Kako izbrati pravi

osebni računalnik?

Osebni računalnik je danes nepogrešljiva, pravzaprav že praktično nujno potrebna oprema vsakega gospodinjstva, še posebej v družinah, kjer so šoloobvezni otroci. Danes na njem vse več opravil opravljamo tudi odrasli – nakupujemo, plačujemo položnice, načrtujemo, komuniciramo in se tudi sproščamo.

Hišni računalnik je doma največkrat stacionarni računalnik, ki je namenjen izpolnjevanju številnih pričakovanj in vsakdanjih zahtev tako domačih uporabnikov. Za razliko od prenosnih računalnikov, ki so prilagojeni za preprosto prenašanje in jih je mogoče uporabljati na različnih lokacijah, je stacionarni računalnik primerna izbira predvsem za uporabo kot glavni družinski računalnik ali v večjih organizacijah, kjer se lahko posamezne stacionarne računalnike (delovne postaje) med seboj poveže v mreže. Za osebne računalnike se pogosto uporablja tudi ustaljena kratica - PC računalniki (Personal Computer), ki smo jo, kot številne druge pogovorne izraze in poimenovanja, prevzeli iz angleščine.

Stacionarni ali namizni računalniki danes omogočajo visoko produktivnost, zanesljivost in zmogljivost različnim zahtevnim uporabnikom, igričarjem, spletnim razvijalcem in oblikovalcem. Odlikuje jih tudi dolga življenjska doba, zato se odlično obnesejo kot izbira za zasebno uporabo v domačem okolju, kjer jih uporablja večje število uporabnikov.

Po drugi strani nam prenosni računalniki omogočajo več svobode, saj jih lahko uporabljamo vsepovsod – doma, v pisarni, na sestankih in tudi na potovanju. Danes vse bolj prevzemajo funkcijo prenosne pisarne in omogočajo dostopanje do spleta in podatkov kjerkoli ter kadarkoli. So lahki, majhni in za povprečne uporabnike večinoma tudi dovolj zmogljivi. Za zahtevnejše uporabnike pa obstajajo zmogljivejše različice, ki so pravi stroji v obliki majhnih, prenosnih naprav.

Kakšen namizni računalnik izbrati?

Pri nas imamo na voljo računalnike in računalniško opremo različnih priznanih blagovnih znamk. Poskrbljeno pa je tudi za tiste, nekoliko bolj zahtevne, ki potrebujejo različne dodatne računalniške komponente, s katerimi lahko svoj namizni računalnik nadgradijo in izboljšajo. V poplavi ponudbe tako nakup računalnika od uporabnika terja tudi tehten razmislek, predvsem v smislu namena, za katerega bo izbrani računalnik večinoma uporabljal.

Namizni računalnik za domačo uporabo lahko služi predvsem za preprosta pisarniška opravila, za učenje in delo šolarjev, dijakov ali študentov. Za zahtevnejše delo je potrebno izbrati računalnik z zmogljivo programsko opremo, ki je potrebna tudi za nadvse priljubljeno igranje računalniških iger. Glede na pretežni namen uporabe je v nadaljevanju potrebno izbrati napravo s takšnimi komponentami, ki omogočajo optimalno uporabo vseh izbranih funkcij.

Namen uporabe izbranega računalnika

Glede na namen uporabe so na trgu različne možnosti:

  • Stacionarni – namizni računalniki
  • Gaming računalniki
  • Računalniki vse v enem
  • Prenosni računalniki
  • Ultrabook prenosni računalniki
  • Multimedijski prenosni računalniki
Namizni računalnik

Stacionarni – namizni računalniki

Načeloma velja, da so namizni računalniki v primerjavi s prenosniki veliko bolj zmogljivi in zagotavljajo več prostora. Prav tako so namizni računalniki prava izbira za vse, ki želite redno preizkušati najnovejšo strojno opremo oziroma komponente, saj je njihova menjava popolnoma enostavna. Vedeti pa morate, da nakup namiznega računalnika ne bo edini strošek za njegovo uporabo. Za njegovo delovanje boste morali kupiti še kompatibilen monitor, tipkovnico in miško. Če boste na njem igrali igre, pa bo obvezen tudi nakup zvočnikov ali slušalk in mikrofona.

Gaming računalnik

Gaming računalniki

Računalniki za igre oziroma gaming računalniki, so primerni za vse vrste igričarjev. Omogočajo vam igranje računalniških iger v običajni resoluciji, zmogljivejši pa tudi igranje v 4K resoluciji, ki omogoča izvrstno ločljivost ter gladko in hitro delovanje. V računalniškem svetu velja, da dražje komponente prinesejo boljše karakteristike. Kadar izbirate namizni računalnik za igre je ključnega pomena izbrati kakovosten (vsaj štirijedrni) procesor in solidno grafično kartico. Procesor namreč predstavlja možgane računalnika, za igre pa je nedvomno najbolj pomembna zmogljiva grafična kartica, kot ključna komponenta dobrega gaming PC-ja.

Vse v enem

Računalniki vse v enem

Kaj sploh je namizni računalnik vse v enem (sodobni all in one računalnik)? Gre za večnamenski, zmogljiv in visoko kakovosten računalnik, katerega ohišje je hkrati računalnik in zaslon. Odlikuje ga predvsem izjemna praktičnost in preprostost uporabe, saj potrebujete le napajalni kabel, zato je preprost za postavitev in priklop.

Prenosnik

Prenosni računalniki

Kadar želimo računalnik uporabljati tudi izven doma – v pisarni, na sestankih, na poti, v šoli oziroma na predavanjih, je najbolj praktična izbira prenosni računalnik. Vsi prenosni računalniki zadostujejo potrebam osnovnih uporabnikov, naprednejše različice pa omogočajo tudi uporabo zahtevnejše programske opreme in celo igranje računalniških iger. Praktičnost prenosnega računalnika nam omogoča, da ga postavimo in uporabljamo kjerkoli – za pisalno mizo, v kuhinji, v postelji, v pisarni, na letalu, na dopustu in drugje. Za njegovo delovanje potrebujemo napajalni kabel oziroma napolnjeno baterijo, ki nam omogoča brezskrbno delovanje brez priključitve na vir energije do nekaj ur (odvisno od zmogljivosti baterije in zahtevnosti operacij).

Ultrabook prenosnik

Ultrabook prenosni računalniki

Ultrabook je tanka, lahka, varna, zmogljiva in hitra verzija prenosnega računalnika, ki je primeren za pregledovanje in ustvarjanje različnih vsebin. Tak prenosnik lahko vzamete s seboj kamorkoli se odpravite, saj so resnično peresno lahki in zato ne zavzamejo veliko prostora. Poleg minimalističnega oblikovanja veliko različic odlikuje tudi dotik na zaslon, ki se v nekaterih primerih lahko spremeni tudi v tablični računalnik.

Multimedijski prenosnik

Multimedijski prenosni računalniki

Multimedijski prenosni računalnik je najbolj osnovna različica in omogoča uporabo za več namenov: za pisarniška opravila, uporabo interneta in ogled internetnih vsebin, za kakovosten ogled filmov, poslušanje glasbe z multimedijskim predvajalnikom (ki nadomesti DVD in DivX predvajalnik) in z vsemi klasičnimi avdio priključki ... Primeren je za osnovne, manj zahtevne uporabnike. Če izbirate računalnik za ta namen uporabe vam bo pomembno predvsem njegovo hitro in tiho delovanje, optimalno zračenje in hlajenje.

Tehnične specifikacije in komponente namiznih računalnikov

Katero matično ploščo kupiti?

Matična plošča je osnovno tiskano vezje, na katero se priključijo vse ostale računalniške komponente, kot so procesor, RAM (bralno-pisalni pomnilnik), grafična kartica in zunanji pomnilnik. Matična plošča vsebuje tudi vse priključke za številne druge vmesnike, kot so na primer miška, tipkovnica, USB, tiskalniški in zaporedni vmesnik. Sestavni del matične plošče je sistemski nabor, ki določa zmogljivost posamezne matične plošče. Izbira matične plošče je neposredno povezana tudi s procesorjem, saj vsi procesorji niso kompatibilni z vsako matično ploščo. Prav tako je pomembno ali je matična plošča razširljiva in kakšen RAM ter grafično ploščo je mogoče priklopiti na njo. Povprečen uporabnik se s temi dejstvi ne rabi pretirano ukvarjati, bistveno je le, da izbere zmogljiv procesor, grafično ploščo in dovolj veliko kapaciteto delovnega pomnilnika.

Kakšen procesor (CPU) izbrati?

Procesor ali CPU predstavlja osrednji del računalnika in skrbi za izračunavanje in obdelavo podatkov. Procesorji se razlikujejo glede na število tranzistorjev, jeder, niti, obliko podnožja in po količini predpomnilnika.

Zmogljivost procesorja določajo:

  • frekvenca delovanja procesorskega jedra (ki je izražena v Ghz),
  • število jeder (ki določa zmožnost večopravilnosti – od 2 pa vse do 10 jeder) ter
  • količina predpomnilnika (ki je izražena v MB) in s katerim hitreje dostopamo do podatkov, ki so shranjeni v delovnem pomnilniku.

Vsaka od teh vrednosti pove kako zmogljiv bo procesor. Med najpogosteje ponujenimi znamkami procesorjev sta Intel in AMD, pri čemer prvi velja za zmogljivejšega, a tudi dražjega, drugi pa za bolj vsestranskega in cenejšega. Glede na to kakšne zahteve pri uporabi računalnika imamo, se odločamo tudi za izbiro procesorja.

Kakšna naj bo kapaciteta delovnega pomnilnika (RAM)?

Delovni pomnilnik ali notranji pomnilnik imenujemo RAM. Namenjen je začasnemu shranjevanju podatkov, večja kot je njegova kapaciteta, bolje je - več podatkov je mogoče shranjevati, kar bistveno vpliva na hitrost delovanja programov in je predpogoj za ustrezno delovanje bolj zahtevne programske opreme, večopravilnost in nemoteno delovanje računalniških iger. V delovnem spominu so vsi podatki začasni, samo toliko časa, dokler je računalnik prižgan. Običajna kapaciteta delovnega pomnilnika se giblje med 4 GB in 16 GB, v določenih primerih pa ga je mogoče tudi nadgraditi. Kako velik naj bo delovni pomnilnik je odvisno od vaše običajne rabe računalnika – za osnovno rabo je 4 GB povsem dovolj, medtem ko se za profesionalno rabo in igranje igric priporoča izbira delovnega pomnilnika z večjo kapaciteto, torej vsaj 8 GB.

Tudi vrsta grafične kartice naj ustreza vašim potrebam

Grafični procesor ali GPU (grafična procesna enota) oziroma grafična kartica je čip, ki omogoča izračun slike v osebnem računalniku. Grafična kartica je torej strojna oprema oziroma del računalnika, ki skrbi za prikaz slike na zaslonu.

Ločena kartica ima že vgrajen svoj lasten RAM, zato za svoje delovanje ne potrebuje RAM-a računalnika. Od izbrane kakovosti in zmogljivosti grafične kartice pa je odvisna tudi kakovost slike, kar se še posebej dobro opazi pri zahtevnejšem delu z računalnikom (montaža videoposnetkov, grafični dizajn, ipd.) ter pri igranju računalniških iger.

Integrirana grafična kartica pa je del same matične plošče ali pa je integrirana v centralno procesno enoto računalnika. Za svoje delovanje uporablja del RAM-a računalnika. Praviloma velja za izbiro, ki je bolj primerna za osnovne uporabnike.

Izbira ustreznega diska

Med pomembnejšimi komponentami je tudi disk oziroma komponenta za shranjevanje podatkov, na katero shranjujemo vse trajne podatke, vključno z operacijskim sistemom. Danes lahko uporabniki izbiramo med dvema vrstama diskov: HDD (Hard Disk Drive) ali trdi disk in SSD (Solid State Drive) oziroma negibljivi disk.

SSD diski so izredno hitri, zato so zagotovo odlična izbira za neposredno izvajanje težjih opravil na disku. Omogočajo hitre prenose večje količine podatkov. Žal pa se za zdaj še uvrščajo med dražje opcije, zato so praviloma kapacitete SSD diskov, ki so vgrajeni v računalnike, precej manjše kot kapacitete HDD diskov.

HDD disk je torej cenejša in nekoliko bolj počasna različica, ki pa je tudi cenovno dostopnejša, zato lahko za enako ceno izbiramo bistveno večje kapacitete kot pri SSD disku. Če potrebujete res zelo veliko prostora, se odločite raje za HDD disk, če pa vam je pomembnejše hitro delovanje programske opreme in hiter prenos podatkov, pa morda izberite računalnik, ki je opremljen z obema diskoma – manjšega, SSD uporabljajte za zagon programske opreme, večjega HDD pa za shranjevanje datotek, predvsem tistih, do katerih ne dostopate tako pogosto. Tako za sprejemljivo ceno dobite najboljšo možno rešitev, ki zagotavlja optimalno delovanje celotnega sistema.

Kakšen naj bo napajalnik za računalnik?

Napajalnik za računalnik je naprava, ki pretvarja napetost električnega omrežja 220 ali 230 Voltov (V) v ustrezno nižjo električno napetost, ki jo računalnik za svoje delovanje potrebuje in je direktno povezana v komponente računalnika. Napajalniki se razlikujejo po moči, izkoristku in številu priključkov. Za pisarniški računalnik s šibkejšimi komponentami ne bomo nikoli potrebovali več kot 300W, za gaming računalnik z več grafičnimi karticami pa lahko pričakujemo potrebo tudi po več kot 1000W napajalniku. Kakovostni napajalniki imajo tudi certifikate, s katerimi lahko potrjujejo svoj izkoristek. Večji izkoristek ima posledično tudi višjo izhodiščno moč, kar pomeni, da se med delovanjem izgubi manj elektrike, slednje pa se bo poznalo tudi pri mesečem računu za elektriko. Napajalniki pa se razlikujejo tudi po številu priključkov, ki se uporabljajo za dodatno napajanje grafične kartice in druge različne dodatke.

Ohišje računalnika

Nujno potrebna in zelo pomembna komponenta računalnikov so računalniška ohišja, ki ščitijo računalniške komponente pred zunanjimi vplivi. Generična ohišja, ki jih lahko kupite skupaj z računalnikom po navadi ne omogočajo bistvenih dodatnih razširitev, kadar pa si poljubno izbirate računalniške komponente in si sestavite svoj računalnik po meri, pa bo ključna tudi pravilna izbira sodobnega ohišja, ki naj omogoča naknadno vgradnjo številnih izbranih dodatkov.

Je proizvajalec računalnika pomemben?

Težko bi rekli kateri proizvajalec računalnika je tisti, pri katerem bi svoj sanjski računalnik našli vsi uporabniki. Enako, kot smo med seboj različni ljudje in imamo različne prednosti in slabosti, lahko velja tudi za proizvajalce računalnikov. Med najbolj zvenečimi in prepoznavnimi imeni proizvajalcev prenosnih in stacionarnih računalnikov so zagotovo Apple, HP, Lenovo, Asus, Acer ter PCPlus in PCLINE.

Če ste med tistimi, ki se odločajo za investicijo v računalnik, obiščite naše prodajalne, kjer vam bodo pri izbiri z veseljem pomagali naši izkušeni svetovalci. Odločali se boste lahko med številnimi proizvajalci, na voljo so vam kakovostni in cenovno ugodni računalniki za zasebne ali poslovne namene. Svoj računalnik pa si lahko izberete tudi na obroke, da vam investicija ne prekriža načrtov in ne preobremeni družinskega proračuna.

Primerjava
Vaš seznam za primerjavo je prazen.