Vse, kar morate vedeti o nakupu fotoaparata

Ko se odločite za nakup fotoaparata, se raziskovanje šele začne. Nakup je lahko čisto vsakdanja zadeva in ga opravite mimogrede, če potrebujete osnovni fotoaparat, s katerim se boste le malo pozabavali. Lahko pa se mu bolj posvetite in izberete pravo napravo, ki bo ustrezala vašim potrebam, zahtevam in seveda znanju.

 

Na kaj morate biti pozorni pred nakupom fotoaparata?

Pred nakupom morate dobro razmisliti in si odgovoriti na naslednja vprašanja:

 • Kakšno je vaše znanje fotografiranja ter koliko časa in energije boste investirali v razširjanje vašega znanja?
 • Koliko denarja ste pripravljeni investirati v fotografsko opremo?
 • Za kakšen namen boste uporabili ustvarjene fotografije?
 • Kakšni tipi fotoaparatov sploh obstajajo?
 • V čem se fotoaparati razlikujejo in na kaj biti pozoren?

 

Kakšno je vaše znanje fotografiranja ter koliko časa in energije boste investirali v razširjanje vašega znanja?

Najprej si kar iskreno odgovorite na vprašanje, ali imate vsaj malo talenta za fotografijo? Tudi če vaše znanje fotografiranja ni najbolj blesteče, vam lahko občasno uspe posneti fotografijo, ki vam je všeč in res dobro zajame dogajanje. Če nimate občutka za fotografijo, pa so ponavadi vaši prijatelji na zabavi precej nejevoljni, ko vas prosijo za spominsko fotografijo. Ampak tudi to naj ne bo ovira.

Če je želja po fotografiranju velika, se lahko vsega naučite in tudi pridobite občutek. Svetujemo vam, da v roke vzamete priročnik, ki vas bo najprej seznanil z osnovami. Da omenimo le nekaj najbolj res osnovnih točk za tiste, ki še nimate razvitega občutka:

 • Pri fotografiranju se ustavite in poglejte, kaj vse ste ujeli v objektiv. Pazite, da ste ujeli celoto, npr. da osebam niste odrezali nog, da drevo ni brez polovice krošnje ali da ste ujeli celotno goro pred seboj. To seveda velja za osnovno fotografijo, če ste se odločili izpostaviti detajle, pa pazite, da ujamete točno toliko, kot ste se namenili.
 • Pazite, da ste poravnali fotoaparat. Seveda obstaja na stotine programov za urejanje fotografij, a verjetno jih niste vešči uporabljati, zato se raje malo bolj potrudite in poglejte, ali je vaš motiv na fotografij, ki jo boste zajeli, naravnost. Pri stavbah se npr. lahko orientirate tako, da so okna poravnana s stranicami fotografije.
 • Če fotografirate ljudi, jim dajte kakšen napotek, kako naj se postavijo, ali pa se sami premaknite in poglejte, ali bi vam iz drugega zornega kota fotografija bolj uspela in bi bile osebe videti bolj naravno, lepše.
 • Bodite pozorni na svetlobo. Če vam sonce sveti direkt v fotoaparat, potem bodo verjetno objekti na fotografiji zatemnjeni, vse ostalo pa presvetljeno. Predlagamo, da celotno zadevo obrnete, da sonce prihaja vsaj iz strani. Za kreativno fotografijo je včasih sicer dobrodošlo fotografirati v sonce, a za kaj takšnega je že potrebnega malo več znanja in kakšen trik v rokavu. Najlepša svetloba za fotografiranje je sicer zjutraj ob sončnem vzhodu, poleti je svetlobe čez dan preveč in so fotografije prežgane, večeri pa zopet ponujajo lepšo svetlobo, saj zahod lepo osvetli objekte ali osebe, ki jih želimo fotografirati.

Sedaj poznate vsaj nekaj res grobih osnov. Vsekakor pa je pametno, da si preberete kakšen priročnik. Če nameravate vložiti v nov hobi veliko časa, potem predlagamo zmogljivejši fotoaparat, saj boste kmalu obvladali nastavitve, če pa že vnaprej veste, da nimate časa, pa kupite enostavnejšega.

Za ljubiteljsko fotografiranje in fotografiranje izključno zato, da imate shranjene spomine, je dovolj že navaden fotoaparat z osnovnimi funkcijami, o čemer bomo govorili tudi v nadaljevanju članka.

Koliko denarja ste pripravljeni investirati v fotografsko opremo?

Profesionalni fotografi imajo seveda opremo vredno kar nekaj tisočakov, medtem ko ljubiteljski fotografi brez težav že za manj denarja najdete primerno opremo zase.

Za kompaktni fotoaparat boste odšteli manj denarja, z njim pa lahko ustvarite že čisto solidne fotografije. Omogočajo že kar nekajkratne povečave, kakšna fotografija bo nastala, pa lahko vidite na zaslonu na zadnji strani fotoaparata, kar vam omogoča še lažji ogled in prilagajanje, da boste naredili boljšo fotografijo.

Če se nameravate resneje ukvarjati s fotografiranjem, veste, da se hitro učite in dobre fotografije izdelujete tudi že s kamero mobilnega telefona, potem vam svetujemo, da v fotoaparat investirate več denarja in ga kasneje, ko boste začutili željo po naslednji stopnji, še nadgradite z lečami in objektivi. Vsekakor pa novemu hobiju namenite čim več časa, saj boste z veliko vaje lahko kar hitro postali zares dobri.

Za kakšen namen boste uporabili ustvarjene fotografije?

Fotografije lahko:

 • Shranjujete zgolj na računalniku in diskih za vaše spomine in si jih le občasno ogledate
 • Ustvarjate fotoalbume in fotoknjige
 • Jih razvijate v različnih formatih in popestrite vaše stanovanje
 • Jih uporabljate za grajenje profila na socialnih omrežjih, npr. influencerji, podjetniki …
 • Jih prodajate na temu primernih spletnih straneh, npr. Shutterstock in podobno.
 • Začnete svojo novo kariero, torej fotografirate različne dogodke, družine, itd.

 

 

Pomembno je, da veste, kaj od fotografije želite, saj za preproste fotografije ne potrebujete profesionalne opreme za nekaj tisočakov. Za začetek nove kariere fotografa pa bo verjetno osnovni fotoaparat kar hitro premalo in je smiselno že na začetku vložiti nekaj več denarja, da ste preskrbljeni in da se naučite dobro uporabljati opremo.

Kakšni tipi fotoaparatov sploh obstajajo?

Izbirate lahko med različnimi fotoaparati, ki so lahko namenjeni zgolj zabavi ali resnemu fotografiranju. Poglejmo, kakšni tipi fotoaparatov obstajajo:

 • DSLR fotoaparati,
 • kompaktni fotoaparati,
 • brezzrcalni fotoaparati,
 • polaroidni fotoaparati,
 • športne kamere.

DSLR ali zrcalno refleksni fotoaparati

Kaj kratica sploh pomeni? DSLR pomeni Digital Single Lens Reflex, kar pomeni, da to ni eden tistih fotoaparatov, ki imajo zaslon na zadnji strani, na katerem vidite, kakšno fotografijo boste posneli, ampak gledate skozi iskalo. Da natančno vidite, kaj gledamo, vam pomaga refleksni zrcalni sistem. To pomeni, da je v iskalo fotoaparata nameščen sistem ogledal, v katerega pride slika z odsevanjem svetlobe iz objektiva.

Če potrebujete fotografije za razvijanje večjih dimenzij, potem morate izbirati fotoaparat z več megapiksli, da ne bodo vaše večje fotografije zrnate in prav to vam nudijo DSLR fotoaparati. Poleg tega so tudi hitri, imajo hiter zaklop in zagon, s pomočjo velikega števila funkcij jih lahko ročno upravljate, in kot smo že omenili, vidite, kaj točno kamera zajema.

 

 

Imajo pa tudi nekatere pomanjkljivosti, kot sta na primer velikost in teža, poleg kamere pa boste s seboj nesli tudi dodatke, kot so leče in različni dodatki, npr. luči in filtri. Sicer tega ne morete šteti za pomanjkljivost, saj s tem fotoaparat postane uporaben v vseh pogojih.

Sicer pa bi morda koga odvrnilo vzdrževanje, saj se na senzorju pogosto nabira prah. Kot za vsako težavo, se je z razvojem tehnologije našla rešitev tudi tokrat, in sicer samočistilni senzorji, za katere pa je treba odšteti malo več denarja.

Ker smo ravno pri denarju, tudi leče imajo lahko kar visoko ceno, tako kot tudi sami fotoaparati, katerim nasplošno sicer cene trenutno padajo.

Kot zadnjo pomanjkljivost izpostavimo še sistem za uporabo. V samo poznavanje fotoaparata in njegovo uporabo bo treba vložiti nekaj časa, da se spoznate z vsemi funkcijami, ki so vam na voljo. Čeprav vam na začetku ne bo najbolj enostavno, pa svetujemo, da vztrajate, saj smo prepričani, da boste trike hitro osvojili in boste tako ustvarjali čudovite in kakovostne fotografije.

Kompaktni fotoaparati

Za manj zahtevne uporabnike, ki fotografirajo le občasno, so dovolj že kompaktni fotoaparati. Predvsem so primerni zaradi enostavnega rokovanja, saj lahko fotografirate v samodejnem načinu, kar od vas ne zahteva naprednejšega znanja. To pomeni, da ne boste zapravljali časa z učenjem in da se fotografiranju ne rabite posebej posvečati, da bi ustvarili dobre fotografije.

So pa tudi praktični, saj so majhni in lahki, med drugim so tudi najcenejši med digitalnimi fotoaparati, kar prepriča marsikaterega uporabnika. To pa ni nujno dobra lastnost, saj ravno zaradi majhnosti in cenovne ugodnosti izgubijo na kvaliteti. Počasnejši so zaradi zaostanka zaklopa, imajo le en objektiv in zato ne ustvarjajo dobrih fotografij v slabih pogojih ali ponoči, niso namenjeni fotografiranju premikajočih objektov, torej športnikov, živali v teku, akcije, pa tudi nasploh v dobrih pogojih ne dosegajo tako dobre kakovosti fotografij kot DSLR fotoaparati.

 

 

Kljub vsemu dosegajo popolnoma zadovoljivo kakovost za občasnega fotografa, ki zgolj ustvarja spomine. So pa popolnoma primerljivi s fotoaparati na telefonih, zato jih morda lahko nadomestite kar s slednjimi, sploh, če se poglobite v nastavitve in se naučite kakšnega manjšega trika pri uporabi fotoaparata na našem telefonu.

Brezzrcalni fotoaparati

Ko smo pisali o DSLR kamerah, smo razlagali o prenosu slike preko zrcal in da prek iskala gledate, kakšno fotografijo boste posneli. Pri brezzrcalnih fotoaparatih pa je, kot pove že ime samo, ravno obratno. To so fotoaparati, ki imajo na zadnji strani nameščen zaslon, na katerem vidite, kakšno fotografijo boste posneli.

Vsekakor je to najlažji način, če niste vešči fotografiranja, saj se lahko tako za trenutek ustavite, si ogledate fotografijo, jo poravnate ali ujamete dele objektov, ki ste jih ponesreči odrezali. Tako fotografija nastane digitalno.

Sicer so tudi ti fotoaparati v višjem cenovnem rangu, lahko jim menjate objektive in dokupite ogromno dodatne opreme in so po ostalih lastnostih sicer podobni DSLR, razlika med njimi je torej samo v procesu nastanka fotografije.

Polaroidni fotoaparati

Polaroidni fotoaparati so tisti, ki prinesejo spomin na stare čase, ko je fotografija takoj prišla iz fotoaparata. V modernejših časih in med kupom tehnologije, je včasih takšna stara tehnologija, predelana v novo, pravi sveži vetrič za popestritev zabave ali drugega dogodka, o čemer smo že pisali na našem blogu o Polaroidnih fotoaparatih.

Kljub vsemu pa nekaj osnovnih lastnosti tovrstnih fotoaparatov: So majhni in lahki, zato se z lahkoto skrijejo v vašo torbo in jih odnesete s seboj kamorkoli. Za delovanje potrebujete baterije in film. Ker izdelujejo fotografije različnih velikosti, morate pred nakupom izbrati, kakšno velikost fotografij želite. Primer filmov pripenjamo tukaj.

Baterije ponavadi zdržijo kar nekaj časa in za eno zabavo jih boste zagotovo imeli dovolj. Vedno pa se je pametno opremiti z rezervo, tako pri baterijah, kot tudi pri lističih.

Instant fotoaparati imajo kar nekaj funkcij, med drugim tudi avtomatske nastavitve, za preprosto fotografiranje in nekaj filtrov. Z njimi lahko delate tudi selfije.

Ko pritisnete na sprožilec, se s pomočjo kemičnih procesov med barvami in prenosom barv vaša slika odtisne na listič iz filma in že po približno 12 sekundah je fotografija že v vaših rokah. In še kot zanimivost, fotografije ni treba stresati, kot to vidimo v filmih, saj je za čistost slike priporočeno, da jo držimo pri miru in le počakamo.

Športne kamere

Če ste pravi ljubitelj hitrosti, akcije in vsega, kar vključuje premikanje, potem boste morali poseči po zares dobrem fotoaparatu, ki deluje dovolj hitro, da vaše fotografije ne bodo zmazane, ali pa se boste morali odločiti za pravo športno kamero.

To delo sicer zmorejo opraviti tudi boljši fotoaparati, ampak so veliki in potrebujete dodatne leče, pa tudi težje z njimi fotografirate v ekstremnih razmerah, kot na primer pod vodo, v dežju, pri športih, kjer po zraku leti pesek, voda in ostalo. Pa tudi nemogoče jih je namestiti na čelado športnika, na avto in na ostala mesta, kjer vam športna kamera omogoča snemanje tudi med samo akcijo in točno kaj vidi športnik.

 

 

Najbolj znane med športnimi kamerami so GOPRO, ampak obstajajo tudi dostopnejše – cenejše opcije.

Kako se športne kamere kamere razlikujejo od drugih? V zelo majhnem ohišju, ki je večinoma tudi vodoodporno, skrivajo ogromno zmogljivosti, prav vse, kar potrebujete za kvalitetne fotografije v vseh pogojih. Presenečajo z dobrimi senzorji, z zelo zmogljivimi baterijami v tako majhnem ohišju, opremljene so tudi že z zasloni na dotik, ustvarjajo pa kakovostne, gladke posnetke.

Pri najboljših med njimi lahko izbirate med različnimi načini snemanja. Ustvarite lahko tudi stabilne in uravnane posnetke, saj naprednejše športne kamere že same med snemanjem uravnavajo sliko. Vsem je znano, kako poskakujoč posnetek nastane že med hojo, kaj šele med tekom ali pri večjih hitrostih, pa tudi pri adrenalinskih športih.

V čem se fotoaparati razlikujejo in na kaj biti pozoren?

Glavne razlike med fotoaparati so torej v zmogljivosti, ceni in načinu uporabe, najpomembnejše pri nakupu pa je, da veste za kaj boste fotoaparat uporabljali, ali se boste uporabe želeli še naučiti in se izboljšati v fotografiranju in seveda, koliko denarja želite nameniti svojemu novemu hobiju. Če bo fotografija postala vaš priljubljen hobi in ste pripravljeni odšteti več denarja za opremo, potem predlagamo nakup DSLR ali brezzrcalnega fotoaparata in potem lahko počasi odkrivate tudi dodatke, ki bodo vašemu stilu fotografiranja prišli prav.

Za manj pogosto uporabo in le osnovno znanje, pa bo dovolj kompaktni fotoaparat, ki ima lečo že vgrajeno, torej dodatnih ne kupujete in jih ne menjate, tudi nastavitve so večinoma avtomatske in ne potrebujete novih znanj. Razmislite le, ali v tem primeru res potrebujete fotoaparat, ali boste raje investirali v nakup boljšega telefona, ki vam bo omogočal tudi ustvarjanje fotografij podobne kakovosti.

Za popestritev pa torej predlagamo instant fotoaparate, ki so prava atrakcija, ker dobite fotografijo takoj.

Vsem športnim, akcijskim in hitrostnim navdušencem pa priporočamo nakup GOPRO kamere, saj je to najenostavnejši način za snemanje in fotografiranje, prilagojeno vašim hobijem.