Vse, česar še niste vedeli o vzglavnikih

Vzglavniki predstavljajo pomembno sredstvo za zagotavljanje najbolj optimalnega počitka. Naši glavi in vratu zagotavljajo primerno oporo v času spanja, da se zjutraj ne zbujamo z otrdelim vratom in podobnimi bolečinami.

Seveda se vzglavniki razlikujejo v svojih lastnostih. Od različnih oblik in polnil do raznovrstnih materialov – vsak pa služi svojemu namenu. Da boste izbrali pravi vzglavnik zase, vas vabimo, da berete dalje.

 

Različni spalni položaji zahtevajo različne vzglavnike

Če spadate med tiste, ki največ časa spijo na boku, vam svetujemo, da izberete mehkejši vzglavnik z nekoliko več višine. Tako bo vaš vrat popolnoma razbremenjen skozi celo noč.

Tisti, ki spite na trebuhu, pa bi morali poseči po vzglavnikih srednje trdote z nizko višino. Tako boste zagotovili, da bo telo in vrat počival v ustreznem in udobnem kotu.

Če pa je vaš najljubši položaj spanja na hrbtu, potem je najbolj ključna dovolj čvrsta opora vzglavnika, da vrat ne bo trpel v preveč visokih ali nizkih položajih.

 

Kako izbrati pravi material in pravo polnilo?

Kot verjetno veste, je pomembna tudi izbira polnila in materiala vzglavnika. Na splošno lahko izbirate med naravnimi in umetnimi materiali, v nadaljevanju pa bomo še bolj natančno predstavili značilnosti posameznega materiala in polnila.

 

Vzglavniki iz puha in perja

Tovrstno polnilo, ki velja za naravno, je običajno narejeno iz gosjega ali račjega puha ter perja. Glavne prednosti vzglavnikov iz puha in perja so:

 • dobra opora za glavo in vrat,
 • možnost poljubnega oblikovanja,
 • vzdržljivost in trpežnost,
 • lahkotnost,
 • mehkoba,
 • zračnost.

Vzglavniki iz puha in perja pa niso primerni, če:

 • imate alergijo na pršice,
 • ste nagnjeni k potenju,
 • želite preprosto in hitro čiščenje vzglavnika – tovrsten material namreč zahteva nekaj več pozornosti in časa.

V tem primeru lahko kot alternativo puhastemu vzglavniku izberete sintetično, umetno polnilo, ki je narejeno iz poliestra in posnema občutek puha. Hkrati je sintetično polnilo antibakterijsko, kar pomeni, da je primerno za vse, ki se spopadate z alergijami.

Še nekaj prednosti umetnega puha:

 • enostavno za čiščenje,
 • brez etičnih pomislekov ter
 • cenovno ugodnejša možnost.

Ni pa možno tega vzglavnika oblikovati ter je zaradi umetnega polnila nekoliko manj zračen.

Komu priporočamo vzglavnik iz puha in perja?

Najbolje se bo obnesel tistim, ki spite na hrbtu ali boku, saj omogoča veliko mere osebne prilagoditve – tako pri višini kot obliki.

 

Bombažni vzglavniki

Bombaž kot naraven material slovi po svoji lahkotnosti, zračnosti in antibakterijskih značilnostih. Primeren je za vse, ki jim umetni, sintetični materiali ne ustrezajo, ne želijo pa poseči po puhu in perju.

Največje pomanjkljivosti bombažnega polnila pa so, da imajo tovrstni vzglavniki fiksno obliko brez možnosti prilagoditve. Poleg tega zahtevajo redno čiščenje, saj se pršice rade zadržujejo v bombažnem polnilu.

Komu priporočamo bombažni vzglavnik?

Bombažni vzglavnik je primeren za vse spalne položaje, saj je zelo vsestranski. Upoštevati pa je potrebno, da se ne bo prilagodil obili vaše glave, kot se vzglavniki in spominske pene.

 

Vzglavniki iz spominske pene

Vzglavniki iz spominske pene postajajo vse bolj priljubljena izbira, saj se odlično prilagajajo vsakemu uporabniku posebej. To pomeni, da se dobro prilegajo vsem oblikam in hkrati zagotavljajo dovolj čvrsto podporo v vseh spalnih položajih. Polnilo se ne more sprijeti skupaj, zato ne bo nikoli postalo grudasto.

Ker gre za umetno pridobljen material, je zračnost tovrstnih vzglavnikov nekoliko slabša. Pomembno je, da izberete pravo gostoto spominske pene, ki bo zagotavljala zadostno kroženje zraka. To pomeni, da se med spanjem ne boste potili.

Komu priporočamo vzglavnik iz spominske pene?

Kot že omenjeno, je vzglavnik primeren za vse spalne položaje. Lahko pa so nekoliko pretrdi za tiste, ki spite predvsem na boku.

 

Vzglavniki iz lateksa

Vzglavniki iz lateksa zagotavljajo visoko stopnjo opore, hkrati pa ohranjajo mehak in udoben občutek. Poleg zračnosti tovrstnih vzglavnikov je velika prednost tudi hladilni občutek lateksa. Tako je vzglavnik prava izbira za vse, ki se prekomerno potite med spanjem. Kljub temu da gre za umeten material, je lateks biorazgradljiv – za vse, ki vam je pomemben okoljevarstven vidik.

Nekaj slabosti:

 • ker ima lateks zelo značilen vonj, je le-ta lahko za nekatere moteč,
 • možnost alergijskih reakcij,
 • nekatera polnila iz lateksa so mešana s poliuretansko peno, ki ni najbolj primerna sestavina za spalno okolje.

Komu priporočamo vzglavnik iz lateksa?

Prepričal bo predvsem tiste, ki spite na boku ali hrbtu. Zaradi svoje nadpovprečne višine vzglavnik iz lateksa ni primeren za spanje na trebuhu.

 

Vzglavniki iz bambusovega polnila

Eden izmed poslednjih trendov v industriji spanja je uporaba bambusa. Slednji se je razmahnil predvsem zaradi svojih antibakterijskih lastnosti ter izrednih sposobnosti vpijanja vlage. Poleg tega ima bambus tudi hladilne lastnosti in je odlična izbira za vse, ki potrebujete hladno spalno okolje in si hkrati želite naravnih materialov. Zaradi svojih antibakterijskih lastnosti so primerni tudi za alergike.

Vzglavniki so nekoliko težji po svoji masi in zahtevnejši za čiščenje.

Komu priporočamo bambusov vzglavnik?

Zagotovo za tiste, ki najraje spite na hrbtu. Zaradi svoje trdote niso primerni za spanje na trebuhu in boku.

 

Je pomembno, katero prevleko za vzglavnik izberemo?

Seveda! Izbira prevleke pomembno vpliva na naše spalno udobje, saj predstavlja glavni stik z našo kožo.

Zelo pogosta izbira je bombažna prevleka, saj nudi izredno prijeten, mehek in zračen občutek ob stiku s kožo. Poleg tega je bombaž možno prati na najvišji temperaturi, ki zagotovo odstrani vse bakterije.

 

Vedno bolj pogosta izbira pa je tudi svilena prevleka za vzglavnik. Svila je vendar z razlogom eden izmed najdražjih materialov na svetu! Svilena prevleka za vzglavnik s svojo gladko površino bo med drugim poskrbela tudi za ustrezno nego kože. Nekateri menijo, da lahko prispeva celo k upočasnjenemu staranju in nastanku gub. Ob stiku z obrazom povzroča manj trenja in manj zaležnin. Zaradi svojega prijetnega občutka pa nas tudi pomirja, kar pomeni, da zvečer lažje zaspimo. Svilena prevleka vpije manj vlage kot materiali z bolj grobo površino, kar pomeni, da bo vaša koža med spanjem ostala hidrirana.

 

Izbira pravega vzglavnika ni mačji kašelj. Tako kot pri izbiri vzmetnice je potrebno nakup dobro premisliti. Če pa potrebujete še kakšno informacijo več pred nakupom, vas vabimo, da si preberete še blog z naslovom Najboljši vzglavniki za vse primere.