Kotna sedežna garnitura Baldo 1656 znamke Hukla v modri barvi

NAKUPOVALNI VODIČ
SEDEŽNE GARNITURE

Nakup nove sedežne garniture je naložba v dobro počutje in udobje znotraj vašega doma. Toda udobje naj ne bo edini kriterij, ki ga boste upoštevali pri izbiri. Pred dokončno odločitvijo razmislite o tem, kakšen material in barvo želite, kakšne dodatne funkcije potrebujete, koliko časa ste pripravljeni nameniti za vzdrževanje, predvsem pa je pomembno, da jasno opredelite, kakšna velikost in oblika sta dobrodošli v vaši dnevni sobi. Preberite, katerih 10 stvari je ključnih, da bo vaša nova sedežna garnitura prav tisto, kar ste iskali.

 

1. Izmera, postavitev in budget

V prvi fazi, še pred začetkom nakupa, morate natančno izmeriti prostor, kamor želite postaviti novo sedežno garnituro. Od velikosti prostora je namreč odvisno, med kakšnimi postavitvami sedežne garniture boste lahko izbirali.

Kavč s pravo vzmetnico Fiesta znamke Cubo Rosso v rumeni barvi
Trosed z ležiščem Amos iz blaga v temno modri
Trosed z dodatnim ležiščem in okrasnimi blazinami Bombay
Kotna sedežna garnitura Saga XL v svetlo sivi s črnimi kovinskimi nogami
Dva usnjena dvoseda in fotelj Sakai s počivalniki v bež barvi

Za manjša stanovanja oz. prostore bodo zagotovo najboljša rešitev kavči z ležiščem, od teh bo najmanj prostora zavzel klik-klak oz. dvosed, nekoliko več prostora pa boste potrebovali za postavitev troseda. Če imate na razpolago večje mesto, potem lahko brez težav razmišljate o kotni sedežni garnituri ali denimo o kombinaciji dvosed – trosed – fotelj. Pri izbiri prve ne bo šlo še brez enega izjemno pomembnega podatka – to je postavitev. Bo vaša nova sedežna garnitura postavljena v levo ali desno?

Ko boste vedeli, kako veliko in kakšno sedežno garnituro lahko postavite v svoje domovanje, določite tudi najvišji in najmanjši znesek, ki ste ga pripravljeni odšteti za novo pridobitev udobja. S podatki, kot so mere, tip sedežne garniture in finančna razpoložljivost, boste že na začetku jasno, kaj sodi v vaš izbor in kaj ne.

 

2. Oblika, udobje, material in barva

Z naslednjim korakom boste določili, kakšno obliko, material in barvo sedežne garniture želite. Glede na stil pohištva, ki se že nahaja v prostoru oz. boste morda z njim na novo opremili prostor, izberite ujemajočo se obliko sedežne garniture. Recimo, če je vaša dnevna soba opremljena v skandinavskem slogu, potem razmišljajte o sedežni garnituri skandinavskega stila. V kolikor se bolj nagibate h klasiki ali modernim minimalističnim linijam, potem v ožji izbor vključite le klasične ali minimalistične sedežne garniture. Sedežna garnitura zavzame dobršen, če ne celo večji, del prostora in lahko odločilno vpliva na videz celote, zato je pomembno, da je stilsko usklajena s preostalim pohištvom.

Nakup nove sedežne garniture je vse prej kot vsakdanje opravilo, zato ima pri nakupu eno od glavnih vlog tudi udobje. Investicija v dobro ogrodje in vzmetenje sedežne garniture se vam bo na dolgi rok zelo obrestovala. Kakovostni materiali in dobra izdelava namreč poskrbijo, da sedežna garnitura ohrani svojo prvotno obliko in udobje tudi po več letih dnevne uporabe.

Pri izbiri novega oblazinjenega pohištva boste zagotovo lahko izbirali med različnimi barvami in vzorci materialov. Določene sedežne garniture so na voljo celo v več kot 30 barvnih odtenkih in različicah materiala.

Trosed in fotelj Nappa v skandinavskem stilu z lesenimi nogami
Velika usnjena kotna sedežna garnitura Bella s počivalniki v temno rjavi barvi
Moderna kotna sedežna garnitura Manilla v zeleni barvi
 

Usnjene sedežne garniture

V kolikor ste za sedežno garnituro pripravljeni odšteti le malo več, potem lahko brez pomislekov razmišljate tudi o sedežni iz pravega usnja. Usnjene sedežne garniture so izjemno kakovostne, imajo dolgo življenjsko dobo in so enostavne za čiščenje. Včasih je veljajo, da so sedežne garniture iz usnja veliko dražje in cenovno dostopne le petičnežem, danes pa je kakovostno usnjeno sedežno garnituro mogoče kupiti tudi že za okrog 1000 €.

Usnjena sedežna garnitura Beverly znamke Egoitaliano s počivalnikom
 
Rjava kotna sedežna garnitura Garland znamke Polipol v izgledu usnja

Sedežne garniture v izgledu usnja

Sedežne garniture v izgledu usnja so oblikovalsko dovršeni kosi pohištva, pri katerih na prvi pogled ne boste videli bistvene razlike z usnjenimi sedežnimi garniturami. Stilsko dovršeno izdelava in odlična kakovost materialov sta tista razloga, zakaj se zmeraj več kupcev odloči za nakup sedežne garniture, ki po svojem izgledu spominja na usnjeno različico.

 

Sedežne garniture iz blaga

Ker boste sedežno garnituro iz blaga uporabljali vsakodnevno, je dobro, da previdno izberete vrhnji material. Med najbolj vzdržljive sodita bombaž in platno. Priporočamo pa tudi sintetična mikrovlakna, ki so na otip čutiti kot naravni materiali, le da je z njih veliko lažje očistiti madeže.

Katero barvo sedežne garniture izbrati?

Kot smo že omenili, sedežna garnitura je navadno osrednji element v prostoru, zato lahko njena barva ključno vpliva na videz celotnega prostora. K barvnim stenam se bo najbolj podala nevtralna barva sedežne garniture, ki se ujema s preostalim pohištvom. Med nevtralnimi barvami so najbolj prodajani odtenki sive, peščene, rjave in bež. Seveda so vse naštete barve primerne tudi za prostore z belimi stenami, ampak v svetel in zračen bivalni prostor se zelo lepo podajo tudi živi barvni toni, ki poskrbijo za posebno atmosfero v prostoru.

Sedežna garnitura Beverly znamke Egoitaliano iz rjavega usnja
Rumena kotna sedežna garnitura Cavallo znamke Polipol
Klasična kotna sedežna garnitura Kota v oranžni barvi
Trosed Nika in foteljem Cuba iz blaga v rdeči barvi
Sedežna garnitura Stage U oblike znamke Polipol v modri barvi
Kotna sedežna garnitura Satellite znamke Polipol v zeleni barvi

Pomen barv v prostoru

  • Rumena barva prostor poživi in v njem ustvari prijetno toplino. Dobro prispeva h koncentraciji.

  • Oranžna barva v prostoru deluje sproščujoče in toplo.

  • Rdeča je idealna barva za dnevno sobo, saj spodbuja druženje ter deluje poživljajoče.

  • Z vijolično boste v prostoru naredili sproščeno in umirjeno vzdušje.

  • Modra barva naredi prostor nekoliko hladnejši, a bolj zračen in sproščujoč.

  • Izbira zelene barve pa v bivalnem prostoru prispeva k umirjenosti ter zmanjšuje stres.

 

3. Dodatne funkcije sedežnih garnitur

Počivalnik za noge z nastavljivim hrbtiščem pri sedežni garnituri

Sedežne garniture s počivalnikom/funkcijo relax

Sedežna garnitura bo z dodatnimi funkcijami poskrbela za še več udobja in sprostitve, hkrati pa je lahko tudi priročno mesto za shranjevanje. Med najbolj zaželenimi dodatki sedežnih garnitur je zagotovo počivalnik, ki omogoča po višini nastavljiv dvig nog, kar zagotavlja prijetnejši počitek. Funkcija relax je še posebej primerna med branjem, gledanjem televizije ali za sprostitev napetosti v nogah po napornem dnevu. Za razbremenitev hrbtenice in križa pa vam predlagamo, da si omislite sedežno garnituro z izvlečnim hrbtiščem, ki nudi prilagoditev naklona glede na vaše želje.

 

Sedežne garniture z raztegljivim dodatnim ležiščem

Dodatno ležišče je prava izbira, če nimate dodatne sobe za goste, vseeno pa želite obiske gostiti čez noč. Prav tako bo dodatno ležišče prišlo prav, ko se boste želeli na sedežni garnituri resnično odpočiti ali si privoščiti krajši spanec.

Raztegljivo pomožno ležišče pri kotni sedežni garnituri
Po višini nastavljivi vzglavniki pri sivem trosedu

Nastavljivi vzglavniki

To kar je funkcija relax za vaše noge, so nastavljivi vzglavniki za vašo glavo in vrat, ki jih lahko regulirate po višini in si tako zagotovite popolno oporo ter prilagajanje. Pri nekaterih sedežnih garniturah pa boste lahko izbrali tudi nastavljiva naslonjala za roke in celo funkcijo nastavljive globine sedišča.

Predal za shranjevanje

Sedežna garnitura s predalom za shranjevanje je optimalna rešitev za vsa manjša stanovanja, kjer ima vsak dodaten prostor za odlaganje dodano vrednost. Pri določenih večjih sedežnih garniturah se pod sedežnim delom lahko nahajata tudi dva ločena predala za hrambo.

 

4. Vzdrževanje sedežne garniture

Ob primerni uporabi in vzdrževanju sedežne garniture boste le-to lahko uporabljali dolgo vrsto let. Prednost umetnih materialov v primerjavi z usnjem je zlasti v tem, da dobro ohranjajo svojo strukturo in obliko tudi po letih uporabe. Prav tako se ti materiali pri čiščenju ne mečkajo, ne gubajo, ne raztezajo ali krčijo. Prašne delce lahko s teh materialov odstranite preprosto s sesalnikom. Pri tem morate paziti le, da krtača ni pregroba, ker bi lahko poškodovala površino. Seveda pa ne bo narobe, če boste sedežno občasno pobrisali z vlažno krpo, najbolje se obnese tista iz mikrovlaken.

Usnjene sedežne garniture omogočajo popolnoma enostavno čiščenje, saj lahko prah in umazanijo z jih odstranite kar z vlažno krpo. Za vzdrževanje usnja v optimalni obliko boste morali usnjeno sedežno garnituro enkrat do dvakrat na leto premazati z zaščitno kremo.

Pri nakupu sedežne garniture je torej pomembno, da zadovolji vse vaše različne kriterije. Preden se odločite za plačilo, še enkrat preverite, ali resnično izpolnjuje vaša pričakovanja po udobju, kakovosti, obliki in ceni. Dobro pretehtana odločitev je naložba v dobro počutje in lepo opremljen dom.

Primerjava
Vaš seznam za primerjavo je prazen.