Črni Petek - Black Friday

Do neverjetnih popustov vas loči še:


Ponudba črnega petka bo na voljo 25.11.2022 ob 8:00 v vseh Harvey Norman poslovalnicah in na spletni strani.

Vas zanima, kdaj je črni petek 2022?

Še pred desetletjem nismo imeli posebnega odnosa do tega dne, slovenski trgovci niso pripravljali posebnih akcij in popustov, pa vendar smo občasno videli kakšen zabaven posnetek ameriških potrošnikov, ki se prerivajo za zadnji televizor v trgovini in, ki nas je pustil radovedne ter morda malo nevoščljive. Kaj pa danes? Zgodaj jeseni Slovenci običajno pričenjamo v spletne iskalnike tipkati 'kdaj je črni petek?' in se pripravljati na nakupovalno mrzlico, ki je iz leta v leto večja!

Kot vsako leto se bo Black Friday v Sloveniji in po vsem svetu zgodil četrti teden v novembru, letos bo to petek, 25. 11. 2022.

Če želite čim bolje izkoristiti nakupovalne priložnosti, ki nas čakajo konec novembra, si vzemite minuto časa za branje, za vas smo pripravili nekaj zanimivosti in uporabnih trikov.


V nadaljevanju boste med drugim izvedeli:

 • Kratka zgodovina najbolj znanega nakupovalnega dneva v letu
 • Koliko denarja Slovenci porabimo za nakupe na črni petek?
 • Zanimivi podatki iz sveta
 • Kako najbolje izkoristiti Black Friday?
 • Kje bomo več kupovali, na spletu ali v trgovini?

Kratka zgodovina dneva največjih nakupovalnih ugodnosti

Obstajajo različna mnenja in teorije o tem, kako in kdaj naj bi se v ZDA in Kanadi ustalila uporaba besedne zveze, ki jo poznamo danes, a nekaj dejstev je jasnih:

 1. Predsednik A. Lincoln je leta 1863 razglasil zadnji četrtek v novembru za državni praznik: zahvalni dan. Prvi dan po zahvalnem dnevu še ni imel imena, a je postal neuradni začetek božične sezone in nakupovanja.
 2. Na začetku dvajsetega stoletja so trgovske verige v ZDA vsak prvi dan po dnevu zahvalnosti organizirale velike parade na mestnih ulicah, ki so naznanjale nakupovalno sezono. Parade so bile dobro obiskane, saj je večina delavcev imela dela prost dan.
 3. V petdesetih letih dvajsetega stoletja so bile vsak petek po zahvalnem dnevu ulice Filadelfije prenatrpane z »lovci« na velike popuste in z navijači, ki so se odpravljali na znamenito tekmo ameriškega nogometa med vojsko in mornarico. Z delom preobremenjeni prometni policisti so ta dan pričeli imenovati »črni petek«.
 4. Šele v devetdesetih letih je izraz dobil današnji pomen.
 5. Po letu 2000 je v ZDA Black Friday uradno postal izraz, ki označuje najpomembnejši nakupovalni dan v letu.

Koliko denarja Slovenci običajno porabimo za razprodaje na črni petek?

Kakor večina drugih evropskih držav smo tudi v Sloveniji posvojili ameriški nakupovalni praznik in z vidika deleža rasti porabe denarja ne izstopamo: tudi pri nas se prodaja na ta dan in celoten konec tedna veča za kakih 10–20 % na leto.

Na črni petek leta 2018 smo za nakupe porabili 100 milijonov evrov, leta 2019 pa kar 20 milijonov evrov več. Se vam zdi znesek visok? Če ga umestimo v kontekst, dobimo drugačno sliko. V primerjavi z običajnim petkom je to le 30 % več. (Vir: FURS, Twitter)

Slovenci smo še vedno previdni in ne nakupujemo na vrat na nos. Podatki kažejo, da smo lani prav tako radi odprli denarnico na zadnjo soboto pred božičem; takrat smo za nakupe skupaj porabili več kot 100 milijonov evrov. Ta zadržanost pri nakupovanju pa mogoče le ni premišljena. Slovenci po vsej verjetnosti odlašamo z iskanjem daril, tik pred božičem pa hitimo z nakupovanjem, čeprav bi bila morda cenejša na črni petek.


Zanimivi podatki iz sveta:

 • Zloma ameriške borze leta 1869 in 1929, ki sta bila neuradno označena kot črna dneva za ameriško gospodarstvo, nista neposredno povezana s poimenovanjem dneva velikih popustov.
 • Največ denarja za nakupe na črni petek porabijo v ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji in Združenih arabskih emiratih.
 • V svetovnem merilu se nakupi zadnji petek v novembru povečajo za več kot 600 % v primerjavi s povprečnim dnem.
 • Med letoma 2006 in 2018 so v ZDA našteli 12 smrti in 117 poškodb, neposredno povezanih z nakupovanjem na črni petek.

Kako najbolje izkoristiti Black Friday?


Preizkusite naš namig, s katerim lahko vi in vaša denarnica uspešno prestaneta dan norih nakupov:

Ne zamudite izrednih priložnosti + Ne opravite nakupov, ki jih boste obžalovali


To je seveda jasno vsakomur, vendar v praksi teh pravil večinoma ne upoštevamo – čeprav so še tako samoumevna. Zakaj ne? Ker ne načrtujemo in se prepustimo strastem.

Spodaj si preberite štiri osnovna pravila za nakupovanje na spletu ali v fizični trgovini. Če jih boste upoštevali, boste konec novembra zmagali.

 1. Bodite premišljeni, pripravite seznam
 2. Ne glede na to, ali nameravate znižanja iskati na spletu ali v fizični trgovini, vam predlagamo, da pripravite dva seznama izdelkov; primarnega in sekundarnega. Na prvi seznam umestite izdelke, ki vas najbolj zanimajo (recimo izdelke, ki bi jih želeli uporabiti za božična in novoletna darila), in ko se razprodaje pričnejo, najprej preglejte, ali so med znižanimi izdelki tudi tisti, ki jih imate na prvem seznamu.

 3. Pripravite dodatni izbor želenih izdelkov
 4. Na sekundarni seznam zapišite vse izdelke, za katere veste, da jih boste zagotovo potrebovali kasneje (recimo spomladi ali poleti). Če ne dobite vseh izdelkov s prvega seznama, lahko s pomočjo sekundarnega seznama opravite ugoden nakup izdelka, ki bi vas kasneje stal veliko več.

 5. Upoštevajte vrednost izdelkov prejšnje sezone
 6. Berite specifikacije izdelkov! Velikokrat so novejši izdelki dražji (le) zato, ker so novi. Še posebej pri tehnični opremi se izplača natančno prebrati specifikacije, saj se zna zgoditi, da boste dobili za enako ali nižjo ceno izdelek, ki je sicer iz prejšnje sezone, ampak je s tehničnega vidika boljši.

 7. Stavite na kvaliteto
 8. Lahko vas zamika nakup izdelka generične znamke, ki je običajno cenejši od izdelka priznane znamke. Med znižanimi izdelki boste našli tako dražje kot cenejše izdelke in priporočamo vam, da pri velikih znižanjih raje kupite boljši/zmogljivejši/vzdržljivejši izdelek. Premislite, kaj vam več pomeni: nižja cena ali boljši izdelek. V Harvey Normanu vam celo leto nudimo najvišjo kakovost za najboljšo ceno!


Kje bomo več kupovali, na spletu ali v trgovini?

Kakor za večino sveta, je tudi za Slovenijo leto 2022 nekaj posebnega. Naše nakupne navade so se močno spremenile, tako kupci kot trgovci so se morali hitro prilagoditi na prevlado spletnega nakupovanja. Ker ne moremo natančno vedeti, kako se bo situacija razvijala, moramo biti pripravljeni na možnost, da bomo že v bližnji prihodnosti še več nakupovali prek spleta.

Bodite prebrisani in se lova na ugodne nakupe in izjemne popuste, raje lotite takoj, ko odbije polnoč, ali zgodaj zjutraj, saj bo večina zagotovo nakupovala, ko pride iz službe ali zvečer, in takrat bodo spletne trgovine najbolj obremenjene.

Lahko greste še korak dlje in si ustvarite popolno strategijo: že prej obiščite naše poslovalnice, v miru preučite ponudbo, preglejte izdelke, ki so vam všeč, in za mnenje povprašajte naše prijazne svetovalce. Ko nastopi Black Friday, pa na harveynorman.si hitro poklikajte izdelke, ki ste si jih že ogledali, preden zaloge poidejo. Pa veselo nakupovanje!