Odkrijte umetnost kuhanja na prostem z žari Everdure by Heston Blumenthal

Eden največjih kuharskih revolucionarjev 21. stoletja, Heston Blumenthal, je v kolaboraciji z avstralskim podjetjem Everdure ustvaril linijo visoko kakovostnih žarov za vse ljubitelje peke na prostem. Novi žari so rezultat njegovega tesnega sodelovanja z Everdurovimi oblikovalci in inženirji, zato jih odlikuje kopica oblikovalskih detajlov in tehnoloških novosti.

Linijo sestavlja pet različnih stilsko dovršenih modelov. Največji med njimi je žar HUB, primeren za pripravo hrustljavega odojka, medtem ko je prenosni žar CUBE najmanjši v skupini in omogoča uporabo praktično kjerkoli.

 

Slavni mojster kuharskih inovacij

Če ljubiteljem vrhunske kulinarike rečete, naj vam naštejejo nekaj imen najboljših svetovnih chefov, boste med njimi prav gotovo našli tudi Hestona Blumenthala. Ta s svojim delom v svetu gastronomije navdušuje množice že več kot 20 let, zato letošnja nagrada Diners Cluba za življenjsko delo, v sklopu The World’s 50 Best Restaurants, ni naključje.

Blumenthal je znan po svojem nekonvencionalnem pristopu do kuhanja. Nikoli ne kuha po receptih, ampak pravi, da vse dela po občutku. Pri pripravi jedi uporablja različne kuharske tehnike, veliko od teh jih je izumil sam. Njegovo kuhanje je mogoče primerjati celo z gledališkim nastopom, kar je verjetno razlog, da je sodeloval v številnih televizijskih oddajah, ki so bile predvajane po celem svetu.

V domači Veliki Britaniji je leta 1995 odprl svojo prvo restavracijo, The Fat Duck, ki ima danes po njegovi zaslugi tri Michelinove zvezdice. Odprtju prve so nato sledile še druge restavracije: Dinner by Heston London, Dinner by Heston Melbourne ter The Hind’s Head, Bray.

Za izjemne dosežke v britanski gastronomiji mu je njeno veličanstvo, kraljica Elizabeta II., podelila častno priznanje. S kraljevskim okoljem pa je slavni chef povezan tudi po drugi poti, saj je namreč član Kraljeve družbe kemikov in Kraljeve akademije za kulinarično umetnost. Ja, Heston Blumenthal ni običajen mojster, s svojim delom mu uspeva premikati meje tradicionalne kuhinje, zato je navdih za mnoge generacije profesionalnih in domačih kuharjev.

Kjer je dim, je tudi žar

Nova linija žarov Everdure by Heston je sestavljena iz petih različnih modelov vrhunske kakovosti. Ekipa strokovnjakov avstralskega podjetja Everdure, ki poleg žarov proizvaja tudi izdelke bele tehnike za kuhinjo, je Blumenthalu pomagala z oblikovalskimi in tehničnimi nasveti. Kot rezultat njihovega sodelovanja so nastali oblikovno dovršeni in tehnološko napredni žari, ki so preprosti za uporabo tudi za novince v kuhanju na prostem. Ob lansiranju žarov Everdure by Heston je njihov idejni oče, Heston Blumenthal, povedal: »Več kot 20 let sem se učil, kako iz sestavin dobiti najboljše. To znanje sem uporabil tudi pri oblikovanju nove linije žarov, ki bi jo lahko poimenovali celo “Žari s tremi Micelinovmi zvezdicami”.«

 

Pet različnih modelov

Največji v skupini je žar na oglje HUB, ki ima vgrajen električen gumb za hiter vžig, tako oglje hitreje zagori, žar pa je pripravljen za peko v pičlih desetih minutah. Njegov vrtljivi sistem omogoča, da na njem pripravite vse od manjšega piščanca pa do 40 kilogramov težkega odojka. V spodnjem delu žara je priročna omarica, kjer lahko shranjujete različne potrebščine za peko.

Naslednji v liniji je žar na oglje z električnim vžigom FUSION. Gre za žar, ki ima enak način vžiga kot Hub, ter je prav tako pripravljen v desetih minutah. Z njegovim vrtljivim sistemom lahko pripravljate meso s težo do 15 kilogramov.

Najmanjši izmed šesterice je prenosni žar na oglje CUBE. Izdelan je iz lahkega in trpežnega jekla s prevleko, ki je odporna proti visoki temperaturi. Za lažje prenašanje okoli ima kovinske ročaje, poleg pa sta priloženi še bela posoda za shranjevanje in deska iz bambusa. Na voljo je v štirih različnih barvah.

Tu sta še plinska žara FURANCE (s tremi gorilniki) in FORCE (z dvema gorilnikoma), ki sta za uporabo pripravljena v zgolj petih minutah. Jedi lahko pripravljate tudi pod pokritim pokrovom, če tako želite. Oba modela sta v štirih modernih barvnih odtenkih in imata snemljive noge, da se sam žar lažje shranjuje.

Želite poskusiti Hestonov cheeseburger?

Le kdo ne bi želel uživati v okusnih kulinaričnih presežkih Hestona Blumenthala? A če se že odločite za obisk ene od njegovih znanih restavracij, boste veliko časa porabili že za samo načrtovanje. Potem pa morate dodati še čas, ki ga boste porabili za potovanje. Zato smo mi našli zelo preprosto rešitev, ki je ugodnejša, hitrejša in še vedno Blumenthalova. Tu je recept za pomladni Hestonov Cheesburger!

Sestavine: 

 • 50 g kečapa
 • 75 g majoneze z manj maščobe
 • 2 čajni žlički gorčice
 • 4 goveje pleskavice za burger
 • 1 čajna žlička olivnega olja
 • 4 rezine sira
 • 4 narezane kumarice
 • 4 žemljice
 • 2 narezana češnjeva paradižnika
 • 1 mala narezana čebula
 • 2 mala solatna srčka, razdeljena po listih

Priprava:

 1. Najprej pripravite omako. V posodi zmešajte kečap, majonezo in gorčico.
 2. Vsako pleskavico natrite z olivnim oljem in jih nato popecite na žaru. Pri tem je potrebno meso obračati na vsake 15-20 sekund.
 3. Ko so pleskavice pečene, jih po vrhu obložite z rezinami sira. Na žaru jih pustite še nadaljnjih 15 sekund, da se sir dodobra stopi.
 4. Pleskavice nato poberite z žara in pustite, da počivajo.
 5. Nato na žar položite narezane kumarice in jih pecite 90 sekund, da postanejo lepo zapečene.
 6. Na spodnji del žemljice položite pleskavice s sirom. Nanje dajte rezine paradižnika in čebule. Sledijo solatni listi, rezine kumaric in omaka. Vse skupaj pa prekrijte z zgornjim delom žemlje.