Zakaj izbrati sušilni stroj s toplotno črpalko?

Marsikatero gospodinjstvo si danes ne predstavlja več življenja brez sušilnega stroja. Sušilni stroj je odlična rešitev za hladne dni, ko sušenje perila na zraku ni več mogoče, prav tako pa znatno zmanjša kup za likanje in prihrani obilico časa. Če želite poleg dragocenih minut privarčevati še kaj drugega, potem bo prava izbira nakup sušilnega stroja s toplotno črpalko.

Kako deluje sušilni stroj s toplotno črpalko?

Za lažjo predstavo, katere prednosti nudi sušilni stroj s toplotno črpalko, si najprej oglejmo, kako deluje tisti brez nje. Večina običajnih sušilnih strojev je kondenzacijskih. Ti za segrevanje zraka uporabljajo električni grelec, za ohlajanje pa okoliški zrak. Perilo sušijo s stalnim dovajanjem toplega zraka, pri čemer nastaja vlaga, ki se zbira v posebnem rezervoarju. Električna poraba je zato pri tej vrsti strojev nekoliko višja.

Večinoma so tudi sušilni stroji s toplotno črpalko kondenzacijski, vendar pa pri svojem delovanju uporabljajo konstantno temperaturo, ki ne presega 50° Celzija. Zaprt krožni sistem omogoča, da se zrak s pomočjo toplotne črpalke segreje hitreje, pri čemer je močno zmanjšana izguba toplote. Da sušilni stroj doseže prenos vlage iz perila v zrak, je potrebna sprememba temperature zraka. Prevzem vlage iz perila je mogoč s pomočjo toplega zraka, ki ima nizko relativno vlažnost. Za izločanje vlage iz zraka pa je nato potrebno njegovo ohlajanje. Izločena vlaga se tekom sušenja zbira v posodi, medtem ko sušilni stroj preostali zrak reciklira in uporablja naprej. Na ta način je zagotovljen večji prihranek električne energije, ki se pri nekaterih modelih razlikuje celo za polovico v primerjavi z navadnimi kondenzacijskimi sušilnimi stroji.

Več o prednostih sušenja v sušilnih strojih s toplotno črpalko Gorenje si lahko ogledate v spodnje video posnetku:

Večja učinkovitost in popolna nega perila

Kot smo že omenili, sušenje perila v sušilnem stroju je precej bolj enostavno in hitrejše kot sušenje na prostem. Ker sušilni stroji s toplotno črpalko sušijo perilo pri nižjih temperaturah, so oblačila bolj negovana in zaščitena. Večina novejših sušilnih strojev s toplotno črpalko pa ima celo dodatne programe, ki čas in temperaturo sušenja prilagodijo glede material. To je še posebej koristno pri sušenju občutljivega perila, bluz, srajc in drugih oblačil iz finih tkanin.

Popolna nega perila iz različnih materialov

Višja cena, večji prihranki

Morda vas bo od razmisleka o nakupu sušilnega stroja najprej odvrnila nekoliko višja začetna cena naprave. Vendar pa morate vedeti, da vsakomesečni prihranki energije to razliko hitro upravičijo. Hvaležen pa vam ne bo le račun za elektriko, temveč tudi vaše perilo, ki bo zaradi kakovosti sušenja imelo daljšo življenjsko dobo. Oglejte si našo ugodno ponudbo sušilnih strojev s toplotno črpalko in izberite svojega za vaše gospodinjstvo.