Veste, koliko korakov naj bi prehodili na dan?

Z nekaj preprostimi ukrepi lahko tudi vi dosežete cilj in zadostite merilom za aktivno življenje! Naš FitBit ambasador Jaka razkriva nasvete za doseganje ciljev. V povprečju naj bi posameznik, ki živi aktivno in zdravo življenje,v enem dnevu prehodil 10.000 korakov oziroma med 5 in 7 km. A kaj to pravzaprav pomeni? Kaj velja za otroke, najstnike in kaj za starejše odrasle?

Gre torej za povprečno razdaljo, ki pa vsekakor niha od posameznika do posameznika in se razlikuje pri različnih starostnih skupinah. Hkrati je odvisno od vaših zastavljenih ciljev. Če je vaš cilj izguba telesne teže, boste morali napraviti kak korak več. Seveda je nekoliko drugače, če ste v slabi kondiciji ali pa okrevate po poškodbi, pa boste najbrž storili kak korak manj. V vsakem primeru vam bo prav prišel merilnik aktivnosti, s pomočjo katerega boste vedno na tekočem.

FitBit merilniki aktivnosti vsakemu novemu uporabniku predlagajo cilj 10.000 korakov na dan, a dejstvo je, da si jih navsezadnje postavite sami. Na vaš zastavljen cilj vplivajo predvsem okoliščine vašega življenjskega sloga oziroma fizične zmožnosti. Navsezadnje se vsi strinjamo, da se počasi daleč pride. To pomeni, da si lahko cilje postopoma zvišujete in tako premagujete nove izzive.

 

Vsakodnevno gibanje pomeni tudi večje število korakov

 

Koliko korakov je 1 km?

Število korakov v enem kilometru se razlikuje od osebe do osebe. Če želite izvedeti, koliko korakov je v enem kilometru, morate vedeti višino osebe. Če je, na primer, višina posameznika 175 centimetrov, je povprečna dolžina njegovega koraka 70 centimetrov. Tako je v enem kilometru 1420 korakov.

Če je posameznik visok 160 – 165 centimetrov, je njegov korak dolg približno 50 centimetrov. To pomeni, da bo oseba naredila v enem kilometru 2000 korakov.

Če želite natančno izračunati, koliko korakov opravi določena oseba, se lahko zatečete k posebnim športnim kalkulatorjem ali v telefon namestite aplikacijo.

 

Pedometer je naprava za štetje korakov

 

Kako z lahkoto povečati število korakov?

Število korakov, ki jih prehodite v enem dnevu, lahko na preprost način povečate že z majhnimi spremembami v vsakdanjiku.

Nekaj nasvetov in namigov:

  • namesto dvigala raje uporabljajte stopnice,
  • med kosilom v službi se odpravite na krajši sprehod,
  • prosti čas namenite sprehajanju ali lažjemu teku (jogging) namesto gledanju televizorja,
  • če živite relativno blizu vaše službe, se lahko odločite za hojo do službe in nazaj.

S temi malenkostnimi triki boste lahko ogromno prispevali k večjemu številu prehojenih korakov na dnevni ravni.

 

Kakšen je torej vaš osebni cilj?

CILJ: Izboljšanje telesne pripravljenosti

Predlagan načrt: če ste na začetku svoje poti ali okrevate po poškodbi, začnite počasi. Le tako se boste izognili preobremenjenosti ali nastanku nove poškodbe. Na svojem FitBit merilniku si lahko zastavljate majhne cilje in jih postopoma prilagajate on izboljševanju telesne pripravljenosti.

Na svojem FitBit merilniku si lahko najprej postavite cilj 4000 korakov na dan, naslednji teden pa ga postopoma zvišate do 5000 in tako naprej. Hitro boste dosegli priporočeno povprečno vrednost in zagotavljamo vam, da boste svoj cilj zviševali in zviševali…

CILJ: Izguba teže

Predlagan načrt: Pred pričetkom poletja se vsi radi poslužujemo različnih diet, ki bi naše telo pripravilo na sezono kopalk.. A pomembno je vedeti, da posledice strogega prehranskega režima ne bodo trajne, če ob tem ne bomo poskrbeli še za dovolj gibanja. Z gibanjem ne izgorevamo le maščobe – z gibanjem pospešimo presnovo in krepimo že obstoječo mišično maso. Za uspešno izgubo teže je torej potrebna idealna kombinacija prave in polnovredne prehrane, aerobne (vzdržljivostne) vadbe in grajenja mišične mase. Vzdržljivostna vadbe skrbi tudi za zdravo srce in ožilje, ki bo pripomoglo k boljšemu vsakodnevnemu počutju.

Za še več gibanja pa lahko poskrbite tudi v vsakdanjem življenju, pri tam pa vam na pomoč priskočijo merilniki aktivnosti FitBit. Z 10.000 koraki na dan v povprečju pokurimo 2000 do 3500 dodatnih kalorij na teden teden. 1/2 kg telesne mase enačimo 3500 kalorijami in tako lahko v teoriji (s primerno prehrano) tudi na ta način izgubite 1/2 kg na teden že samo s prehojenimi 10.000 koraki na dan. Dodatno opozorilo: izguba več kot 1 kg na teden ni priporočljiva!

 

CILJ: Vzdrževanje zdravja

Predlagan načrt: Ko dosežemo svoje cilje in smo z njimi zadovoljni, želimo stanje seveda vzdrževati. 10.000 korakov dosežemo že, če v svoj dan vključimo 30 minutni sprehod, posledice tovrstne rutine pa so brezmejno blagodejne. Izboljšalo se bo vaše psihično zdravje, znižal se bo krvni pritisk, bolje boste spali in hitreje boste presnavljali zaužito hrano. Po raziskavi kalifornijske univerze se počutje izboljšuje s številom prehojenih korakov, raziskava univerze v Harvardu pa ponuja izsledke, da polurni sprehod na dan celo zmanjša tveganje za srčno kap kar za 20%.

 

Povečajte število korakov z merilniki aktivnosti FitBit

 

Kako zastaviti cilj na vašem FitBit merilniku?

Bi radi prilagodili cilj prehojenih korakov na vašem FitBit merilniku? Na FitBit aplikaciji, ki jo namestite na svoj pametni telefon po tem, ko ste pričeli merilnik uporabljati, izberite možnost »Account«, potem »Goals« in »Activity«, nazadnje pa izberite možnost »Steps«. Tam lahko določite število, ki se vam zdi primerno.

Preverite ponudbo merilnikov aktivnosti v naši spletni trgovini, kjer boste lahko poleg FitBit našli še druge svetovno priznane blagovne znamke po super cenah. V naslednji blog objavi pa si lahko preberete še več o tem, zakaj je gibanje tako pomembno.

Za vas pripravili v sodelovanju z Jakom Kolmankom, FitBit ambasadorjem zdravega življenja v trgovini Harvey Norman.