Ustvarite si domači avdio-video zabavni center

Dandanes je večina filmov in TV serij posnetih z najnaprednejšo tehnologijo, ki gledalcem postreže s sliko in občutkom, da smo sami del zgodbe, ki jo spremljamo na naših TV sprejemnikih. Seveda mora biti tudi tehnologija, s pomočjo katere potem mi – gledalci – gledamo vsebino, dovolj napredna, da lahko vse njene prednosti pridejo do izraza. Sproščanje ob ogledu vrhunske filmske vsebine, prejemnice mnogih nagrad, pa enostavno ne da istega zadoščenja, če kakovost slike in zvoka ni na najvišji ravni. Zato vam svetujemo, da svoj dom opremite z domačim avdio-video zabavnim centrom. Zvočniki in TV sprejemnik bosta prenašala popolnoma drugo kvaliteto zvoka in slike, kot ste je bili do sedaj navajeni v udobju svojega doma.

Domači zabavni center, kjer bosta vaša čuta za sluh in vid doživljala novo raven zabave in sprostitve, je super ideja za vsakega, ki se rad pogosto predaja pravi kinematografski izkušnji. Tovrstni ogled filma, športnega tekmovanja ali igranja videoiger bo popolnoma prilagojen vašim željam in potrebam, kar je tudi ena od največjih njegovih prednosti.

Da bo vzpostavitev domačega avdio-video zabavnega sistema lažja, pa smo za vas pripravili nekaj ključnih nasvetov in poudarkov. Ob koncu boste le še poskrbeli za svoje najljubše prigrizke in osvežitev. Naj se zabava prične!

  1. Zakaj imeti domači zabavni sistem?
  2. Kaj potrebujete za namestitev domačega zabavnega sistema?
  3. Sprejemnik za domači kino
  4. Povezovanje AV komponent
  5. Povezovanje predvajalnikov
  6. Namestitev zvočnega sistema
  7. Priključni kabli

 

Kinematografska izkušnja v udobju vašega doma

 

Zakaj imeti domači zabavni sistem?

Zakaj se ne bi zabavali v udobju svojega doma? Avdio-video zabavni sistem je ustrezna izbira za celotno družino. Vsak bo lahko našel svoj način zabavanja in sproščanja v domačem kinu, vedno pa se lahko zbere celotna družina in na ta način skupaj preživlja prosti čas.

Če vas še nismo popolnoma prepričali, lahko v nadaljevanju najdete kar 10 prednosti, ki jih ponuja domači zabavni sistem.

1.      Ista izkušnja, brez običajnih težav

Z namestitvijo domačega kina boste deležni iste izkušnje kot ob obisku kina, le brez običajnih težav, ki jih tovrstni dogodek prinese. Iskanje parkirnega mesta bo tako preteklost, ravno tako čakanje v vrsti za nakup vstopnic ter nakup (pre)dragih prigrizkov. Ne le da lahko prinesete poljubne prigrizke, izberete lahko tudi najboljše sedeže v hiši.

2.      Nova raven igranja videoiger

Igranje videoiger bo predstavljalo popolnoma novo izkušnjo z uporabo domačega kino sistema. Za vsako igro, ki ste jo že neštetokrat igrali, se bo zdelo, kot da jo igrate prvič.

Z domačim kino sistemom boste videoigre doživljali bolj poglobljeno, slike bodo ostrejše in realistične z realističnim in natančnim zvokom. Ne glede na to, katere igre se boste lotili, bo igranje videoiger v domačem kinu drugačna izkušnja. Nikoli se ne boste želeli vrniti na prejšnji način!

3.      Najboljši sedeži za vse športne dogodke

Z domačim zabavnim sistemom imate tako rekoč vstopnice za najboljše sedeže za kateri koli športni dogodek. Ogled nogometnih tekem, olimpijskih tekmovanj ali borilnih dvobojev še nikoli ni bilo tako preprosto! Zaradi velikega zaslona in prostorskega zvoka se boste počutili, kot da ste v prvi vrsti vseh dogodkov.

 

Najboljši sedeži za vsak športni dogodek

 

4.      Popolna kontrola

Še ena prednost domačega kina je, da imate popolno kontrolo nad daljinskim upravljalnikom. Ko greste v kino, nikoli ne ustavijo filma, ko to potrebujete. Ko pa imaš svoj domači kino, imaš tudi glavno besedo glede odmorov za stranišče ali novo pijačo in prigrizek. Filmsko vsebino lahko ustavite, previjete nazaj ali pa si vmes celo ogledate najbolj napete trenutke nogometne tekme. Izbira je vaša!

5.      Vrhunski zvok in prava akustika

Zvok in akustika sta pri sproščanju v vašem domačem kinu točno takšna, kot morata biti za pravo kinematografsko izkušnjo. K obnašanju zvokov v prostoru prispeva več dejavnikov, kot so:

  • oblika in velikost prostora,
  • velikost in zmogljivost zvočnikov,
  • postavitev pohištva in
  • dekoracija ter dodatki v prostoru.

Da bo zvok vrhunski in akustika prava, je pomembno, da pravilno namestite celoten zabavni sistem, česar se bomo, kot obljubljeno, dotaknili v nadaljevanju.

6.      Svobodna izbira

Se najbolj sprostite v udobnem fotelju, kjer lahko dvignete v zrak tudi noge? Ali imate raje pokončno sedenje? Bi si morda med ogledom filma privoščili še masažo? Želite udobno garnituro, na kateri bo prostor za celotno družino? Vse to in še veliko več je možno, če ste lastnik domačega kina. Pohištvo si lahko namreč v celoti izberete sami.

Pri tem je seveda ključno udobje. Izberite tiste pohištvene elemente, ki bodo zadostili vaši potrebi po udobju. V naši ponudbi lahko najdete vse od velikih sedežnih garnitur do udobnih foteljev in masažnih stolov.

 

Svobodna izbira pri opremi

 

7.      Prostor, ki ni zahteven

Za domači kino lahko uporabite (skoraj) vsak prostor v hiši. Zelo pogosta izbira so kleti, ki hkrati predstavljajo odlično izbiro prostora za domači kino, saj so temne in tihe. Možno pa je tudi običajno sobo spremeniti v domači kino prostor, to velja tako za dodatne spalnice, pisarne in garaže.

Vedno se lahko obrnete tudi na naše strokovno usposobljene zaposlene v poslovalnicah, ki vam bodo z veseljem pomagali pri preobrazbi običajnega prostora v domači kino.

8.      Dodatna zabava

Tehnologija se je razvila z namenom, da nam olajša življenje ter da nudi dodatno mero zabave. Postala je enostavna in zabavna za uporabo, hkrati pa se dopolnjuje med seboj. Poskrbite za pametni dom, ki je varen in zabaven obenem. Namestitev domačega zabavnega sistema je odličen primer združevanja napredne tehnologije in zabave za najsodobnejši dom, kar bo razveselilo vsakega navdušenca nad tehnologijo.

9.      Večja vrednost doma

Z dodatno namestitvijo domačega kino sistema boste hote ali nehote povečali vrednost vašega doma. To je namreč zelo pogost trend v zadnjem času, s katerim lahko dvignete tržno ceno doma, v primeru, da ga boste kadarkoli želeli prodati.

10.  Gostitev dogodkov

Še zadnja prednost, ki bi jo želeli izpostaviti, je gostitev dogodkov. Z namestitvijo domačega avdio-video zabavnega sistema boste lahko prirejali in gostili različne dogodke za vaše najbližje. Če se boste držali vseh naših nasvetov in navodil pri namestitvi in opremi, jih gostje zagotovo ne bodo želeli zamuditi.

 

Kaj potrebujete za namestitev domačega zabavnega sistema?

V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj osnovnih smernic za nastavitev domačega zabavnega sistema. Obseg, kombinacije in možnosti povezav se razlikujejo glede na to, koliko in katere vrste komponent imate, pa tudi seveda glede na velikost prostora, oblike, osvetlitve in akustičnih lastnosti prostora.

Seznam standardnih komponent, ki jih potrebujete za vzpostavitev osnovnega domačega kina, se glasi:

  • sprejemnik za domači kino (soundbar),
  • TV sprejemnik ali video projektor z zaslonom,
  • antenski, kabelski ali satelitski sprejemnik (neobvezno),
  • predvajalnik plošč, ki je združljiv z enim ali več od naslednjega: disk Blu-ray ultra visoke ločljivosti, Blu-ray disk, DVD ali CD,
  • zvočniki (število le-teh je odvisno od postavitve zvočnikov in velikosti prostora),
  • nizkotonec,
  • globokotonec (neobvezno)
  • priključni kabli,
  • medijski predvajalnik (Google TV, Apple TV, Amazon Fire TV ipd. – neobvezno),
  • merilnik zvoka (neobvezno, vendar priporočljivo),
  • povezovalna pot za domači kino.

Najlažje bo, če boste na priključke opreme za domači kino gledali kot na ceste ali kanale, ki dostavljajo blago od proizvajalcev do distributerjev. Izvorne komponente, kot so kabelske omarice, predvajalniki medijev in drugi predvajalniki, so začetne točke, televizor in zvočniki pa so končne točke. Vaša naloga je prenesti zvočne in video signale iz izvornih komponent v zvočnike in TV sprejemnik.

 

Domači kino zahteva pravo opremo, v katero ne sodijo le zvočniki

 

Sprejemnik za domači kino

Sprejemnik za domači kino ali soundbar zagotavlja večino povezljivosti in preklapljanje vira ter dekodiranja, obdelave in ojačitev zvoka za napajanje zvočnikov. Večina avdio in video komponent poteka skozi sprejemnik za domači kino.  Gre za sistem zvočnikov in elektronike za njihovo napajanje, ki se nahaja v tankem ohišju, ki ga povežete s televizorjem, za kar ne potrebujete nobenega dodatnega sprejemnika. Nekateri soundbari imajo ločen nizkotonec, običajno brezžični, nekateri pa imajo zadnje zvočnike, ki ustvarijo popoln sistem prostorskega zvoka.

Za povezovanje različnih avdio in video virov boste potrebovali različne vhode, zato se prepričajte, da se vhodi na soundbaru ujemajo z izhodi na izvornih komponentah.

HDMI

Nekatere zvočne vrstice imajo enega ali več HDMI vhodov in lahko vključujejo izhod HDMI za televizor, kar vam omogoča, da soundbar uporabljate za preklapljanje med komponentami različnih video virov. Številne HDMI povezave zdaj podpirajo povratne kanale zvoka – ARC ali eARC, ki z več pasovne širine za višjo ločljivost in poglobljene zvočne formate televizorju omogočajo pošiljanje zvoka nazaj na sistem za domači kino.

Če nameravate predvajalnik Blu-ray ali predvajalnik Blu-ray ultra HD povezati z zmožnostjo videa 4K HDR, poskrbite, da ima soundbar prehodno funkcijo za pošiljanje teh signalov na vaš televizor.

Bluetooth soundbar

Vse več soundbaro podpira Bluetooth povezavo, kar omogoča brezžično pošiljanje glasbe z mobilnih naprav (tablic, telefonov ali računalnikov) na soundbar zvočnik. Nekateri podpirajo NFC, kar je hiter način za vzpostavitev začetne povezave Bluetooth. Nekateri modeli imajo celo dvosmerni Bluetooth, ki vam omogoča pošiljanje glasbe s soundbara na zvočnike ali slušalke, ki ravno tako podpirajo Bluetooth.

WiFi povezovanje

Modeli z vgrajenim WiFi sistemom vam omogočajo dostop do spletnih glasbenih storitev, kot sta Pandora in Spotify.

Avdio vhodi

Večina sistemov soundbar zdaj pošilja digitalne zvočne signale prek kabla HDMI. Nekateri modeli, zlasti tisti brez HDMI povezave, pa bodo vključevali optične ali koaksialne digitalne avdio vhode, pa tudi analogne stereo vhode za povezovanje starejših kabelskih omaric, televizorjev, predvajalnikov diskov, prenosnih predvajalnikov glasbe in druge opreme.

Medijski predvajalniki

Nekateri soundbari ponujajo še dostop do medijskih predvajalnikov, ki omogočajo pretakanja filmov ali TV-oddaj s portala Amazon TV, Apple TV, Hulu in Netflix, pa tudi družabnih omrežij, kot so Facebook, Twitter in Instagram. To je vsekakor velika prednost v primeru, da vaš televizor nima vgrajene te možnosti in nima medijskega predvajalnika.

 

Povezovanje AV komponent

Ko boste vse zgoraj našteto preverili, se lahko lotite povezovanja.

Za vzpostavitev slike je potrebno izhod iz sprejemnika za domači kino priključiti na enega od vhodov na vašem TV sprejemniku. Najpogosteje gre za HDMI povezavo.

Zvok pa lahko pošiljamo na dva načina, in sicer:

  1. avdio izhode iz TV sprejemnika povežete z avdio vhodi na sprejemniku za hišni kino ali pa
  2. uporabite avdio povratni kanal (HDMI-ARC), če imata oba, televizor in sprejemnik, to funkcijo.

Pomembno je še, da med seboj povežete tudi anteno in televizor v primeru antenskega sprejemanja, oziroma priključite dohodni kabel v omarico in neposredno v TV sprejemnik ter ga povežite s sprejemnikom za domači kino, če programe prejemate preko kabelske ali satelitske povezave. V primeru, da uporabljate pametni televizor, pa se prepričajte, da je le-ta povezan z internetom.

Ko bodo vsi elementi med seboj povezani, boste lahko gledali in poslušali vse, kar bo prihajalo iz domačega zabavnega sistema.

 

Povezovanje predvajalnikov

Predvajalnik Blu-ray ali Blu-ray Ultra HD je ravno tako potrebno povezati s sprejemnikom za domači kino. Najlažji način za povezavo je, da HDMI izhod v predvajalniku povežete s sprejemnikom in iz sprejemnika v televizor. Najnovejši modeli predvajalnikov omogočajo tudi povezovanje preko Wi-Fi omrežja. V tem primeru samo poskrbite, da so vse naprave povezane v isto Wi-Fi omrežje.

DVD predvajalnik povežite s kino sprejemnikom preko video izhodov in vhodov. Tudi tu je preferirana možnost HDMI povezave, če jo vaš DVD predvajalnik nudi. Enako velja za CD predvajalnik.

Če imate zunanji medijski predvajalnik (Google TV, Apple TV,…) in ga želite uporabljati v svojem domačem kinu, potem se prepričajte, da je povezan z internetom. Predvajalnik mora biti povezan tudi s televizorjem in sprejemnikom za hišni kino.

 

Namestitev zvočnega sistema

Vzpostavitev domačega zabavnega sistema ne bo popolna brez namestitve zvočnikov in nizkotonca. Za njihovo najbolj optimalno delovanje je pomembno, da poiščete ustrezno lokacijo za njihovo postavitev v prostoru. Svetujemo vam, da se poigrate z različnimi postavitvami, ki ustrezajo vašemu prostoru, in prisluhnite zvoku. Odločite se za tisto postavitev, pri kateri je zvok najostrejši in najprijetnejši.

Zvočnike priključite na kino sprejemnik. Pozorni bodite le, da uporabite pravilno polariteto priključkov (pozitivna in negativna, rdeča in črna). Povežite še linijski izhod globokotonca s kino sprejemnikom na nizkotonec, če ste se odločili za uporabo globotonca. Slednji bo poskrbel za tisto pravo globino zvokov, ki so potrebni za pravo kinematografsko dogodivščino.

Za nadaljnjo optimizacijo pri namestitvi zvočnikov lahko uporabite še merilnik zvoka. Tudi če ima vaš sprejemnik samodejno nastavitev zvočnikov ali sistem za korekcijo, vam zvočni merilnik za ne more škoditi. Z njim se boste lahko prepričali, da je zvočni sistem nameščen pravilno.

 

Priključni kabli

Verjetno vam je že iz branja te blog objave jasno, da bo za priklop in namestitev domačega zabavnega sistema potrebno veliko kablov. Posledično vam svetujemo, da si jih ustrezno označite. Tako boste v primeru napake ali nedelovanja lahko hitro ugotovili, kateri kabel je problematičen.

Poleg tega je zelo pomembno še, da imate priključne kable, ki so ustrezne dolžine.

 

Zabava za celotno družino

 

Preizkusite naše nasvete v praksi in si zagotovite novo raven zabave v vašem domu. Z domačim zabavnim sistemom ne bo nikoli dolgčas! Še dodatne namige pa lahko najdete v blog objavi Hišni kino za pravo kinematografsko doživetje.