NAKUPOVALNI VODIČ VRTNO POHIŠTVO

Z izbranim vrtnim pohištvom si lahko na vaši terasi, vrtu ali balkonu uredite prijeten kotiček za preživljanje časa na prostem. Kako med ogromno ponudbo vrtnih garnitur izbrati pravo, da bo zadovoljila vaše želje po dolgotrajni kakovosti in udobju? Za vas smo pripravili nakupovalni vodič, s katerim si boste olajšali izbiro ustrezne vrtne mize in stolov.

O ČEM MORATE NAJPREJ RAZMISLITI?

Veliko prostora

Jedilni vrtni set Nofi v kombinaciji belega aluminija in lesa

Najprej morate narediti izmero prostora, kamor želite postaviti novo zunanje pohištvo. Potrebujete malo balkonsko mizico in sva stola? Ali imate veliko teraso, kamor lahko namestite veliko mizo in stole za teraso, zraven pa dodate še senčnik in ležalnik? Kot rečeno, najprej izmerite vaš balkon, teraso ali prostor na vrtu.

Stil vrtne garniture

Vrtna garnitura Washington iz rjavega ratana

V naših trgovinah boste našli najrazličnejše stile vrtnega pohištva, od preprostih klasičnih oblik do vrtnega pohištva iz ratana in modernih kombinacij lesa in kovine. Kakšen stil boste izbrali je odvisno od vas, dobro pa je da se lepo ujema z okoljem, v katerega ga boste postavili.

Namen in uporaba

Kotna vrtna garnitura s klubsko mizico Champion v beli in sivi

Pri nakupu vaše nove garniture za vrt morate najprej oceniti, za kakšen namen jo boste uporabljali in koliko časa boste na njej preživeli. Razlika je, ali potrebujete vrtno sedežno garnituro, ki bo postala vaša poletna dnevna soba, ali si želite na terasi ustvariti jedilnico ali le balkonski kotiček za pitje jutranje kave. Ko boste določili namen in uporabo vrtnega pohištva, boste dobili tudi odgovor, kateri material je za vaše potrebe najprimernejši.

RAZLIČNI MATERIALI VRTNEGA POHIŠTVA

Ko se boste odločili za nakup vrtnega pohištva iz izbranega materiala, to pomeni, da se boste s tem avtomatsko odločili tudi za določen tip vzdrževanja. Zunanje pohištvo je izpostavljeno stalnim vplivom sončne svetlobe in vlage, zato je njegova kakovost na dolgi rok še kako pomembna. Pretehtajte, koliko časa in energije ste pripravljeni vložiti recimo v letno nego lesene vrtne garniture? Kakšen material torej izbrati?

 
Jedilni vrtni set Emoti v kombinaciji črnega aluminija in tika

Aluminij

Zunanje sedežne garniture, vrtni stoli in vrtne mize iz aluminija so izjemno lahke in nerjaveče. Aluminij je vzdržljiv in izjemno trpežen material, zato prenese tudi vlago ter vsakodnevno rabo. Najboljše od vsega? Aluminij je izjemno preprost za vzdrževanje. Dovolj bo, če ga redno čistite z ustrezno vlažno krpo in čistilom.
Jedilni vrtni set Delux v antracit barvi

Jeklo & železo

Jeklo in kovano železo sta materiala, ki ju je na par sezon potrebno zaščititi pred rjo z vodoodpornim premazom ali barvo. Sicer pa sta prav tako kot aluminij izjemno odporna in kakovostna materiala. Vendar ne pozabite, kovine ne boste mogli uporabljati brez ustreznih blazin za vrtne stole z izjemo kovinske vrtne mize.
Jedilni vrtni set Delux v antracit barvi
Kotna vrtna garnitura Vegas iz ratana

Ratan

Vrtno pohištvo iz ratana je v večini izjemno lahko in posledično enostavno za prenašanje. Če je ratan nekdaj veljal za material, ki je primeren le za uporabo pod streho, tendo ali vrtnim senčnikom, so danes pleteni stoli in miza lahko postavljeni tudi na prostem. Kakovostno pletenje in ratanu podobni umetni materiali kljubujejo tudi dežni plohi. V kolikor pa se boste odločili za nakup vrtne garniture iz naravnega ratana, potem bo na vsakih nekaj let nujen vodoodporen premaz ratana.
Jedilni vrtni set Chill iz akacije

Les

Pri lesenem vrtnem pohištvu sta nega in vzdrževanje še najbolj potrebna. V kolikšni meri boste morali skrbeti za leseno vrtno garnituro in/ali lesene ležalnike, pa je seveda odvisno od vrste lesa. Najmanj dela boste imeli, če se odločite za tikov les, les ciprese, cedre ali sekvoje. Slednji so namreč dobro odporni na različne vremenske pogoje in zahtevajo manj obnavljanja barve ter UV zaščite.
Jedilni vrtni set Chill iz akacije
Jedilni vrtni set Floret v antracit barvi

Plastika

Umetne plastične mase so primerna za vse, ki želite, da je pohištvo lahko, nerjaveče, relativno poceni in preprosto za vzdrževanje. Pri izpostavljenosti močnemu soncu se lahko zgodi, da barva delov vrtne garniture nekoliko zbledi, sicer pa dodatnih skrbi ne boste imeli, saj se plastiko preprosto očisti z detergentom in krpo.

POLJUBNO SESTAVLJANJE ALI VRTNI SET?

Ko enkrat veste, koliko prostora imate na razpolago, za kakšen namen boste uporabljali vrtno pohištvo in iz kakšnega materiala jo želite, se lahko lotite razmišljanja o posameznih elementih. Bo na vaši terasi stala letna jedilnica? Si boste na balkonu uredili poletni lounge? Ali bo vaš vrt postal vaša domača počitniška oaza?

 
Jedilni vrtni set York II v kombinacije črne in lesa

Vrtna miza

Vrtna miza je ključen element izbire vrtnega pohištva, saj določa nadaljnje smernice za opremo vrta v skladu z razpoložljivim prostorom.
Če boste na vrtu želeli obedovati, potem potrebujete jedilniško vrtno mizo. Pri nas boste našli take za dve osebi kot tudi mize, za katerimi brez težav udobno sedi 12 ljudi. Če boste izbrali okroglo vrtno mizo, boste okoli nje morali postaviti enake vrtne stole. Pri kvadratni vrtni mizi lahko kombinirate stole in vrtne klopi. Pravokotna vrtna miza pa dovoljuje, da zraven nje poleg različnih stolov umestite tudi počivalnike.
Če bo vaše vrtno pohištvo namenjeno samo sproščenim druženjem, počitku in uživanju na prostem, potem lahko izberete vrtni set z nizko vrtno mizico. Poleg vrtne kavne mizice na terasi se bo najbolj podala masivna vrtna sedežna garnitura z mehkim oblazinjenjem..
Viseči vrtni stol Egg 2 v svetlo modri barvi s sivo blazino

Vrtni stoli

Kot smo omenili že prej, je nakup vrtnih stolov podrejen izbrani mizi. Ali bo šlo za navadne jedilniške vrtne stole ali vrtne stole z po višini nastavljivim hrbtiščem, je seveda odvisno od vaših želja. Prav tako je od vas odvisna izbira blazin in rokonalsonov.
Pri nakupu lounge vrtne garniture vam svetujemo še razmislek o izbiri udobnega vrtnega fotelja, visečega vrtnega stola, vrtnega tabureja in ležalnikov za vrt.
Viseči vrtni stol Egg 2 v svetlo modri barvi s sivo blazino
Vrtni set New York II v kombinaciji črne in lesa

Vrtna sedežna garnitura

Če si na vaši terasi ali vrtu želite resničnega udobja, potem bo najustreznejša vrtna sedežna garnitura. Pri nas lahko izbirate med čudovitimi dvosedi, trosedi in kotnimi sedežnimi garniturami za vrt.
Jedilni vrtni set Champion v kombinaciji bele in sive

Vrtni seti

Najboljša rešitev za vse, ki želite vaš vrt, teraso ali balkon opremiti v enakem slogu so vrtni seti. Zakaj je vrtni set odlična izbira?

  • Prihranili boste veliko časa za iskanje popolne kombinacije posamičnih elementov.
  • Vsi kosi vrtnega pohištva so stilsko ujemajoči.
  • Prihranek denarja, za eno ceno navadno dobite več.
Jedilni vrtni set Champion v kombinaciji bele in sive

SKLADIŠČENJE VRTNEGA POHIŠTVA

Pri nakupu vrtnega pohištva imejte v mislih tudi skladiščenje! Čez zimo je namreč potrebno poskrbeti za ustrezno zaščito in hranjenje vseh delov vrtnih sestavov. Premislite, ali imate dovolj velik prostor, kjer bo vaša vrtna garnitura preživela hladno polovico leta? Poleg tega niso zanemarljivi pogoji, ki jih vaše skladišče zagotavlja za hrambo. Tudi tu sta pomembni temperatura in vlažnost zraka. Zagotovo je čez zimo najenostavnejše pospraviti zložljivo vrtno mizo in zložljive ali nakladljive vrtne stole. Prav tako pa so izjemno lahki za premikanje tudi modularni vrtni seti.

 

VRTNI DODATKI

Vaš vrt, terasa ali balkon bodo v svoji polnosti zaživel šeče, ko boste vrtni mizi in stolom dodali še ujemajoče se vrtne dodatke.

 
Ležalniki Nofi iz aluminija z udobnimi blazinami

Ležalniki in gugalnice

Vrtni ležalniki, vrtne gugalnice, vrtne postelje in viseči stoli so obvezna oprema za sproščanje, sončenje in počitek na soncu. Izjemno uporabni so ležalniki na kolesih, ki vam omogočajo enostavno premikanje, da boste ob pravi uri na pravem soncu. Vse bolj priljubljeni postajajo za manjše balkone viseči stoli, ki so idealni za sporočeno branje, poslušanje glasbe ali ogled najljubše serije na tabličnem računalniku.

Okrasne blazine s tabureji Lay-z temno modre in bele barve

Tabureji in blazine

Blazine so tiste, ki poskrbijo, da vam bo v vaši oazi miru in sprostitve vedno prijetno mehko ter udobno. V naši ponudbi boste poleg blazin za vrtne stole našli tudi različne barve, oblike in dimenzije izjemno funkcionalnih taburejev. Slednji lahko na balkonu služijo kot kavna mizica, na terasi kot dodatek za noge in na vrtu kot dodaten sedež pri vrtni garnituri.

Okrasne blazine s tabureji Lay-z temno modre in bele barve
Senčnik iz lesa in belega platna

Senčniki

Brez ustrezne zaščite pred soncem danes skoraj ne gre. Pa ne zgolj zato, ker so mnoge študije in raziskave pokazale, kakšni so škodljivi vplivi sonca, ampak tudi iz praktičnih razlogov. Vrtni senčnik ali po domače kar vrtna marela bo nepogrešljiv ob mizi za teraso, če boste v poletnemu soncu želeli v miru pojesti zajtrk ali kosilo. Pa ne samo na terasi, senčniki so dobrodošli tudi za senco na vrtu ob domačem bazenu in balkonu, če je le-ta čez dan obrnjen na sončno stran. Priporočamo vam, da barvo senčnika izberete glede na odtenek blazin ali materialov, iz katerih je izdelano vaše vrtno pohištvo.

Vrtni žar Everdure by Heston Blumenthal oranžne barve

Vrtni žari

Za brezskrbno uživanje na vrtu in popolno druženje z družino ali prijatelji je kakovosten žar obvezen. Omislite si lahko veliko, samostoječo ali manjšo, namizno verzijo vrtnega žara, odvisno od prostora, ki ga imate na razpolago in količine hrane, ki so mislite pripravljati na žaru. V naši ponudbi boste našli različne žare podjetja Everdure s podpisom enega največjih kuharskih revolucionarjev današnjega časa, Hestona Blumentala. Kolekcijo sestavljajo oblikovno dovršeni in tehnološko napredni žari, ki so poleg vsega še preprosti za uporabo in tako primerni tudi za novince v peki. Žari pa so prejeli tudi nagrado Red Dot za oblikovanje.

Vrtni žar Everdure by Heston Blumenthal oranžne barve

Ne glede na to, ali opremljate veliko teraso, razkošen vrt ali čudovit miniaturni balkonček, bo Harvey Norman vedno pravi naslov. Kakovost dajemo na prvo mesto, ob tem pa vedno poskrbimo še za ugodne plačilne pogoje in stilske trende, ki jih boste zaman iskali drugje.

Primerjava
Vaš seznam za primerjavo je prazen.