Vse, kar morate vedeti o peki kruha

Kakšna je skrivnost peke kruha? Kakšni so triki za tako okusen in puhast kruh, da ga ni mogoče nehati jesti? Je pomembno, kateri pekač za kruh uporabimo? Vse to so vprašanja, s katerimi se je zagotovo srečal že vsak od vas, ki se je kadarkoli lotil peke kruha.

Peka kruha velja za enega izmed najbolj pomirjajočih in zadovoljivih kuharskih postopkov. Že sam vonj po sveže pečenem kruhu je vreden truda. V času pandemije se je praktično vsako gospodinjstvo lotilo peke svojega kruha. Če ste vi ena tistih izjem, ki se peke kruha loteva prvič, smo prepričani, da boste kmalu tudi sami navdušeni nad postopkom. Ko se boste naučili osnov, od mešanja do gnetenja in vzhajanja, boste kmalu začeli peči kruh kot iz najboljših svetovnih pekarn. Saj veste, kaj pravijo: vaja dela mojstra, če mojster dela vajo!

Da bo vsaka naslednja štruca kruha še boljša, smo za vas pripravili 8 nasvetov. Z upoštevanjem le-teh smo prepričani, da boste kaj hitro presegli svoja in tuja pričakovanja.

 

Okusen, hrustljav in puhast kruh

 

1.      Uporabite pravi kvas

Kvas je glavna sestavina, ki omogoči vzhajanje kruha in ga naredi puhastega. Kvas sestavljajo različne vrste glivic, imenovane kvasovke, ki proizvajajo encime. Encimi povzrčajo vretje oziroma fermentacijo.

V grobem obstajajo 3 vrste kvasa, in sicer:

  • sveži kvas,
  • suhi kvas (instantni ali aktivni) ter
  • tekoči kvas.

Večina domačih pekov najraje poseže po suhem instantnem kvasu, saj je preprost za uporabo. Ni ga potrebno namakati, ampak ga preprosto dodamo v ostalo zmes in nadaljujemo s pripravo. Poleg tega omogoča hitro in kakovostno fermentacijo.

Dodaten namig: 7g suhega instantnega kvasa ustreza 20g svežega.

 

2.      S soljo ravnajte previdno

Vsak kruh potrebuje nekaj soli, vendar nikakor ne želimo, da je kruh preveč slan. Glavni nasvet pri tem: manj je več!

Saj veste, kruh pogosto jemo z dodatki (sir, salame, namazi, maslo in drugo), ki že sami po sebi vsebujejo veliko soli. Tudi kadar imamo sladke dodatke na kruhu (med, marmelada) ne želimo, da bi bila slanost kruha premočna.

Za ravno pravo količino soli, svetujemo, da se držite recepta. Natančna kuhinjska tehtnica bo poskrbela, da boste natehtali točno toliko soli, kot je potrebno, zato se je zvesto poslužujte. Ko boste nekajkrat uspešno spekli kruh, pa boste lahko začeli dodajati sol tudi po občutku.

Dodaten namig: količino soli vpliva tudi na delovanje kvasa. Prevelika količina zavira delovanje kvasovk, zato kruh ne bo vzhajal tako, kot bi želeli.

 

3.      Vzemite si čas

Potrpežljivost je vrlina z razlogom! Najboljši rezultati so namreč doseženi, če boste testu dali čas, ki ga potrebuje, da vzhaja. V vmesnem času se lahko lotite drugih stvari.

 

4.      Poskusite različne moke

Kakovost moke lahko resnično vpliva na vašo štruco kruha. Različni tipi moke imajo različne lastnosti in posledično močno vplivajo na končni produkt.

Vsi smo že zasledili oznake TIP400, TIP500, TIP850 in podobno. Zelo malokdo pa ve, kaj te oznake pomenijo. Potem so tu še različne vrste mok; pšenična, ajdova, koruzna, gladka, ostra, posebna in še in še.

Pri domači peki najpogosteje uporabljamo pšenično moko. Pridobivamo jo z mletjem predhodno očiščene navadne pšenice. Kakovost pšenične moke in tudi njena namenskost sta odvisni od tehnološke kakovosti pšenice pa tudi od tehnološkega postopka mletja. Glede na način ali stopnjo mletja tako dobimo različne tipe moke:

  • belo moko (tip 400, tip 500),
  • polbelo moko (tip 700, tip 850),
  • črno moko (tip 1100, tip 1600) in
  • polnozrnato moko (tip 1800).

Oznaka tipa pomeni količino pepela v moki (višja številka pomeni večjo količino pepela in temnejšo barvo moke). Pepel ostane po sežigu organskih snovi v moki, kar pomeni da ob sežigu 100kg moke dobijo 500g pepela in moka je označena s TIP500. Številka tipa nam pove tudi, koliko hranilnih snovi vsebuje moka – nižja kot je številka, več hranilnih snovi je bilo odstranjenih v postopku pridobivanja moke.

 

5.      Razmislite o vitaminu C

Dodatek vitamina C krepi gluten v moki, ki pripomore k boljšemu in hitrejšemu vzhajanju testa. To je še posebej pripročljivo, če uporabljate polnozrnato moko in želite speči kruh v pekaču. Zmesi lahko dodate le majhen ščepec Vitamina C v prahu. Dobro lahko učinkuje celo dodatek limoninega in pomarančnega soka.

Če boste pustili testo vzhajati dolgo časa, potem dodatek vitamina C ni potreben.

 

6.      Vaja dela mojstra

Gnetenje testa za kruh zahteva vajo. Večkrat ko ga boste pripravljali, boljši občutek zanj boste imeli. Testo mora namreč biti elastično in nelepljivo. Če se vam zdi lepljiv ob gnetenju, ga lahko pustite stati dodatnih 10 minut. Sčasoma bo postalo lažje!

 

Gnetenje testa zahteva vajo

 

7.      Predolgo vzhajanje ni nujno koristno

Čas vzhajanja se razlikuje glede na recept in temperaturo v prostoru, vendar v povprečju naj bi bil čas vzhajanja med 1 uro in uro in pol. Če ga boste pustili vzhajati dlje, bo testo ponovno upadlo. Testo se bo napolnilo z ogljikovim dioksidom, ki nastane ob postopku fermentacije, in uplahnilo. Držite se predvidenega časa!

Če želite testo zaradi praktičnih ali drugih razlogov pustiti vzhajati dlje časa (čez noč, medtem ko ste v službi), ga postavite na hladno. Na nižjih temperaturah poteka postopek fermentacije precej počasneje. Preden sga začnete gnetiti, pa ga dajte na toplo, da se ogreje in dobi nazaj svojo elastičnost.

 

8.      In ne pozabite …

Ročna priprava kruha in njegovo gnetenje je lahko zelo terapevtsko. Ko boste prvič zagrizli v svoj puhast hlebec, pa boste občutili tudi neverjeten občutek doseženosti.

 

Pekač za kruh za lažjo in hitrejšo peko kruha

 

Da bo priprava lažja, uporabite kvaliteten pekač za kruh. Aparat za peko kruha nudi namreč vse posebne funkcije in programe, ki jih želite imeti na voljo ob peki kruha. Tehnologija je namreč na svetu, da nam olajša življenje. Če pa vas zanima, brez katerih malih gospodinjskih aparatov v kuhinji ne gre, preberite to blog objavo.