Varnost otrok na prvem mestu

Starševstvo po eni strani ponuja čudovite trenutke sreče, ponosa in ljubezni, po drugi strani pa je velik izziv, poln odgovornosti, med katerimi je tudi varnost otroka. Vsak starš želi, da bi njegov malček na poti odraščanja naletel na čim manj nevarnosti, zato v domačem okolju zaščiti električne vtičnice, zamaskira ostre robove in namesti zaščitne ograjice, tam, kjer je to potrebno. A za otroka se resnično varen dom začne v otroški sobi – njegovem prostoru za spanje, igro, učenje in zabavo. Tokrat vam razkrivamo, kakšne tehnične zakonitosti mora izpolnjevati pograd, da ga lahko brez skrbi postavite pri vas doma.

Pograd Maxim v beli barvi in dinamično postavitvijo lestve

Zakaj je varnost pograda tako pomembna?

Letno se v svetovnem merilu obravnava 36.000 poškodb otrok, ki po povezane s pogradom. To je skoraj 100 poškodb otrok na dan. Ravno zato je pri nakupu in uporabi pograda treba upoštevati določene napotke, da se možnost nevarnosti zmanjša na minimum. Na kaj je potrebno še posebej paziti?

 • Prvo pravilo, ki ga je nujno upoštevati pred nakupom pograda, je starost otroka. Otroci mlajši od šestih let naj ne spijo na vrhu pograda, saj še nimajo dovolj dobro razvite koordinacije, da bi lahko po lestvi plezali varno.
 • Druga stvar, ki jo je pri izbiri pograda nujno upoštevati, je dobra lestev. Ta mora biti dobro pritrjena, dovolj trdna in dovolj široka za varno vzpenjanje ter spuščanje.
 • Stabilnost pograda lahko zagotovite le tako, da otrokom ne dovolite skakanja po posteljah. S tem boste zagotovili boljšo stabilnost in povečali življenjsko dobo pograda.
 • Lestev naj služi le svojemu namenu – plezanju. Ne dovolite, da bi otroci nanjo odlagali oblačila ali igrače, saj se s tem poveča nevarnost zdrsa oziroma padca.
 • Pazite, da je pograd postavljen stran od razsvetljave in oken.
 • Če na pogradu spi le en otrok, naj bo spanju namenjena spodnja postelja namenjena spanju, zgornja pa igri.
 • Če na pogradu spita dva otroka, naj bo tisti, ki spi zgoraj, obrnjen tako, da ima pri lestvi noge, glavo pa na drugi strani postelje.
 • Preden se odločite za nakup pograda, preverite ali le-ta izpolnjuje standard SIST EN 747, ki ga določa evropska zakonodaja.

Pograd Kiki v rjavi barvi s certifikatom za varnost

Kaj pomeni standard SIST EN 747?

Vsak pograd, ki izpolnjuje zahteve evropskega standarda SIST EN 747, je prestal testiranje določenih tehničnih zahtev, ki jih je v uvedbo leta 2015 sprejela Evropska unija. Nakup pograda s certifikatom, ki potrjuje ustreznost merilom standarda SIST EN 747, je naložba v najvišjo stopnjo varnosti vašega otroka. Vsi pogradi, potrjeni na testiranju, zagotavljajo tudi vrhunsko kakovost, dober spanec in mirno noč za celo družino.

Prednosti pograda s standardom SIST EN 747:

 • izdelan iz kakovostnega in zdravega lesa oziroma drugega materiala,
 • robovi, odprtine in vezi so oblikovani tako, da se otrok ne more urezati ali kako drugače poškodovati,
 • varnostne ograje se ne morejo razrahljati in jih je mogoče odstraniti samo z orodjem, zato ni nevarnosti, da bi otrok med spanjem padel z ležišča,
 • posteljno dno na zgornjem in spodnjem ležišču je odporno proti večjim obremenitvam in udarcem ter zagotavlja odlično zračenje,
 • lestev je dobro pritrjena in omogoča stabilno plezanje,
 • okvir in vezi so izjemno trdne.

Pograd Bibop v beli barvi s certifikatom za varnost

Kako prepoznati pograd s standardom SIST EN 747?

Pograd s standardom SIST EN 747 boste najlaže prepoznali po nalepki, kjer je naveden proizvajalec, tip izdelka itd. Poleg tega boste na pogradu našli tudi oznako z navedbo maksimalne višine posteljnega vložka, ki je dovoljena za zgornje ležišče. Zraven vsakega pograda boste dobili tudi priložena pisna in slikovna navodila za montažo, navodila za položaj in pritrditev lestve, spisek okovja in potrebnega orodja za montažo.

Pograd David v beli barvi in s certifikatom za varnost

Vsi pogradi v Harvey Normanu ustrezajo zahtevam standarda SIST EN 747

Ker želimo našim kupcem zagotoviti najboljše izdelke na trgu, imamo v ponudbi le pograde, ki v celoti izpolnjujejo zahteve standarda EN 747. Pri nas ne boste nikoli našli pograda, ki ne bo ustrezal tehničnim lastnostim za pridobitev certifikata, saj je varnost otrok pri nas na prvem mestu. Ker imajo vsi naši pogradi certifikat za varnost, bo vaša edina skrb pri izbiri pograda njegova oblika, velikost in barva.

Oglejte si našo ponudbo pogradov različnih dimenzij, barv in materialov, ki imajo ustrezne certifikate za varnost na evropskem nivoju. Zagotovite svojim malim nadebudnežem varno prihodnost in miren spanec, saj si zaslužijo le najboljše!