Zakaj za likanje izbrati likalno postajo?

Likanje sodi v skupino tehnično bolj zahtevnih gospodinjskih opravil. Samo pomislite na gube, ki ste jih pridobili na srajci zaradi nepazljive uporabe likalnika, ali pa na zažgano tkanino, ki je nastala med zvonjenjem in iskanjem telefona. Uporaba navadnega likalnika lahko povzroči marsikateri siv las, zato je vredno razmisliti o nakupu likalne postaje, ki naredi likanje veliko bolj enostavno.

S parno postajo postane likanje preprostejše, tkanine pa ostanejo dlje časa kot nove. Mnogi proizvajalci likalnih postaj pri njihovem razvoju namenjajo posebno pozornost kakovosti vlaken in njihovi zaščiti. Seveda pa varnost pri negi perila ni edino, čemur sledijo tehnologi različnih blagovnih znamk. Enostavna uporaba s hitrimi in brezhibnimi rezultati je prav tako vse bolj pomembna.

Likalna postala Electrolux siva

Ali zares potrebujem parno postajo?

Za razliko od navadnih likalnikov vam likalna postaja omogoča likanje z večjo količino pare pri višji temperaturi. Pri parni postaji je namreč rezervoar za vodo veliko večji kot pri ročnem parnem likalniku, zato lahko likate tudi do več ur skupaj.

Likalna postaja Philips likanje srajce

Parna postaja bo prava izbira za vse:

 • ki želite imeti popolno zlikana oblačila,
 • ki morate likati večje količine perila,
 • ki imate v omari veliko oblačil iz občutljivih tkanin,
 • ki se želite znebiti trdovratnih gub,
 • ki želite ohranjati videz oblačil dlje časa kot nov.

Skoraj vsi svetovno znani proizvajalci vam danes zagotavljajo parne likalne postaje z različnimi vgrajenimi tehnologijami, ki poskrbijo za profesionalne rezultate. Tako se lahko za vedno poslovite od likanja srajc v čistilnici. Likanje z likalno postajo vam bo poleg živcev prihranilo tudi dragoceni čas. Paziti boste morali le, da s parno postajo likate na likalni deski, ki je prilagojena za uporabo parne postaje.

Likalna postaja Braun črne barve

Kakšno likalno postajo izbrati?

Preden se lotite samega nakupa, določite kriterije, ki so vam pri likanju najbolj pomembni. Recimo, da se za likanje perila odločate predvsem iz higienskih razlogov. Potem bodite pozorni na to, da vam parna postaja v prvi vrsti to zagotavlja. Poiščite tako s posebno tehnologijo za odstranjevanje bakterij med likanjem.

Kaj je še dobro upoštevati pri nakupu?

 • Prevleka likalne plošče – od tega je odvisno drsenje likalnika in njegovi rezultati,
 • izpust pare in tlak – čim večji izpust in tlak vam omogočata boljše rezultate pri likanju,
 • moč naprave – večja moč pomeni večjo zmogljivost,
 • velikost zbiralnika za vodo – večja posoda pomeni manj izgubljanja časa z dolivanjem vode,
 • teža likalnika – lažji likalnik je bolj okreten,
 • dolžina kabla – daljši kabel omogoča večje premike med likanjem,
 • velikost naprave – likalne postaje so navadno dvakrat večje od klasičnih likalnikov, zato razmislite, koliko prostora imate na voljo za shranjevanje.
 • Nasvet: Dobre parne postaje delajo z močjo 2000 W, imajo plošče iz nerjavečega jekla, konstanten izpust pare vsaj 150 g/min, samočistilni sistem in prozoren kotliček s prostornino najmanj 1,3 litra.

Likalna postaja Tefal na likalni deski

Nakup likalne postaje

Seveda je izbira parne postaje odvisna tudi od proračuna, ki ga imate na razpolago za nakup. Harvey Norman vam ponuja učinkovito likalno postajo Gorenje že za 149,99 €. Če ste v parno postajo pripravljeni investirati več, potem boste lahko izbirali tudi med likalnimi postajami Tefal, Braun, Electrolux in Philips. Za katerokoli likalno postajo se boste odločili, smo prepričani, da bo odločitev prava. To boste videli takoj, ko boste svoj parni likalnik s kotličkom zamenjali za pametno likalno postajo.