Vemo, kakšen kavni aparat potrebujete!

Najboljšo kratko, dolgo, z mlekom, s smetano, kapučino ali belo kavo si lahko vsako jutro privoščite kar v udobju vašega doma. Kuhanje kave lahko predstavlja prav poseben običaj, brez katerega vaše jutro ni isto. Nekateri prisegajo na turško kavo, pripravljeno in skuhano na tradicionalni način, spet drugi pa imajo raje, da vrhunsko kavo pripravi kar kavni aparat namesto njih. V vsakem primeru, če boste upoštevali naše nasvete, kave ne boste želeli piti nikjer drugje kot doma. Pa si poglejmo, kaj je potrebno upoštevati pri nakupu kavnega aparata.

 

Kaj je pomembno pri nakupu kavnega aparata?

Dobrih šest stoletij nazaj, ko je pitje kave postalo navada, se je za njeno pripravo uporabljal le en način. Z razvojem različnih vrst kave, odkrivanjem novih okusov in napitkov pa so se začeli pojavljati tudi novi načini kuhanja tega najbolj priljubljenega kofeinskega napitka na svetu. Še danes obstaja veliko različnih možnosti priprave, a med popularnejšimi je zagotovo uporaba kavnega avtomata.

Aparati za kavo se razlikujejo po načinu uporabe, času priprave, blagovni znamki in cenovnem razredu. Na začetku, še preden začnete raziskovati ponudbo, razmislite, imate raje kavo v zrnju, mleto kavo ali kavo iz kavnih kapsul?

Preden se odločite za nakup, si preberite, kakšne prednosti imajo določeni kavni avtomati, seveda pa ne pozabite upoštevati tudi slabosti. Kaj torej izbrati?

 

Dobro jutro s tradicionalno turško kavo

Če sodite med ljubitelje tradicionalne turške kave, potem bo za vas najbolj primeren izbor aparata za kuhanje turške kave. Ta poskrbi, da boste v manj kot treh minutah imeli na voljo polne štiri skodelice omamne črne kave. Kako preprosta je uporaba kavnega aparata Gorenje za pripravo turške kave, si oglejte v spodnjem video posnetku.

ZA: Enostavna priprava, poceni aparat, poceni kava.

PROTI: Možnost priprave samo ene vrste kave, kavna usedlina.

 

Kuhanje filter kave

Prisegate na bolj lahko kavo polne arome in okusa ali pa vas samo resnično moti kavna usedlina? S kavnim avtomatom za kuhanje filter kave boste dobili oboje. Poslovite se od zmletih drobcev kavnih zrn in uživate v izjemni lahkotnosti.

Če vam pa je všeč tudi retro stil, potem bo aparat za filter kavo prav tisto, kar potrebujete v kuhinji. Večina aparatov je namreč privlačne retro oblike, ki se jih morda spominjate iz starejših ameriških filmov. V vednost: za kuhanje filter kave boste potrebovali grobo mleto kavo.

ZA: Enostavna priprava, poceni aparat, poceni kava.

PROTI: Možnost priprave samo ene vrste kave.

 

Kavni aparat Russell Hobbs Retro Ribon rdeče barve

 

Kavni aparati na kapsule

Kavni aparati na kapsule so prava rešitev za vse, ki želite spiti prvo jutranjo kavo poznanega okusa. Večina proizvajalcev kavnih kapsul ponuja različne vrste kav in kavnih napitkov, kar pomeni, da lahko v udobju svojega doma po ugodni ceni preizkušate številne okuse in spoznavate raznolikost kave. Prav tako pa za avtomat na kapsule ne boste rabili odšteti celo premoženje. Cene se gibljejo nekje med 100 in 200 € – odvisno od blagovne znamke in funkcij.

Uporaba tovrstnih aparatov je sila enostavna, poskrbeti morate le za svežo vodo, novo kapsulo, skodelico in pritisk na gumb. Nekateri kavni aparati na kapsule vam poleg okusnega espressa omogočajo tudi pripravo različnih kavnih napitkov z mlekom. Vgrajen sistem za mleko imajo denimo določeni tipi kavnih aparatov na kapsule Nespresso in Illy. Ko je vaša kava pripravljena, pa morate samo še odstraniti uporabljeno kapsulo kave.

ZA: Enostavna in hitra priprava kave.

PROTI: Zahtevnejše čiščenje aparata.

 

Kavne kapsule Dolce Gusto Latte Macchiato

Pravi espresso s poceni kavnim aparatom?

Če si želite doma uživati v pravem italijanskem espressu, kapučinu ali latte macchiatu, je za vas pravi eden od kavnih avtomatov z ročico DeLonghi.

Mali espresso mojstri imajo za pripravo kave prav takšno ročko in parno šobo, kot ju lahko vidite na kavarniških avtomatih. Tudi uporaba teh malih kavnih aparatov se pravzaprav ne razlikuje dosti od večje različice, ki jo uporabljajo v kavarnah. Za vsako skodelico kave je potrebno očistiti ročko, aparat in parno šobo, zato zna biti priprava kave nekoliko zamudna. V vednost: na samem začetku je potrebno nekaj vaje in potrpljenja pri penjenju mleka.

ZA: Enostavna in hitra priprava kave.

PROTI: Zahtevnejše čiščenje aparata.

 

Avtomatski aparati za kuhanje kave doma

Zmelje in skuha kavo, speni mleko in razvaja vaše čute – avtomatski kavni aparat za domačo rabo. Pravzaprav boste na kuhinjskem pultu imeli kar svojo malo kavarno. Vsaka skodelica kave vedno nastane iz sveže mletih kavnih zrn in ne zahteva čiščenja aparata za kuhanje naslednje. Na voljo so številne blagovne znamke, a zagotovo boste najbolj zadovoljni z nakupom kavnega aparata Krups, De’Longhi, Philips ali Bosch. Cene se gibljejo med 300 ter 1.700 € in sovpadajo z dodatnimi funkcijami, ki jih posamezni aparat ponuja. V vednost: Ne čudite se, če boste kar naenkrat imeli vedno več obiskov.

ZA: Enostavna in hitra priprava kave, odlična kava.

PROTI: Visoka cena aparata.

 

Kavni aparat Philips Saeco Xelsis

Ne pozabite na čiščenje!

Odličen okus in pravo aromo kave si boste lahko zagotovili samo, če boste vaš avtomat tudi ustrezno čistili. Največji sovražnik kavnih aparatov je zagotovo vodni kamen, zato je potrebna dosledna uporaba čistil in filtrov za njegovo odstranjevanje. Na ta način boste tudi podaljšali življenjsko dobo vašega aparata in se izognili nezaželenim popravilom zaradi zamašenih delov.

 

Kavni aparat Illy-X1 Anniversary

 

Oglejte si celotno ponudbo kavnih aparatov in dodatkov v spletni trgovini Harvey Norman in postanite ljubiteljski barista.