Kaj je pomembno pri nakupu televizije?

samsung qled 8k televizor

Nakup nove televizije predstavlja izziv, na katerega se je treba dobro pripraviti. Ker so na trgu na voljo številne televizije, nad katerimi se človek zlahka navduši, nakup terja resen razmislek in upoštevanje ključnih potreb in navad uporabnika, nenazadnje pa tudi prostorskih zmožnosti. Pri nakupu vam zagotovo lahko pomagajo tudi izkušeni svetovalci v naših trgovinah, vendar pa je kljub temu priporočljivo, da tudi sam poznate ključne parametre, ki vplivajo na optimalno izbiro naprave za vaše individualne potrebe.

Kdaj je čas za nakup nove televizije?

Potreba po nakupu nove televizije se običajno pojavi, ko se stara pokvari, ko potrebujemo dodatno televizijo ali ko stara ne zadošča več našim uporabniškim potrebam. Morda pa si samo želimo večjo televizijo, boljšo sliko ali hrepenimo po večji izbiri različnih funkcij, ki jih nudijo novejše televizije. Ne glede na to, kaj je razlog za odločitev za nakup nove televizije, naj bo ta kar se da premišljena. V nadaljevanju vam predstavljamo, kateri so ključni parametri pri izbiri nove televizije.

Kakšno velikost televizije izbrati?

Odločitev o tem, kakšno velikost televizije je pametno izbrati, je v prvi vrsti odvisna od želja, potreb in zmožnosti vsakega posameznika, v nadaljevanju pa vsekakor tudi od nekaterih drugih pomembnih elementov, ki vplivajo na kakovost prikazane slike na zaslonu, posledično pa tudi na dobro počutje in zadovoljstvo gledalca. Oddaljenost gledalca in optimalna velikost televizijskega zaslona sta tesno povezani: če sedimo preblizu televizije, lahko pri slabših zaslonih opazimo, da je slika nekoliko kockasta, kadar pa sedimo predaleč, se zgodi, da izgubimo podrobnosti.

Za začetek lahko na hitro naredite preprost izračun najbolj primerne diagonale zaslona: dvakratna velikost izbrane diagonale zaslona predstavlja priporočeno razdaljo, na kateri naj bi sedeli ob gledanju televizije. Če boste televizijo gledali z razdalje treh metrov, bi bila optimalna velikost vašega sprejemnika 164 cm (65”). Seveda pa v praksi le ni vse tako preprosto.

Samsung televizorji

Danes je nakup precej bolj kompleksen, saj je izbira velikosti precej pestra. Kupci lahko izbiramo kakovostne televizije različnih priznanih proizvajalcev z diagonalo zaslona od 56 (22”), pa vse do 215 cm (85”). Kakovost slike pa je povezana s kar nekaj dejavniki, ki jih bomo še bolj natančno razdelali v nadaljevanju.

Velikost televizijskega sprejemnika torej določa diagonala TV-zaslona. Vendar pa je zmotno splošno prepričanje, da so največje televizije vselej tudi najboljša izbira. Slednje je odvisno predvsem od kakovosti vira, zagotovo pa tudi od razdalje: če boste z majhne razdalje gledali SD-signal na velikem zaslonu, vam bo »kockasti« videz slike vse prej kot v zadovoljstvo. Pri ogledu FHD- ali UHD-signala pa drži, da pravzaprav noben zaslon ne more biti prevelik.

Kaj boste izbrali, je odvisno predvsem od namena vašega izbranega TV-sprejemnika. Če bo vaša naprava namenjena večinoma le ogledu TV-programa v SD-kakovosti, si temu primerno izberite tudi optimalno velikost sprejemnika. Za ta namen je predvsem v smislu kakovosti slike mnogo bolje izbrati nekoliko manjši zaslon. Če pa boste gledali televizijo večinoma preko signalov FHD oziroma UHD, pa HD-filme in igrali igre ter brskali po spletu, potem je za vas zagotovo optimalen večji zaslon.

Kaj vse vpliva na kakovost slike?

Kakovost slike je dejavnik, ki bi ga morali pri izbiri televizijskega sprejemnika uvrstiti na prvo mesto. Kakovost slike je odvisna od štirih ključnih dejavnikov:

 • kakovosti gibanja slike oziroma osveževanja slike,

 • barvnega kontrasta,

 • ločljivosti zaslona in

 • odsevnosti zaslona.

Kakovost gibanja slike

Prvi dejavnik je torej kakovost gibanja slike oziroma osveževanja slike, ki je izraženo v herzih (Hz). Večje kot je število herzov, bolj tekoče in kakovostne slike bomo deležni pri hitrih posnetkih. Kaj pa to pomeni v praksi?

 • 50–100 Hz je nekako osnovna kakovost, ki je primerna za običajno gledanje televizije. Zadostuje za informativne in dokumentarne oddaje, serije in filme.

 • 400–800 Hz zagotavlja višjo kakovost gibanja slike, predvsem pri hitrih posnetkih, zato je priporočljiva za zahtevnejše ljubitelje filmov in za igranje iger.

 • 1.000 Hz+ osveževanje pa ponujajo najbolj prestižne televizije, ki dajejo poudarek predvsem na brezhibno kakovost slike. Ogled filma, dokumentarca, najljubše serije ali igranje iger še nikoli ni bilo tako hiperrealistično kot na tem zaslonu.


Na kakovost slike posredno vplivata tudi kot gledanja in razdalja, s katere gledamo televizijo. Horizontalni kot gledanja (kar pomeni, da sedimo naravnost pred televizijskim zaslonom) zagotavlja najboljšo izkušnjo. Na ta način nam zaslon enakomerno pokriva celotno vidno polje. Standard dopušča kot 40° oziroma manj, če je mogoče. Za vertikalni kot gledanja velja, da naj bi bil televizijski zaslon poravnan z vidnim poljem oziroma maksimalno 15° višje od našega pogleda.

Barvni kontrast

Drugi pomemben dejavnik, ki pogojuje kakovost slike, je tudi kontrast. Stopnjo kontrasta slike najbolje vidimo ob primerjavi črne barve med različnimi modeli TV-sprejemnikov. Najboljši kontrast imajo tiste televizije, ki prikazujejo črno sliko popolnoma črno. Naprave s slabšim kontrastom bodo namreč prikazovale črno barvo na zaslonu sivkasto črno.

Sony OLED kontrast

Najboljši kontrast imajo OLED (organic light-emitting diode) televizije, saj za osvetljevanje slike ne uporabljajo dodatnih LED-diod. Ključnega pomena je tudi kakovost prikazanih barv, saj je zelo pomembno, kako realistične so videti barve na zaslonu. Kakovostna televizija mora zagotoviti čim širši spekter in globino barv. Tudi tukaj so daleč najboljši OLED-zasloni. OLED-televizije zagotavljajo najboljšo vizualno izkušnjo tudi pri gledanju pod različnimi koti, vendar pa se uvrščajo med dražje naprave. Zaslone z LED- (light-emitting diode) in QLED- (quantum-dot diode) tehnologijo pa sestavljajo male diode torej posamezne napravice, ki žarijo ob premikanju elektronov. Uporabljajo se v sinergiji z LCD-tehnologijo, kjer skrbijo za osvetljavo. V bistvu gre za LCD-televizije, ki uporabljajo tudi LED-tehnologijo. LED-televizije kot take ne obstajajo! Ker s kraticami LED in LCD neredko prihaja do nejasnosti, bodite pri nakupu pozorni na nepotrebno zavajanje.

Panasonic OLED televizor

HDR (High Dynamic range)

V zadnjem času je vse bolj pomembna tudi funkcionalnost HDR, ki omogoča prikaz slike z večjim dinamičnim razponom kontrasta in s širšim barvnim spektrom. To pomeni, da je večja globina v sliki tudi v črninah, da so najsvetlejši deli še bolj briljantni, obenem pa lahko vidimo več nians barv. To nima nobene zveze s samo ločljivostjo zaslona in signala, kljub temu pa je dobra HDR slika veliko bolj kakovostna kot tista s standardnim dinamičnim razponom (SDR). Seveda so za pravilen prikaz HDR slike potrebni določeni pogoji, in sicer: izvor mora vsebovati HDR podatke in pa sam TV sprejemnik mora podpirati prikaz slike v HDR. Nekaj izvorov slike HDR najdemo lahko na spletu, tako pri plačljivih storitvah pretakanja videa na zahtevo, kot sta npr. Netflix in Amazon Prime Video, kot tudi na YouTubu. Najbolj kakovosten vir HDR posnetkov so Ultra HD Blu-ray diski, ki jih lahko predvajamo z Ultra HD Blu-ray predvajalnikom.

Od HDR formatov pa sta najbolj kakovostna Dolby Vision in HDR10+, ki omogočata dinamično prilagodutev kontrasta in barv gelde na posamezen prizor v filmu ali celo glede na posamezno filmsko sličico.

Pozornost velja nameniti tudi ločljivosti zaslona

Pomemben parameter pri izbiri televizije je še ločljivost zaslona. Ločljivost opredeljuje pomen slikovnih procesorjev pri ustvarjanju kakovosti slike na zaslonu. Izražena je v slikovnih točkah. Poznamo več vrst ločljivosti: 8k – ločljivost Ultra HD, 4k-ločljivost Ultra HD, Full HD, HD in SD.

8K ločljivost

Poglejmo si ključne razlike:

 • 8K-televizija je na trgu popolna novost. 8K ločljivost je 4-krat bolj podrobna kot 4K UHD in 16-krat bolj podrobna kot Full HD. 33 milijonov slikovnih točk nudi tako podrobno sliko, da posameznih slikovnih točk dejansko ne vidite.

 • 4K-televizija se ponaša z ločljivostjo 3.840 x 2.160 slikovnih točk. To pomeni, da 4K-televizija lahko prikaže 4-krat več slikovnih točk kot FULL HD in tako dobimo izredno čisto in detajlov polno sliko.

Zanimivost: Televizij, dolžine slike 4.096, še ne ponujajo, toda zaradi preprostejšega poimenovanja nosijo oznako 4K. 4K-resolucijo poznamo v dveh različicah, in sicer pri 4K-televizijah pomeni, da je horizontalna dolžina slike 3.840 slikovnih pik, pri kinematografskih projektorjih pa je horizontalna dolžina slike 4.096 slikovnih pik in je za zdaj v uporabi izključno pri projektorjih. Pri nakupu nove televizije naj vas torej nikar ne zmedeta oznaki 4K in ULTRA HD, ker gre v bistvu za isto stvar in je hkrati trenutno tudi najboljše, kar lahko dobite.

 • FULL HD – (1.080 p) trenutno velja za najbolj razširjeno in nekakšno standardno ločljivost, ki je na voljo pri sprejemnikih z diagonalo nad 101 cm (40”).

 • HD – (720 p) televizije zagotavljajo kakovostno sliko HD-ločljivosti. HD-ločljivost je prisotna predvsem pri manjših televizijah z diagonalo od 60 (24”) do 82 cm (30”).

 • SD – (480 p) je standardna ločljivost, v kateri je predvajana večina standardnih televizijskih vsebin, ki pa so večinoma že na voljo tudi v HD-resoluciji.

Ukrivljen ali raven zaslon?

Ukrivljen zaslon

Namen ukrivljenih zaslonov je minimaliziranje odsevnosti in posledično boljša slika. Kontrasti so boljši, izrazitejši pa je tudi občutek globine, kar gledalcu daje občutek, da je potopljen v vsebino, ki jo gleda. Priporočamo, da si pred odločitvijo za izbiro ukrivljenega zaslona vzamete čas in takšno televizijo preizkusite. Razmislite tudi, kam boste televizijo postavili, saj je montaža ukrivljenega zaslona na steno mnogo kompleksnejša, obenem pa je lahko ukrivljenost zaslona pri montaži na steno tudi moteča in neestetska.

Kaj je SMART TV?

Hisense smart tv

Smart TV oziroma pametne televizije so naprave, ki imajo vzpostavljeno povezavo z internetom in uporabniku omogočajo brskanje in ogled internetnih vsebin na televizijskem zaslonu, brez priklapljanja dodatne naprave (npr. računalnika) preko HDMI-kabla. Pametna televizija je na nek način že računalnik, saj omogoča namestitev različnih aplikacij, igranje iger in ogled multimedijskih vsebin preko brezžične povezave, z njim pa lahko povežemo tudi druge naprave, kot so telefoni in tablice ter enostavno upravljamo z njegovimi funkcijami kar preko teh naprav. Pametne televizije ponuja danes že večina proizvajalcev televizijskih sprejemnikov po dostopnih cenah.

Več o pametni televiziji preberete tukaj.

Katerega proizvajalca izbrati?

Ko sprejmete odločitev glede vseh funkcij in zmogljivosti, ki jih pričakujete od svoje nove televizije, morate izbrati še proizvajalca. Vsak od njih nam poskuša ponuditi tudi nekaj svojega, specifičnega, po čemer se morda lahko nekoliko razlikuje oziroma odstopa od drugih konkurentov na trgu.

Sony OLED televizor

V trgovinah Harvey Norman in na spletu lahko izbirate med različnimi proizvajalci in različnimi cenovnimi razredi, glede na diagonalo zaslona, energijski razred, tehnologijo, kakovost slike in vrsto pametne televizije. Izbirajte med znamkami Philips TV, Samsung TV, LG TV, Sony TV, Panasonic TV, Toshiba TV, Hisense TV in Finlux TV, ki se združujejo v široko ponudbo televizij za vsako dnevno sobo.

Samsung, Philips in Sony so ponudniki, ki absolutno prednjačijo v ponudbi najnaprednejših televizij na trgu. Samsung televizijski sprejemniki uporabljajo novo QLED-tehnologijo, ki zaradi visoke svetilnosti omogočajo odlično prikazovanje HDR-vsebin ter imajo dober kontrast in jasnost slike. Philips Ambilight televizijski sprejemniki omogočajo unikatno ambientalno nastavitev svetlobe v ozadju sprejemnika, na voljo pa so tudi v OLED-tehnologiji. Tudi Sony Bravia OLED televizije ponujajo neprimerljivo kakovost slike, izjemne detajle, realistično sliko ter boljšo teksturo in sliko. V primerjavi z marsikatero drugo televizijo je lahko televizija z OLED-tehnologijo veliko bolj učinkovita tudi pri prikazovanju HDR-vsebin.

Vsi našteti televizijski sprejemniki se dobro izkažejo glede razmerja med kakovostjo in ceno, imajo pa tudi pameten, praktičen in zelo odziven Smart TV sistem.

V Harvey Normanu pa vam bomo pomagali najti tudi pravi univerzalni daljinec, stenski nosilec, TV-anteno ali kakšen drug nepogrešljiv dodatek za vaš televizijski sprejemnik. Preberite več o dodatkih za TV.

Ne glede na to, kakšne so vaše želje in katero televizijo boste izbrali, naj cena nikakor ne bo edini in ključni dejavnik pri končni izbiri – omogočamo vam nakup televizije na obroke, zato si lahko brez skrbi izberete televizijski sprejemnik, ki si ga zares želite in boste v njem uživali še mnogo let!

Primerjava
Vaš seznam za primerjavo je prazen.