudbe in montažo klimatske naprave. Med poletjem je zaradi velikega povpraševanja in dopustov skoraj nemogoče dobiti prostega monterja, zato nikar ne čakajte. Na poletno vročino se pripravite pravočasno. Najbolj primerna meseca za nakup klimatske naprave sta april in maj.

 

Vprašanja, na katere morate odgovoriti pred odhodom v trgovino

  1. Za katero vrsto objekta kupujete klimatsko napravo? Je to poslovni prostor, stanovanje, hiša?
  2. Koliko klimatskih naprav potrebujete v objektu, ki ga želite ohlajati in/ali ogrevati?
  3. Kakšna je velikost prostora, kamor želite namestiti klimatsko napravo?
  4. Kakšna je izolacija tega prostora?
  5. Kakšna je lega prostora?
  6. Koliko oken in vrat je v prostoru? Koliko so velika?
  7. Koliko oseb se bo zadrževalo v prostoru?

 

Izbira proizvajalca klimatske naprave

Po večini imajo vse klimatske naprave zelo podobno zasnovo, ne glede na njihovega proizvajalca. Razlike se ustvarijo v naslednjih točkah, kot so stopnja zanesljivosti, raven hladilne moči, količina proizvedenega hrupa, dodatne funkcije in podobno.

Več kot želimo, da nam naša klimatska naprava omgoča ter večja, kot je njena zmogljivost, višja je tudi njena cena.

 

Naj bo nakup klimatske naprave premišljeno dejanje

 

Osnovne razlike med klimatskimi napravami

Pri hitrem pregledu ponudbe klimatskih naprav bi mogoče rekli, da se le-te razlikujejo samo po blagovni znamki in ceni. Toda to sta le dva parametra, ki pri samem nakupu nista tako bistvenega pomena.

Veliko bolj pomembna je kakovost obdelave zraka, ki pa je odvisna od filtra v klimatski napravi. Poleg osnovnega filtra imajo danes mnoge klime vgrajene tudi druge filtre:

  • aktivni filter – odstranjuje neželene vonjave in dim,
  • elektrostatični filter – skupaj z aktivnim filtrom odstrani tudi zelo majhne delce prahu (celo cvetni prah), vpija dim in neželene vonjave,
  • ionizator – skupaj z aktivnim in elektrostatičnim filtrom poskrbi za najboljšo kakovost zraka.

Druga stvar, ki jo je potrebno vedeti pred nakupom klimatske naprave, je poraba električne energije. Ta je v prvi vrsti odvisna od moči klimatske naprave, nanjo pa vplivajo še:

  • lega prostora,
  • velikost prostora,
  • zunanje temperature,
  • vlažnost zraka in
  • želena temperatura v prostoru.

Dodatno pozornost pa velja pred nakupom nameniti tudi glasnosti delovanja klime. Tu imamo v mislih predvsem enoto, ki je nameščena zunaj prostora. Preveč hrupa bi utegnilo zmotiti sosede, sploh če živite v bloku.

 

Vrste klimatskih naprav

 

Klimatska naprava zunanja enota split sistem

 

Klimatske naprave se razlikujejo predvsem po svoji mobilnosti. V grobem tako razlikujemo med prenosnimi in montažnimi klimami. Posebna vrsta pa so tudi klimatske naprave z invertnim motorjem. V nadaljevanju bomo predstavili vse omenjene vrste in še nekaj drugih.

 

Prenosne klime

Prenosne klimatske naprave lahko postavimo kamorkoli, kjer imamo zagotovljen odvod toplega zraka na prosto (pri oknu, odprtini v steni …). To je ustrezna rešitev za vse, ki potrebujete mobilno klimatsko napravo za hlajenje različnih lokacij.

Priporočamo jih predvsem v domovih, kjer okna, cevi in druge inštalacije preprečujejo vgradnjo montažne klime. V primerjavi s stacionarno, montažno klimatsko napravo porabljajo prenosne klimatske naprave več energije in ohladijo manj prostora. Na splošno veljajo za glasnejše, njihova slabost pa je še, da so nekoliko težje in s tem nerodne za prenašanje, še posebej, kadar so napolnjene z odpadno vodo.

Montažne klime

Montažne klime so najelegantnejša rešitev za mnoge in so posledično vedno pogosteje tudi prva izbira pri kupcih. Priljubljena izbira so predvsem zato, ker je z njimi možno ohladiti večji prostor na efektiven in varčevalen način.

Delujejo na podlagi klimatskega sistema split, kar pomeni, da so sestavljene iz dveh ločenih enot – notranje in zunanje. Ta sistem omogoča visok razpon moči in dodatkov ter je zato najbolj ekonomičen.

Tovrstne klimatske naprave so cenovno nekoliko dražje, poleg tega pa je zanje potrebna profesionalna montaža. Slednja zahteva kar nekaj strokovnega znanja in izkušenj, brez katerih se lahko pri montaži hitro kaj zalomi.

Notranje enote montažne klime so lahko nameščene na različnih mestih in so temu primerno tudi oblikovane. Tako poznamo:

  • Stenske

Primerne za manjše prostore (dnevne sobe, kuhinje, pisarne). Naprava potrebuje okoli sebe dovolj prostora, da lahko zrak iz nje prehaja nemoteno in zaokroži po celotnem prostoru.

  • Kasetne

Tovrstne klime so primerne za vgradnjo v spuščene strope v stanovanju ali poslovnem prostoru.  Njena prednost je v tem, da je praktično neopazna, je pa potrebno o njej razmisliti že pri gradnji objekta.

  • Talne

Videti so kot moderni konvektorji. Obešene so na steni blizu tal (cca. 10 cm od tal). Primerne so za prostore, kjer ni prostora za stensko montažo.

  • Kanalske

Kanalske enote so zelo enostavne za montažo, primerne pa so za vgradnjo v spuščene strope, kjer ni veliko manevrskega prostora.

 

Nakup kasetne klimatske naprave je primeren za poslovne prostore

 

Kadar želimo imeti več montažnih klim v enem objektu, pa se poslužujemo multi split klimatskega sistema. Le-ta namreč omogoča na eno zunanjo enoto priključenih več notranjih enot, ki so lahko tudi različnega tipa (stenska, kasetna, kanalska itd.).

 

Klimatske naprave z invertnim motorjem

Veliko povpraševanja je tudi po inverter klimatskih napravah. Prednost klime z invertnim motorjem je predvsem v prilagajanju moči zunanje enote glede na potrebe. Zanje je značilno, da se z njimi lahko tudi ogrevamo.

Kompresor deluje na različnih stopnjah moči, kar pomeni povprečno nižjo porabo električne energije. Stroški ogrevanja z inverter klimatsko napravo so tako lahko nižji za več kot polovico. Klimatske naprave brez invertnega motorja lahko namreč le obratujejo ali pa so ugasnjene. To pomeni, da je kompresor neprestano vključen ali izklopljen in ne more delati s polovično močjo.

Poleg tega pa veljajo še med vsemi klimatskimi napravami za najtišje.

 

Druge klimatske naprave

V zadnjih letih se je na tržišču pojavil še Wind Free sistem, ki zagotavlja idealne pogoje z ohranjanjem udobne sobne temperature. Sistem za hlajenje uporablja Wind-Free™ tehnologijo, ki nežno širi hladen zrak skozi 21.000 mikro zračnih lukenj in tako preprečuje pihanje.

 

 

Posebej za prikolice in avtodome pa so oblikovane strešne klimatske naprave, ki hladijo in ogrevajo že pri minimalni porabi in minimalnem zagonskem toku.

 

Hladilna moč klimatske naprave

Poleg tega, da se klimatske naprave razlikujejo po svoji vrsti, pa se razlikujejo tudi v tem, kako zmogljivo in močno delovanje omogočajo. Večji je prostor in več ljudi se v njem nahaja, močnejša mora biti klimatska naprava, da učinkovito ohladi prostor. Na učinkovito hlajenje vpliva tudi lega prostora v objektu.

Za približen izračun zmogljivosti in moči klime, ki bi jo potrebovali, lahko poskrbimo sami. Držimo se enostavnega postopka za izračun:

  • Izmerimo dolžino, širino in višino sobe, katero bo klima ohlajala (v metrih), ter te tri številke med seboj zmnožimo, da dobimo prostornino sobe v kubičnih metrih (m3).
  • Če nameravamo z eno napravo hladiti celotno stanovanje, izračunamo prostornino vsake hlajene sobe, kot je opisano zgoraj. Dobljene rezultate pa na koncu seštejemo.
  • Celotno prostornino sobe oz. sob nato pomnožimo s 25, da dobimo ustrezno število potrebnih vatov hlajenja (W). Pri tem velja: 1 kW = 1000 W.

Ker nekatere elektronske naprave, ki jih vsakodnevno uporabljamo, pri delovanju oddajajo toploto, je tudi to potrebno upoštevati pri izračunu. Če se torej v hlajenih prostorih nahaja namizni računalnik ali velik zamrzovalnik, je potrebno moč naprave v vatih prišteti skupni moči hlajenja.

Če bomo imeli vse te informacije na dlani, nam bodo prodajalci veliko lažje svetovali pri izbiri prave klimatske naprave. Kot orientacija pa vam lahko služi spodnja tabela z okvirnimi podatki moči:

Površina (m2) Hladilna moč (kW)
25 – 45 2,5
40 – 60 3,5
60 – 80 4,2
80 – 100 5
90- 130 6
100 – 135 7

 

Stroški klimatske naprave po nakupu

Marsikdo misli, da se stroški končajo ob nakupu klimatske naprave. V tem primeru temu ni tako.

Z nakupom klimatske naprave namreč pridejo tudi stroški delovanja in vzdrževanja. Kot smo že omenili je poraba električne energije odvisna od več dejavnikov.V splošnem nekako velja, da boste za 3 do 4 ure hlajenja z najučinkovitejšo napravo v zmernem pasu odšteli približno 45 evrov. Stroški šibkejše uporabe pa bodo za približno tretjino manjši.

Vendar morate vedeti, da to velja le v primeru, da razlika med zunanjo in notranjo temperaturo ne presega 7 stopinj Celzija. Večja bo razlika v temperaturi, večji bodo stroški. Vsaka dodatna stopinja razlike namreč poveča porabo za 3 do 4 odstotke.

Delovanje klimatske naprave bo znatno povečalo vašo povprečno porabo električne energije, zato je pomembno, da ob nakupu preverite tudi energetsko izkaznico želene klimatske naprave. Ko boste dobili položnico za elektriko, si boste hvaležni!

 

Vzdrževanje klimatske naprave pooblaščen serviser

 

Prav tako je med izdatke, ki sledijo po nakupu klime potrebno prišteti tudi letni pregled pri pooblaščenem serviserju.

Ta bo izmeril spremembe v tlaku, dopolnil hladilno tekočino in preveril, če naprava pušča, ter očistil notranje filtre zraka. Čiščenje filtrov je namreč zelo pomemben element vzdrževanja, saj moramo poskrbeti, da dihamo čist zrak. To je priporočljivo izvesti vsaj enkrat letno, v primeru, da se s klimo tudi ogrevamo pa vsaj dvakrat letno. V nasprotnem primeru bodo filtri polni prašnih delcev, umazanije in bakterij, ki se hitro množijo v vlažnem okolju. Zaredi se lahko celo plesen, vdihovanje katere je močno odsvetovano!

Pred pregledom pri pooblaščenem serviserju pa morate tudi sami poskrbeti za redno vzdrževanje klimatske naprave. Morebiten problem boste prej rešili in preprečili morebitno večjo škodo, če boste imeli vašo klimatsko napravo ves čas pod nadzorom.

 

Klimatske naprave potrebujejo redno menjavo oziroma pranje filtrov

 

Na trgu pa obstajajo tudi že nekoliko naprednejše klimatske naprave, ko pride do čiščenja in vzdrževanja. Nekatere imajo omogočeno namreč enostavno čiščenje z enim samim dotikom. Poleg tega imajo pralne filtre, določene naprave pa omogočajo celo avtomatsko čiščenje filtra. Vse našteto pomeni manj stroškov in več zdravja ter prijetnih trenutkov za uporabnike. Tovrstne klimatske naprave so izredno dobrodošle tudi za alergike, saj pralni filtri učinkovito odstranjujejo delce prahu in cvetnega prahu iz zajetega zraka.

Več informacij o rednem vzdrževanju in čiščenju klime lahko najdete tukaj.

 

Posebnosti klimatskih naprav

Vprašati se moramo tudi, kakšno dodatno opremo in katere dodatne funkcije klime si želimo. Odgovor na to vprašanje se skriva v našem namenu in pogostosti uporabe klimatske naprave.

Tako so nam na voljo denimo:

  • Pametne klime: zanje je značilno, da se lahko preko Wi-Fi omrežja ali podatkov povežete z vašim pametnim telefonom, preko katerega lahko regulirate temperaturo hlajenja, moč in smer pihanja ter ostale nastavitve. To pomeni, da lahko prostor ohladite na daljavo, še preden stopite vanj!
  • Klime z naprednim usmerjanjem zraka.
  • Klime z učinkovitim filtrirnim sistemom.
  • Klime s funkcijo »udobnega spanca«, ki deluje ponoči posebno tiho in z nizko porabo energije.
  • Klime z razvlaževanjem zraka.
  • Klime s senzorji gibanja: slednji zagotavljajo manjšo porabo električne energije. Tako na primer lahko spremljajo gibanje po prostoru, in v kolikor senzor gibanja ne zazna, oceni, da tam ni nikogar in temu ustrezno zmanjša porabo ter še mnogo več.

Tehten premislek okoli dodatnih funkcij je zaželjen. Vsaka dodatna funkcija namreč zvišuje ceno klimatske naprave, tako da dobro pretehtajte, katere posebnosti boste potrebovali sami.

 

Brezplačen ogled in svetovanje

V naši široki ponudbi klimatskih naprav Harvey Norman najde prav vsako gospodinjstvo kaj zase. V ponudbi so različni klimatski sistemi za gretje in hlajenje prostorov, vključno z inverterskimi klimami in klimami brez zunanje enote, za tiste, ki nimate na voljo prostora za pritrjevanje enote na zunanjost hiše.

V zadnjih letih so priljubljene tudi vse bolj zmogljive in učinkovite prenosne klime, s katerimi ogrevamo oziroma hladimo kamp prikolice, delavnice in podobne manjše prostore. V ponudbi imamo omenjene izvedbe klimatskih naprav najbolj priznanih proizvajalcev Hisense, Samsung, Mitsubishi, Rowenta, Gorenje, Sinclair in drugih.

 

Redni servis klimatske naprave je nujen

 

V vseh naših poslovalnicah Harvey Norman po Sloveniji in na naši spletni strani se lahko naročite tudi na brezplačen ogled objekta in strokovno svetovanje še pred nakupom klimatske naprave. Na podlagi ogleda vam bodo naši strokovnjaki svetovali, katera klimatska naprava je najprimernejša za vaš prostor in o primernem mestu njene montaže. Zagotovite si svoj termin že danes in se hladite z nami!