Vrtno pohištvo: zimzeleni kosi za vsako sezono

Prihajajo daljši in toplejši dnevi. Popoldansko sprostitev pred TV sprejemnikom bo zamenjala sprostitev na vrtu, balkonu ali terasi. Preživljanje časa v objemu lepot, ki jih ponuja narava, je v sončnih dneh tople sezone lahko veliko prijetnejše in udobnejše, če ga preživite s premišljeno izbranimi vrtnimi elementi.

Bivanje na prostem postavlja v ospredje enostaven dizajn, sestavljive programe za oblikovanje vrtne garniture po vaši meri in stilsko dovršene dodatke. Tako bo sproščanje na prostem kvalitetno in udobno.

Vas zanima, katero vrtno pohištvo izbrati, da boste vedno v koraku s pohištvenimi trendi? Potem berite dalje. Predstavili bomo nekaj zimzelenih kosov vrtne garniture. Poleg tega smo za vas pripravili še nekaj dodatnih nasvetov za vzdrževanje novega vrtnega pohištva.

 

V ospredju je enostaven dizajn

Vrtno pohištvo, ki je narejeno iz lesa, aluminija ali umetnih materialov, bo izgledalo zelo elegantno, če prevladujejo jasne in preproste linije, ki v določenih trenutkih delujejo celo nekoliko minimalistično. Pohištveni elementi iz ratana so polnejših in bolj zaobljenih oblik, zato dajejo vtis mehkobe.

Skupna značilnost vseh zimzelenih vrtnih garnitur je enostaven dizajn, zaradi katerega se zlahka vključijo v katerokoli zunanje okolje.

Izbiro materiala in obliko vrtnega pohištva prepuščamo vam. Pri slednji vam pa svetujemo, da sledite preostalim linijam, ki prevladujejo pri vašem že obstoječem pohištvu.

 

Vzdrževanje materialov

Poleg tega je pomembno, da pred izbiro materiala premislite o njegovem vzdrževanju. Denimo, aluminij in plastika sta primerna za vse, ki želite, da je pohištvo lahko, nerjaveče in preprosto za vzdrževanje.

Jeklo in kovano železo sta materiala, ki ju je na par sezon potrebno zaščititi pred rjo z vodoodpornim premazom ali barvo. Prav tako je na vsakih nekaj let nujen vodoodporen premaz ratana.

Največ nege pa potrebuje pohištvo iz lesa, ki zahteva redno obnavljanje barve in UV zaščite. Pri tem boste imeli nekaj manj dela, če se odločite za tikov les, les ciprese, cedre ali sekvoje. Slednji so namreč dosti bolj odporni na različne vremenske pogoje.

 

Družine vrtnih garnitur

Najboljša rešitev za vse, ki želite vaš vrt, teraso ali balkon opremiti popolnoma v skladu z vašimi željami in potrebami, so razne družine vrtnih garnitur.

Družine vrtnih garnitur omogočajo nakup vsakega elementa – mize, stolov in dodatkov – posebej. Kupite lahko le toliko vrtnih kosov, kolikor jih trenutno potrebujete. Pri tem si lahko razširitev svojega kupljenega seta zamislite tudi kot kasnejši nakup, saj so vsi deli določene družine med seboj kompatibilni. To je super rešitev v primeru bodoče selitve na večji prostor.

Za prvi – osnovni – nakup vam svetujemo, da posežete po vrtni mizi in vrtnih stolih. Število slednjih izberite na podlagi tega, kar vam prostor omogoča in ne pozabite, vedno lahko razširite svojo zbirko.

Naknadno se lahko odločite tudi za nakup ležalnika in počivalnika iz iste družine vrtne garniture.

 

Mehko udobje

Blazine, ki poskrbijo, da vam bo v vaši oazi miru in sprostitve vedno prijetno mehko, so po našem mnenju nujne za zagotavljanje vrhunskega udobja in trendovskega izgleda.

Da boste vsako leto v koraku s pohištvenimi trendi, vam svetujemo, da izberete enobarvne ali črtaste blazine. V barvni paleti naj prevladujejo nevtralni odtenki, zemeljski toni, zelena in bele. Nevtralni, zemeljski in zeleni odtenki so namreč najbolj pogosto prisotni odtenki v naravi, tako da z njimi ne morete nikoli zgrešiti. Bela pa je zimzelena barva, ki zaradi svoje elegance in preprostosti nikoli ne gre iz mode.

Pri črtastih vzorcih naj bodo v ospredju predvsem debele vertikalne črte, ki včasih že skoraj mejijo na barvne bloke. Seveda pa boste v naši ponudbi našli tudi druge širine črt na oblazinjenem pohištvu za opremo vrta, terase ali balkona.

Seveda naj se barva in vzorec blazin ujemata tudi z barvo in materialom vrtne garniture.

Oblikovno in barvno usklajeni vrtni dodatki

Že nekaj sezon so na tržišču priljubljeni senčniki večjih dimenzij, ki poskrbijo za prijetno senco nad celotno vrtno garnituro. Senčniki so pomembni vrtni element. Kljub temu da vsi komaj čakamo, da nas pogreje spomladansko sonce, pa preživljanje časa na žgočem poletnem soncu ni dobra ideja. Zaščitite se s kvalitetnimi vrtnimi senčniki.

Pri nakupu senčnika morate biti pozorni na težo podstavka, saj je predvsem od njega odvisno, kaj se bo zgodilo z vašim senčnikom v primeru nenadnega vetra. Težji kot je podstavek, manjša je možnost, da bi senčnik prevrnilo. Pri tem pazite tudi na to, da večji kot je senčnik, težji podstavek seveda potrebujete.

Priporočamo vam, da barvo senčnika izberete glede na odtenek blazin ali materialov, iz katerih je izdelano vaše vrtno pohištvo. Prav tako je pomembna barvna skladnost drugih dodatkov, kot sta recimo ležalnik in gugalnica. Svetujemo vam, da se poskusite držati istih barvnih odtenkov kor pri blazinah. Tako bo skladnost dodatkov in vrtne garniture zagotovljena vsako sezono.

Dodaten namig: že zadnjih nekaj sezon je zelo priljubljena opečnato oranžna barva, ki spodbudi tople in prijetne občutke. Ta zemeljski odtenek blazin in dodatkov se lepo in preprosto kombinira z vsemi naravnimi materiali (les v vseh barvah, naravni ratan) ter nekaterimi umetnimi (sintetični ratan).

 

Ni vrta brez žara!

Vsi pa se strinjamo, da mora biti na vrtu tudi žar! Za marsikoga je to celo najbolj pomemben element vrtnih dodatkov in eden tistih, ki ne bo šel nikoli iz mode.

Za izbiro pravega žara morate upoštevati kar nekaj dejavnikov. Več o tem si lahko preberete v naši blog objavi Žar – umetnost in znanost kuhanja, kjer boste lahko našli tudi nekaj strokovnih nasvetov za pripravo vaših gurmanskih specialitet. Ponudbo žarov pa lahko najdete tukaj.

Več informacij o aktualnih trendih vrtnega pohištva lahko dobite tudi v vseh naših poslovalnicah Harvey Norman in v naši spletni trgovini.